Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Dzisiaj zbiorowo,bo mi się już nie chce rąk nadwyrężać :;230
Dziękuję, uwiądu wcale nie uwzględniam. Będą rosły i już ;:306
Taki 5cm kwiat to u mnie do kategorii ,,średnie" się zalicza,bo taki Proteus to gigant będzie ;:306
Miejsca wybrane były...Były...Bo jak przyjechały to trochę jakby rozsądek poszedł w las ;:224
Ale jutro wsadzam. Wiem,że złotokap przy płocie będzie,skoro ni to pnącze ni to krzew.Najpierw się oprze,a potem będzie ten płot trzymać ;:306

Wracam ze szkoły,ciepło,bez wiaterku,słoneczko.
No to godzina 13:30 do ogrodu.
O 18:00 równo! wróciłem do domu.
Wypielony cały ogród,dwa wory chwastów,z czego to są mlecze,siewki klona i nieliczne inne ;:219
Babcia też pomogła,wzięła się za mlecze koło szafirków,rabatę rombową i skalniak.
Dojrzałem kilka roślinek,których oczywiście ja na pewno nie sadziłem lub zapominałem,że mam,jaka radość jak to się odkrywa ;:306
Zobaczyłem,że pięknotkę i astilboidesa wziął przymrozek. Na rabacie rombowej rośnie jeden liliowiec,od drugiego w ręce został zgniły liść,wykopałem i w sumie stara roślina zgniła dają wkoło młode. Trzeci po prostu zniknął :shock:
Ogólnie to i tak więcej odkryłem. Wysiało się pełno chabrów (chyba z pola,ale ja tam jestem za,i tak chciałem siać jednak nie było :;230 ),orlików,ostróżek,widziałem też niezapominajki? kaczeńce? i inne niezidentifikowane.
Jutro zrobię małą zmianę na obrzeżu rabaty głównej: będą tam wsadzone nowe żurawki w równych odstępach,pomiędzy nimi byliny lub miejsca na te,które przyjadą (zaraz będę do wieczora myśleć),goździki też muszę rozsadzić,bo z jednej sadzonki to mam już koło 40cm średnicy i ciągle rośnie,ratunku ;:oj
No i powsadzam pnącza i spółkę,a gdzie i jak to się okaże ;:170
P.S. Ten duży Purpurea był zwinięty na 3 razy,wczoraj się zorientowałem :;230
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Plany masz piękne, widzę że dziś dzień będzie pracowity.
Dużo słonka ci życzę , aby dopingowało cię do pracy. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej, jak tam roślinki już posadzone, w ziemi ???
Ja niektóre siewki zostawiam, bo jeszcze nie wiem, czy to ziele, czy jakiś kwiat.
Trudno, porośnie, albo zarośnie.Ale wolę tak,niż któregoś roku wypieliłam wszystko co posiałam na wiosnę. :;230 zapomniałam ;:7
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej hej :wit
Powojniki i reszta posadzone. Magnolia wyjedzie do prababci,niech się cieszy,wyrzucić szkoda a ja nie będę 20 lat czekać aż to maleństwo zakwitnie ;:224 (Ale prababcia jak najbardziej :;230 )
Wywaliłem enkianta,jak on ma 12 gałęzi rozkrzewionych i tylko 6 pąków żywych to podziękuję ;:222
Budleje też masakra. Tych pod płotem nie wyrzucam,może coś będzie,ale ta z rabaty poleciała. Pół metra od niej wsadziłem tą nową ;:306
Ale to akurat budleje od dziadka,trzy razy przesadzane,więc to już nawet ze starości może nie odbić.
Powojniki chyba zadowolone z miejscówki.Ale będzie pokaz za 2-3 lata :tan
Mam powoli plan na tą główną rabatę. I przez niego żurawki do końca maja z wsadzeniem muszą poczekać.
Na tej rabacie będą kłosowce,żurawki,lawenda nowa bo stare krzaczki to rosochata masakra, zmienię miejsce rośnięcia moich potwornych gożdzików i może tam rozwary wylądują. Ciężko mi przewidzieć,jakie to duże będzie wszystko,więc poczekają.
Posiane jednoroczne,w stylu ,,a tutaj rzucę". Ale! Na wrzosowisku zrobiłem pierwszą kompozycję nasienną: najpierw będzie rząd powoju trójbarwnego,potem maczki kalifornijskie i maki. Super ;:138
A reszta...To się zobaczy,chociaż jakieś wilce na pewno wyjdą bo je ręcznie siałem tak ja te na wrzosowisku ;:306 Reszta wiatrem niesiona :;230 Ale na rabaty trafiły nasionka bo bez wiatru :;230
Chciałem podlać,ale ciśnienie jeśli podłączam do węża jeszcze jeden waż jest koszmarne.
Za to wiem,gdzie pietrucha rośnie,więc jutro ten jeden wąż powinien sięgnąć.Bo tutaj o to chodzi,że mi brakuje 10cm węża :;230
W ogóle rano (czyli o 11:30) było 15 stopni,ale w cieniu i zaciszu to upał istny!
Ogólnie fajnie się robiło,prawie zjadłem robaka,nie uszkodziłem sobie nic oprócz dwóch zadrapań przez różę przy pieleniu (Od red profusion,miała jeden przyrost bo jesienne nasadzenia to tragedia,zahaczyła mi o rękę i przyrost odpadł,dobrze jej tak :twisted: )
Ogólnie jak się umyję i chęci nabiorę to pokażę zdjęcia,bo mam śliczne ;:170
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Widzę, że dzisiaj nie próżnowałeś , zuch chłopak ;:138 . Z pewnością będzie pięknie za jakiś czas. Budleje szybko rosną więc nie ma z tym problemu. Już w tym roku będziesz miał burzę kwiecia ;:224 . A co do magnolii to masz chyba rację, lepiej kupić droższą sadzonkę kwitnącą niż czekać na takie maleństwa. Ja dzisiaj widziałam olbrzymie drzewko Susan za całkiem niewielkie pieniądze ;:oj . Nie wiem tylko czym musiałabym ją do domu przywieźć bo nie weszła by na pewno do osobowego auta. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to jak?
W ręce i na pieszo ;:215 Trzeba pokazać,że się kwiatka kocha ;:173

No,teraz wykażcie się hartem ducha,ręki,oczu i czterech liter,gdyż nadciąga Tulapowa sesja zdjęciowa w ilości 120 fot w dużym rozmiarze,bo zdjęcia są ładne a rabaty wypielone! Następne takie coś może za trzy miesiące :;230

Zacznę od przedstawienia rabat ;:170
Wiem,że wyglądają niektóre na niewypielone,ale z bliska niektóre przypominają kwiatki ozdobne. A że bratki siałem,wsadziłem i nie ma,pocieszam się dzikimi ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jest warzywni,ale go już widzieliście i nic się nie zmieniło :wink:
To jak jesteśmy przy ogólnych,brzozy w drodze do szkoły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I żurawie

Obrazek

Obrazek

A teraz wena Tulapowska,czyli bój się zadku :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No,fajnie wyszło ;:oj
A teraz najładniejsze ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę :lol: :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak tulapowisko to i tulipany być muszą. :D
Podoba mi się ta rabatka - http://www.fotosik.pl/zdjecie/024fbd5e55430b8f
A tymi brzózkami znowu mnie rozwaliłeś.
Cudowne drzewa, nawet nie wiesz jak mi żal, że u mnie ich tak mało a ogród za mały na takie drzewa.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Fajne zdjęcie, maaasa tulipanów , śliczne , różniste ;:138 Podoba mnie się rozchodnik, takie kuleczki ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Piękne :D tulipanki i jak dużo, widziałam pakie jaką dostałeś ,kiedy to wysadzisz, ja mam 7 sztuk clematisów rosną pomalutku
jutro mnie czeka chyba pielenie dzisiaj było koszenie trawy, a w niej kupa zielska,teraz prysnę chwastoksem na chwasty dopiero zasilę nawozem do trawników. ;:3 życzę na jutro.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

No Matti, masz szczęście... Bo już chciałam Ci sprawić mały "opyepsh"... Oglądam te zdjęcia, oglądam... rabaty wypielone, OK, ale co tu robi droga w lesie i jakieś pole zamiast tulipanów??? ;:oj No, ale w dalszej części wreszcie były ;:215 Cudne, cudne, cudne ;:180
Mistrzowskie zdjęcie jakiegoś bliżej mi nieznanego jegomościa pod nazwą Pan Robak na końcu patyka ;:180 Do wysłania na konkurs!
Mateusz, jaki to tulipan? Pamiętasz nazwę?

Obrazek

Boski!!! ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Maj,, cudny maj.Kwitnące drzewa wyglądają bajecznie :D
Kwiecia jak widać ci nie brakuje.
Tulipanki, jeden ładniejszy od drugiego.
I fajnie, bo dzięki nim jest bardziej kolorowo w naszych ogrodach :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,rabata ta właśnie mi się najmniej podoba ;:306
Nie tyle o rośliny chodzi,co o rozgarnięcie co gdzie rośnie i kiedy rośnie ;:224
Pod koniec maja będzie reforma,jesienią jeszcze tulipanową,mixową łąkę zrobię na części bez ściółki.Oddzielona będzie kłosowcami.
Będą wszystkie trzy kolory lawendy po 2 sztuki,żurawki ile wlezie,te goździki co rosną i ostróżki.A co jeszcze to się zobaczy ;:224
Brzózek u mnie trochę jest,chociaż mało mi klonów. Tak naprawdę to u mnie rosną,potem jeden przy drodze,przy szkole i...nie ma :shock:
Karolniko,rozchodnik na skalniaku dobry jest,prawda ;:108
A ten na rabacie siwy to goździk a nie rozchodnik,bo nie wiem,o które Ci chodzi ;:306
Pestko,clematisy wsadzone,szybko poszło :uszy
Z trawy dużo kompostu będzie,pielenia nie zazdorszczę :wit
Elwi,specjalnie tak zrobiłem ;:306
Pan Robak na konkurs poleci,taki pewien,ogrodowy,skusiłem się ;:224
A ten tulipan to wyczekiwany u Ciebie La Belle Epoque ;:306
Aniu,u mnie kryzys kwiecie od lata się zaczyna,jak to cebulowych nie ma,bzów i róż ;:224
Ale teraz sobie letnich i jesiennych bylinek kupię,clematisy też późniejsze mam ;:108

Foty foty foty...Nic w sumie nowego,to może później albo na nowej stronie ;:306
Wczoraj podałem,wymyśliłem super patent na wąż :tan
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Matti, cieszę się, że to właśnie La Belle Epoque :heja
Bardzo liczę na to, że moje raczą się tak rozwinąć jak ten na Twoim zdjęciu ;:108 Kolor odjazdowy, ciężko go opisać, może najbardziej pasuje "indyjski róż"?
Dream Touch u mnie jeszcze małe, tzn. mała średnica kwiatu, liczę, że jeszcze urośnie...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Tulap. Miłość miłością ale 15 km z tak ciężką donicą z Susan nie dałabym rady nieść ;:306 . Ba ja nawet nie dałabym rady jej udźwignąć chociaż słaba nie jestem. Piękne fotki nam pokazałeś ;:138 a ten kolega na końcu bardzo fajny ;:306 . Masz sporo tulipanów w każdym kolorze i te fotografie drzew- bajka . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U Ciebie to cały czas nieustająca reforma.
Ledwo coś zapamiętam a tu już znowu zmienione. ;:306
Ja tam jednak wolę brzozy, są przyjażniejsze dla człowieka od klonów i nie śmiecą tak nasionami.
Ale fajnie już tak majowo u Ciebie. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”