Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Podziwiam Twój zapał do pracy
U mnie chryzantemy nareszcie się rozwinęły
Została tylko jedna, która kaprysi
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martusiu dotarłam szczęśliwie :D
Bardzo ale to bardzo dziękuję za mile spędzony dzień , za dary i za wszystko ;:cm ;:cm ;:cm
Domek macie w cudownym miejscu ;:333 Zupa dyniowa smakował M . ;:108 ;:108
Idę obierać grzybki :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś piękne kompaktowe chryzantemy, tyle radości jeszcze wnoszą do ogrodu kolorami. ;:215 Spędzaj miło czas na grzybach. :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witajcie moi drodzy ,wróciłam szczęśliwie,grzybków na zupkę nazbieraliśmy,przyjechała do nas na działkę Terenia TerDob i sympatycznie spędziliśmy dzień w lesie ,przywiozła krzewy agresto-porzeczki o pysznych owocach ,już się cieszę ,bo będą nowe owoce na kompociki i dostałam jeszcze skrzyneczkę wspaniałych orzechów włoskich ,których nie ma w moim ogrodzie,dziękuję Tereni za odwiedziny ,za dary i za wspaniałe towarzystwo.

Sabinko,to dobrze ,że się wyjaśniło,teraz będzie tylko lepiej i roślinki będą piękniej kwitły,chociaż jak dla mnie to kwiatów w Twoim ogrodzie nie brakowało,pozdrawiam ;:168

Beatko,witaj chryzantemy w ogrodzie są niezastąpione ,bo już by nic nie było o tej porze,a do dzisiaj tak cudnie kwitną,to prawda w moim ogrodzie jest dużo gatunków roślin aż nie sposób ich wszystkich przedstawić osobiście ,najlepiej przedstawia się byliny :uszy dyń już jest końcówka ,jak nie zjemy to pójdą na kompost,a pewnie nie zjemy ,bo nie da się tyle przejeść,a przetworzonych na zupkę też już jest pod dostatkiem,pozdrawiam ;:168

Aluś witaj ,ogrody coraz bardziej jesienne,teraz tylko chryzantemy zostały te późniejsze,bo wcześniejsze już też przekwitły,dyń jeszcze tyle ,że nie wiadomo co z nimi zrobić ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Tereniu,fajnie ,że się spotkałyśmy,nasze ogrody powoli zasypiają ,buziaczki ;:196

Marysiu,tulipany zasadzone,ale porządki nie są zaawansowane ;:145 bo sama widzisz ,że ciągle mnie nie ma,dyń trochę mniej wysiałam co zawsze a i tak zostały,było ich sporo,to jest nie do okiełzania,chryzantemy pięknie dalej kwitną ,te wcześniejsze juz przekwitły,z grzybów właśnie wróciłam ,przyjechała do nas Terenia i razem zbieraliśmy grzybki,było bardzo sympatycznie i miło,pogoda była super,nawet nam słoneczko wyjrzało na chwilkę ,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Dorotko,rzeczywiście te chryzantemy bardzo rozświetlają ogród,dynie są nie do przejedzenia,nawet dać już nie mam komu,sarniaki do smaku dajesz według swojego upodobania ,daj trochę i popróbuj ,może w Twoich stronach jest ich więcej ,u nas w górach nigdy ich nie widziałam ,w świętokrzyskim się znajdzie ,ale nie za dużo ,a u Ciebie pewnie jest więcej ,u mnie w górach są rydze a w świętokrzyskim praktycznie nie ma ,gdybym miała więcej czasu to rydzów można nazbierać bardzo dużo,ja też uwielbiam zbierać grzybki,pozdrawiam ;:196

Dorotko dorkow0 witaj ,byłam u Ciebie i przed nosem zamknęłaś mi swój ogród :uszy wróciłam smutna ,bo nic nie mogłam zrobić ,żeby wejść,ale zaglądnij chociaż czasem i mam nadzieję ,ze wiosna wrócisz ;:168 ja to mam z tymi grzybami ,nalatam się i najeżdżę ,ale tak jest co jesień,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,tych dyń było 3 razy tyle,przetwory zrobione i już nie mam miejsca na następne,może jeszcze trochę się potrzymają to jakaś zupka będzie,i tak jeszcze dużo zostanie ,taka sterta jak powiadasz ;:168

Gosiu PEPSI,my też uwielbiamy zupkę z dyni,ale nie przejemy tego wszystkiego i pójdą na kompost,kto chciał to dostał,a jeszcze tyle,chryzantemy cudownie zdobią ogród ,cieszę sie ,że je mam,pozdrawiam ;:168

Iwonko,witaj ,jak miło sie zrobiło,że jesteś z nami, fajnie ,że rośliny ode mnie dają radę ,teraz będzie ich tylko więcej,chryzantemy teraz takie dostojne ,nie mają żadnej konkurencji :uszy ,pozdrawiam ;:168

Gosiu Margo2,u mnie też jakaś nie zakwitła ,może coś jej dolega?nie wiem ,czy ja mam zapał do pracy ,ja po prostu nie nadążam za swoimi myślami chociaż staram się zrobić co wymyślę :uszy i ciągle mam pełne ręce roboty,pozdrawiam :wit

Tereniu,najważniejsze ,że dojechałyśmy szczęśliwie do domów,teraz chwila odpoczynku i znowu do dzieła :uszy ,fajnie ,że podoba sie miejsce mojego domku,ja też jestem tym miejscem zauroczona,ja swoje grzybki wystawiłam przed dom ,jutro zrobię ,a zupa dyniowa jest pyszna i cieszę sie ,ze smakuje mężowi,pozdrawiam i dziękuję za wszystko ;:79

Soniu,właśnie wróciłam ,grzybki na zupkę nazbierane ,jutro będziemy wsuwać ,chryzantemy pięknie dalej zdobią ogród i jak nie będzie mrozów to jeszcze długo się nimi nacieszymy,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też zachwycę się chryzantemami. w tym roku to już chyba zdążą zakwitnąć wszystkie odmiany, nawet te późnokwitnące, co sprawia wielką radość ich kolekcjonerom.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Napisałaś "resztki dyń", a tego jest, widzę tak ok.100kg! Pomyślałem sobie, że musiałaś mieć z tonę dyń! Dobrze, że napisałaś potem, że 3 razy więcej, zatem "tylko" ok.300kg. Tylko! ;:219
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacek dobrze to podsumował. ;:333
Pewno miałaś "zadyniony" ogródek na maksa, bo żeby tyle zebrać to trzeba sporo areału.
Gdybym miała tak blisko do lasu jak Ty, pewno bym tam siedziała całymi dniami.
Też uwielbiam zbierać grzyby i jeść, przetwarzać już niekoniecznie.... ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu czy to już koniec sezonu grzybowego? czy jeszcze coś wymyślisz :;230 Wiesz dzisiaj czyściłam i odcinałam karpy dalii i u niektórych widziałam świeże kiełki one chciały powtórnie kiełkować, ale rok ;:185 Dzisiaj pewnie porządkowałaś ogród, bo ja ciągle coś robię a końca nie widać. Chryzantemy w pełni kwitnienia, szkoda że słońca mało bo światło jest ważne ;:333 Dobrego wieczoru i buziaczki posyłam ;:196

Marta ma takie pole dyń jak może niektórzy pół ogrodu, szczególnie jak ktoś dysponuje 3 arową działką a ziemia żyzna to plonują wprost niesamowicie ;:215
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś a ja myślałam, że te rydze to właśnie w świętokrzystkim taki urodzaj :D . Wczoraj zrobiłam sosik z sarniakami ( jako przyprawa), ponieważ nie miałam czasu na zakupy przed świętem, musiałam kombinować i wiesz co, wyszło pyszne danie. Pierś indyka duszona z cebulą, soczysta, tymianek z działki, sarniaki i jeszcze miałam suszone borówki. Nie wiem co sprawiło ten niesamowity smak sosu, ale obstawiam właśnie grzybki. Oj następnym razem będę się baczniej za nimi rozglądać. ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu,chryzantemy rzeczywiście cudne ,dużo już przekwitło,ale te pozostałe takie wesołe,jak się idzie do ogrodu to aż sie buzia śmieje na ich widok,pozdrawiam ;:168

Jacku,może tych dyń więcej było jak 3 razy ,ja ich nie liczę,a na bieżąco od lata są cięte ,one mają swoje miejsce w ogrodzie ,jak robiłam rabaty i wyrzucałam wierzchnią warstwę ziemi to na początku usypywałam górę ,myślałam ,że będzie kiedyś na skalniak ,ale skalniak się nie budował,wysypywaliśmy na tą górę trawę z kosiarek ,żeby chwasty nie rosły i tak któryś rok,wreszcie wymyśliłam ,że jak nie ma skalniaka to posieję na tej górce dynie i tak już trzeci rok jest góra dyń ,ziemia super z tej przegniłej trawy ,nie zarasta chwastami,potem zasłaniają dynie swoimi liśćmi,teraz widzisz,że dyniowisko z przypadku ,ma około 10 m długości:uszy pozdrawiam :wit

Grażynko,właśnie Jackowi wyjaśniłam gdzie te dynie rosną ,koło mnie zbieram tylko rydze i czasem 1 prawdziwka ;:306 a po resztę grzybów jeżdżę w świętokrzyskie ,tam mam mały domek i działeczkę ,wszystko z myślą o grzybach,ale to nie jest dla mnie blisko bo niecałe 200 km i 3 godziny jazdy jest,w tym przejazd przez Kraków,ale trudno grzyby mają jakąś siłę i bez problemu jeżdżę ,pozdrawiam ;:168

Marysiu,jeszcze mnie kusi pojechać na rydze u nas,to nie daleko,ale z czasem gorzej,dzisiaj byłam na chwilę w ogrodzie,obudził mnie Bogdan o 12 w południe ;:306 super ,co? posadziłam krzewy owocowe od Tereni,troszkę wycięłam starych roślin i posadziłam jednego małego iglaczka na budującym się skalniaku,dopiero u mnie końca nie widać,bo tylko fruwam a ogród z doskoku ,pozdrawiam i buziaczki gorące posyłam ;:196

Dorotko,rydze rosną w górach ,niedaleko ode mnie jest ich dużo,wybieram sie w poniedziałek ,może jeszcze będą ,one są do zimy ,a jest tak ciepło,sarniaki super przyprawiają i dają wspaniały smak,ja w tym roku nie znalazłam ani jednego ;:185 ale z kolei mam bardzo dużo rydzów,za godzinę można było wynieść z lasu duży kosz rydzów ,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pospacerujmy jeszcze troszkę po jesiennym ogrodzie ,bo tak naprawdę to ciągle się w nim coś nowego dzieje i zaskakuje nowymi pomysłami.

nasionka trojeści krwistej świetnie się prezentują
Obrazek

Piano nie daje się jesieni
Obrazek

Obrazek

Elmshorn
Obrazek

Obrazek

dalej pięknie kwitną wrzosy
Obrazek

i bratki
Obrazek

trzy dni temu takie były pączki u ciemiernika ,który kwitnie w grudniu na święta Bożego Narodzenia
Obrazek

Obrazek

dzisiaj ku mojemu zaskoczeniu,ciemiernik pięknie rozkwitł
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bad Birnbach
Obrazek

Obrazek

chryzantema od Tereni tak pięknie zakwitła
Obrazek

i jeszcze takie chryzantemy się spieszą przed zimą
Obrazek

ciemno się juz szybko robiło jak dzisiaj latałam z aparatem
Obrazek

jodła niska o pokroju pagodowym cudownie sie prezentuje
Obrazek

tutaj przygotowywana rabata pod dalie ,koryto wypełnione po brzegi liśćmi z kalafiorów,brokułów i kapusty ,przesypywane popiołem drzewnym i obornikiem z gołębi,jak to wszystko siądzie to będzie powtórka i na wiosnę gotowa ziemia
Obrazek

a tutaj rabata pod hortensje
liście przesypane trotami ,kwaśną ziemią z lasu i też będzie obornik ,nie będzie natomiast popiołu
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu wiedziałam, że nie dasz za wygrana i jeszcze na grzybki polecisz ;:65 Ogród widzę ma kolejną odsłonę, nie ma takiego ciemiernika ;:185 śliczny taki czysto biały, u mnie kwitnie bordowy właściwie prawie cały sezon. A pokażesz nam miejsce pod skalniak, bo pisałaś że już coś na nim sadzisz. Jest na balach słomianych? Dobrej nocy, chociaż pewnie szybko nie zaśniesz jak spałaś do południa ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marto, moje ciemierniki również w pąkach ;:oj istne szaleństwo. Rabata pod dalie godna podziwu, i póżniej nie ma się co dziwić, że tak wszystko intensywnie kwitnie ;:224
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Martuś ;:196 Pięknie u Ciebie ;:oj ;:oj i ciemiernik Ci już kwitnie taki śliczniutki ;:333 i róże niezmęczone ;:333
Jaki kolor ma Twoja trojeść krwista ?? piszę się na nasionka - proszę ;:180
Skandynawska zakwitła ;:138 ;:138 te inne też śliczne .
Dzisiaj były grzybki w ruchu , rano jajecznica z grzybkami , potem sos grzybowy do pulpecików i jeszcze są zieleniatki obgotowane na zacierkę na jutro :D
Spokojnej nocy życzę ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”