Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
Obserwuj tego pomidorka w dzień,u mnie wszystkie pomidory wieczorem wyglądają znacznie gorzej,w dzień jest ok.Niektóre odmiany mają tendencję do zwijania liści, u mnie liście zwija np. black sea men,indigo rose no i inne.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie sobie powiększyłem zdjęcie worka i w lewym dolnym rogu jest wyraźnie napisane, że przy siewie i wysadzaniu młodych roślin ziemię należy zmieszać z piaskiem lub torfem. Czyli ma za dużo nawozu w sobie dla młodej rozsady.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pewnie w ziemi jest już ugnity, zdarza się.
.Poza tym ,to podłoże ma zbyt wiele nawozów,bo zasolenie podają 2,5g/litr,czyli 4-5 razy za dużo. http://floro.webd.pl/podloza.html
Padł jeden,reszcie też to grozi.

Padł jeden,reszcie też to grozi.
Do tej ziemi posadziłam tylko kilka pierwszych sztuk-koktailowe, jednak ziemię tą mieszałam za każdym razem z ziemią pozostałą po siewce z wielodoniczki- ziemią do siewu. Może ten dostał samą nową ziemię i w końcu go dopadło. Może go teraz podlać, żeby zmniejszyć stężenie zasolenia?
Resztę siewek sadziłam już do streluksu z dodatkiem torfu odkwaszonego. Dzięki za błyskawiczne odpowiadzi.
-- 23 mar 2015, o 08:38 --
A może przesadzić go do streluksu z torfem odkwaszonym? Zobaczę jego korzenie przy okazji.
edit
Przesadziłam go jednak i pozostałe też, nie chciałam czekać aż zareagują jak ten. Miały już ładnie przerośnięte bryły korzeniowe i zdrowe korzonki, a ten ze zwiniętymi liśćmi też niczego sobie. Jeśli ten jeden mi padnie to trudno, mam jeszcze 150 innych. Jednak po pikowaniu, a mają już po 2 pary liści właściwych niektóre liścienie żółkną i opadają. Pozostała część - wierzchołek ładna, zielona, rozłożysta, łodyga gruba. Czy opadanie liścieni to zła oznaka?
Resztę siewek sadziłam już do streluksu z dodatkiem torfu odkwaszonego. Dzięki za błyskawiczne odpowiadzi.
-- 23 mar 2015, o 08:38 --
A może przesadzić go do streluksu z torfem odkwaszonym? Zobaczę jego korzenie przy okazji.
edit
Przesadziłam go jednak i pozostałe też, nie chciałam czekać aż zareagują jak ten. Miały już ładnie przerośnięte bryły korzeniowe i zdrowe korzonki, a ten ze zwiniętymi liśćmi też niczego sobie. Jeśli ten jeden mi padnie to trudno, mam jeszcze 150 innych. Jednak po pikowaniu, a mają już po 2 pary liści właściwych niektóre liścienie żółkną i opadają. Pozostała część - wierzchołek ładna, zielona, rozłożysta, łodyga gruba. Czy opadanie liścieni to zła oznaka?
-
Liścienie odpadają ,jak spełniły swoją rolę.Najczęściej tak jest.
No to jestem spokojniejsza. Dzięki z odpowiedź. Też mi się tak wydawało, ale zawsze lepiej się upewnić. To n ie jest moja pierwsza przygoda z rozsadą, ale nigdy w takich ilościach i nigdy tak mi nie zależało na efekcie jak tym razem. 

-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Nigdy nie zdarzyło mi się, aby rozsada straciła liścienie do czasu wysadzenia. Zawsze obrywam wielkie już liścienie w momencie sadzenia pomidorów do gruntu. Moim zdaniem utrata liścieni wskazuje, że roślinkom coś nie pasuje. Pewnie dadzą sobie radę i bez liścieni, ale warto z uwagą je obserwować. Ja używam do końca produkcji rozsady ziemi do wysiewów Aura z firmy Hollas, pod koniec podlewam tylko niewielkimi dawkami nawozu i od kilku lat nie zdarzyły mi się problemy.
Pozdrawiam Joanna
-
ela151 Może faktycznie za wcześnie na opadanie liścieni. Przeanalizuj sposób produkcji rozsady,może wyczytasz coś tu :
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=29
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=29
Muszę poczytać, może znajdę błąd, jaki po drodze popełniłam. Siewki wysadzałam z wielodoniczek do ćwierćlitrowych mieszając strelukx-2części plus torf odkwaszony 1 część. Liścienie jeszcze były u większości, u niektórych opadały, ale tylko kilku na 50 siewek. Siewki były dość wyrośnięte, miały po 2 pary liści właściwych i może to jest przyczyną. Zbyt długo rosły w ciasnych wielodoniczkach i choć jeszcze nie przerosły bryły, to zapasy zostały wyczerpane, po przesadzeniu odchorowały tracąc liścienie. Zdumiewające jest jednak, że te wsadzone do zbyt mocnej ziemi zachowały liścienie długo i wiele ma je do tej pory, tylko jednemu trochę zwinęły się krawędzie listków. Te przesadzone do streluksu z torfem odk. tracą je znacznie szybciej, już po trzech dniach kilka sadzonek jest bez liścieni, niektóre widać, że zaraz podzielą los tych pierwszych. Wierzchołki są jednak ładne. Pomidory stoją w nieogrzewanym pokoju na południowym parapecie i dostawionym stole, mają w dzień 18 stopni na parapecie i 22 stopni na stole. W nocy 15-16 i 20.
-
Na jakiej podstawie sądzisz,że miałaś "za mocną" ziemię?Jeśli posadziłaś w podłoże do wysiewów zmieszane z jałowym torfem ,to może być za mało nawozów i pomidorki ratują się zrzucaniem najstarszych liści.Podlewasz samą wodą,czy z florowitem ?
Miałam na myśli partię siewek (około 15szt.), które jako pierwsze wysadziłam jak wcześniej pisałam do ziemi uniwersalnej do kwiatów i warzyw Floro-Hum, jednemu z tej partii po 10 dniach zwinęły się listki, ale większość zachowała liścienie i wygląda dobrze . Następną partię siewek
(około 50 szt) popikowałam do ziemi streluks-2 części i 1 część torfu odkwaszonego i tym właśnie po 3 dniach zaczęły odpadać liścienie. Może właśnie ta ziemia jest uboga w składniki. Niczym jeszcze nie zasilałam siewek przed pikowaniem, ani po. Może powinnam?
(około 50 szt) popikowałam do ziemi streluks-2 części i 1 część torfu odkwaszonego i tym właśnie po 3 dniach zaczęły odpadać liścienie. Może właśnie ta ziemia jest uboga w składniki. Niczym jeszcze nie zasilałam siewek przed pikowaniem, ani po. Może powinnam?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
ela151:
Miałaś różne podłoża do których pikowałaś i w obu przypadkach w mniejszym czy większym wystąpiło to zjawisko więc szukałbym gdzie indziej.Ja pikuję do podłoża z nawozem startowym i moim to wystarcza do czasu wysadzenia do tunelu.Nie widzę więc nie wiem jak faktycznie jest u Ciebie z kwestią podlewania,może i nie są przelane ale mogą mieć cały czas za wilgotno.
Miałaś różne podłoża do których pikowałaś i w obu przypadkach w mniejszym czy większym wystąpiło to zjawisko więc szukałbym gdzie indziej.Ja pikuję do podłoża z nawozem startowym i moim to wystarcza do czasu wysadzenia do tunelu.Nie widzę więc nie wiem jak faktycznie jest u Ciebie z kwestią podlewania,może i nie są przelane ale mogą mieć cały czas za wilgotno.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli miałaś Sterlux tegoroczny,to był z nawozem 0,6kg/m3.Ta ilość jest wystarczająca.Jednak dodatkowo zubożyłaś ziemię tą 1 częścią jałowego torfu .Przypuszczalnie to mogło być przyczyną usychania liścieni.Torf odkwaszony daje się do
podłoża o większej zawartości nawozu,w takiej ilości,aby przybliżyć do podanej wyżej.W ub.roku było takie podłoże o zawartości 1 kg i 1,2 kg/m3.

podłoża o większej zawartości nawozu,w takiej ilości,aby przybliżyć do podanej wyżej.W ub.roku było takie podłoże o zawartości 1 kg i 1,2 kg/m3.

Ja chyba osiwnę przez tą moją rozsadę... Przychodzę z pracy, a pomidory klapnięte. Liście tak im smętnie wiszą, a nie mają sucho. Dałam im w sobotę popić. Po południu mają wietrzenie, stoją w najchłodniejszym pokoju czyli 17-21 stopni, ale w południe słońce na nie świeci. Może właśnie od tego słońca? Że za ciepło się robi? Ale nie no... 6 mam klapniętych, 4 niedawno pikowane normalnie stoją obok. Znowu muszę coś kombinować
W foliaku to już w ogóle armagedon. Tylko rukola szaleje, kiełkuje i się rozrasta. Reszta nie wie co się dzieje
Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo
A niedawno im żółknęły końcówki liści. Z tego się otrząsnęły, to obwisły, masakra

W foliaku to już w ogóle armagedon. Tylko rukola szaleje, kiełkuje i się rozrasta. Reszta nie wie co się dzieje

Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo

A niedawno im żółknęły końcówki liści. Z tego się otrząsnęły, to obwisły, masakra

Staram się, aby miały cały czas wilgotno, może czasami warto dać przeschnąć podłożu. Najśmieszniejsze, że kiedy rok temu czy wcześniej pikowałam siewki do byle jakiej ziemi z ogródka, albo do kwiatów nie miałam żadnych problemów-albo nie zwracałam na nie uwagi
Pomidory rosły, przeschły czasem na wiór i dusiły się w małych doniczkach. Były zdrowe, zielone i grube, a teraz człowiek chucha, dmucha i chyba tym wszystkim przedobrzyłam.
Mam nadzieję, że wyjdą z tego cało, bo wyglądają naprawdę dobrze. Następną partię popikuję do samego streluksu i zobaczę co będzie-opadną liścienie, czy nie? 

Pomidory rosły, przeschły czasem na wiór i dusiły się w małych doniczkach. Były zdrowe, zielone i grube, a teraz człowiek chucha, dmucha i chyba tym wszystkim przedobrzyłam.