BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
Te fioletowe ziemniaki to te słynne truflowe? fajnie wyglądają, a jak smakują? 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Fioletowe ziemniaki są odmiany Vitelotte i Blue swede. Są delikatnie mączyste ale akurat Ja takie lubie i mi bardzo podpasowały. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2016, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błażej, skąd wziąłeś sadzeniaki?:)BobejGS pisze:Fioletowe ziemniaki są odmiany Vitelotte i Blue swede. Są delikatnie mączyste ale akurat Ja takie lubie i mi bardzo podpasowały.
- BobejGS
- Kontakt:
Od dobrego forumowicza.
Jednak nie wskaże od kogo dokładnie, bo otrzymałem lub wymieniałem się z wieloma forumowiczami. Jak uda się rozmnożyć te ziemniaki, to za rok też komuś sprezentuje/wymienie się. 

- BobejGS
- Kontakt:
To mój obecnie największy Field pumpkin. 

Dwa dni temu przeskoczył rekord Polski należący do Kamila Koguta(38kg) i nadal ale bardzo powoli rośnie. Muszę zorientować się jaki jest rekord Europy, bo chyba nie wiele więcej.
Rekord świata to 95.7kg.
A tu jedna z moich marchewek gigantów.

Dwa dni temu przeskoczył rekord Polski należący do Kamila Koguta(38kg) i nadal ale bardzo powoli rośnie. Muszę zorientować się jaki jest rekord Europy, bo chyba nie wiele więcej.

Rekord świata to 95.7kg.

A tu jedna z moich marchewek gigantów.

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witaj Błażeju!
Strasznie dawno do Ciebie nie zaglądałem, jak tam w tym roku dynie? Szykuje się pobicie rekordu? 

- BobejGS
- Kontakt:
Witaj Michale. 
Na dynie giganty nie stawiałem w tym sezonie ale one ładnie mnie zaskakują na razie i jest szansa na pobicie wkońcu swojego rekordu.
Ogólnie warzywa giganty idą dobrze. Część zawiodła ale typy, które miały dopiasać idą jakby planowo.
Z normalnych warzyw, to codziennie zajadam się własnymi pomidorkami i ogórkami, choć zdecydowanie to nie ich rok jest. U mnie jest non stop wilgotno, co z drugiej strony sprzyja dyniom gigantom, więc jak dla mnie na plus. Natomiast pomidory łapią jak nie szarą, to suchą i był jeden atak ZZ.
Zebrałem dwa litrowe słoiki Cucamelonów i są już w zalewie octowej, czekając na pierwszą degustacje. Był pierwszy zbiór buraczków i cebuli.
Na dniach chce wybrać reszte cebuli i w te miejsce posiać kilka krzaków fasoli Saxy.
Pierwsze fasolniki uzyskują już fajne długości i tylko czekać aż będzie kilka na obiad.
A tak, to staram się pokazywać w miarę na bieżąco, to co się dzieje.

Na dynie giganty nie stawiałem w tym sezonie ale one ładnie mnie zaskakują na razie i jest szansa na pobicie wkońcu swojego rekordu.

Z normalnych warzyw, to codziennie zajadam się własnymi pomidorkami i ogórkami, choć zdecydowanie to nie ich rok jest. U mnie jest non stop wilgotno, co z drugiej strony sprzyja dyniom gigantom, więc jak dla mnie na plus. Natomiast pomidory łapią jak nie szarą, to suchą i był jeden atak ZZ.
Zebrałem dwa litrowe słoiki Cucamelonów i są już w zalewie octowej, czekając na pierwszą degustacje. Był pierwszy zbiór buraczków i cebuli.
Na dniach chce wybrać reszte cebuli i w te miejsce posiać kilka krzaków fasoli Saxy.
Pierwsze fasolniki uzyskują już fajne długości i tylko czekać aż będzie kilka na obiad.

A tak, to staram się pokazywać w miarę na bieżąco, to co się dzieje.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Błażej dynia Field wymiata
Jak dowiesz się jaki jest rekord Europy to daj koniecznie znać
Moja będzie miała ponad 300 Ott ale nie mam czym jej zmierzyć. Zawsze zeszyt chowałem w szopce koło tunelu. Dzisiaj wszystko przetrzepałem i nie znalazłem
Chyba ktoś sobie pożyczył
A marchewka to będzie miała z 2 kilo
Ja też posiałem Saxę, całe dwie paczki
Pozdrawiam

Moja będzie miała ponad 300 Ott ale nie mam czym jej zmierzyć. Zawsze zeszyt chowałem w szopce koło tunelu. Dzisiaj wszystko przetrzepałem i nie znalazłem

A marchewka to będzie miała z 2 kilo

Ja też posiałem Saxę, całe dwie paczki

Pozdrawiam

- BobejGS
- Kontakt:
Seba, właśnie się dowiedziałem. 

W gruncie mam mix żółtej, fioletowej i dwóch odmiany pomarańczowej. Też ładnie rosną ale te fioletowe jakieś brzydkie. Za rok kupie większy mix marchewek.
Ja mam jedną paczke ale troche większa się wydaje niż z poprzednich sezonów. Zresztą miejsca i tak dużo nie mam. Dziś się na pewno nie wyrobie. Wątpie czy cokolwiek w ogródku zrobie.
Już się nie mogę doczekać pierwszych oficjalnych ważeń, choć tak naprawde niech rosną jeszcze długo.
Ja spisuje Dapy i Ott dyń a reszcie tylko kontrolnie przyrosty sprawdzam. Na następny sezon podejdę bardziej profesjonalnie.

No marchew musi mieć w tym sezonie minimum 2kg, bo tyle pobije mój prywatny rekord.78,8 kg by Martin Rudorfer from Germany

W gruncie mam mix żółtej, fioletowej i dwóch odmiany pomarańczowej. Też ładnie rosną ale te fioletowe jakieś brzydkie. Za rok kupie większy mix marchewek.

Ja mam jedną paczke ale troche większa się wydaje niż z poprzednich sezonów. Zresztą miejsca i tak dużo nie mam. Dziś się na pewno nie wyrobie. Wątpie czy cokolwiek w ogródku zrobie.
Już się nie mogę doczekać pierwszych oficjalnych ważeń, choć tak naprawde niech rosną jeszcze długo.

Ja spisuje Dapy i Ott dyń a reszcie tylko kontrolnie przyrosty sprawdzam. Na następny sezon podejdę bardziej profesjonalnie.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33

- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
A jak tam papryki długie i melony. Bo o tych drugich nie widzę, żadnej wzmianki u Ciebie, a przed sezonem były na Twojej liście do uprawy.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Błażej to chociaż musimy zagrozić rekordowi Europy
A może od razu lepiej go pobić ?

- BobejGS
- Kontakt:
Marchew jest ładna.
Mam ponad 10szt w różnych technikach uprawy.
Co uda się uzyskać, zobaczymy. 
Dorota, na jednej papryce się już czerwienią, druga nie rośnie taka długa jak myślałem że będzie.
Muszę się uśmiechnąć o 5nasion po sezonie.
Melon ostatecznie odpadł, bo nie skiełkował. Nadal jestem ciekawy go i za rok na pewno jeden krzak będzie. 
Seba, nie wiem czy się uda zagrozić ale pokazać, że też uprawiamy w Polsce możemy.

Dorota, na jednej papryce się już czerwienią, druga nie rośnie taka długa jak myślałem że będzie.

Seba, nie wiem czy się uda zagrozić ale pokazać, że też uprawiamy w Polsce możemy.

- BobejGS
- Kontakt:
Ten sezon nie jest u mnie pomidorowy. Wilgotne noce i mokre dnie nie sprzyjają im, mimo to udaje się co nie co codziennie zajadać. Dzisiaj troszke większy zbiór, bo mnie przez tydzień przktycznie nie było.

A tu fasolki na działce.

Fasola z orzełkiem:

Buraki, które poszły w kwiat.

Cebule giganty, nie urosły gigantyczne.

A tu fasolki na działce.

Fasola z orzełkiem:

Buraki, które poszły w kwiat.

Cebule giganty, nie urosły gigantyczne.

- BobejGS
- Kontakt:
Field nadal powolutku przybiera ale już widać pierwsze oznaki dojrzewania, zwłaszcza jak się przyjrzy poprzednim zdjęciom.