Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Witaj.. :wit u Ciebie jak zwykle przepiękny festiwal kwiatowy... ;:138 pozdrawiam i dizękuję za odwiedziny:)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie cudne i delikatne, zwiewne te Twoje dalie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Teresko, no tak; w czwartek jeszcze nie było przymrozku i mogłem się cieszyć daliami. Ale to był ostatni dzień sezonu daliowego. Po daliach pozostały miłe wspomnienia i zdjęcia 8-)
Jedni powiedzą "nareszcie!" inni "szkoda, że już koniec (dalii)" :lol: Ja jednak z radością zmieniam repertuar i prezentuję czwartą moją miłość kwiatową: ASTRY
Niektóre dość wcześnie rozpoczynają swój popis więc cofnę się trochę w czasie do lata, by zaprezentować te, które już przekwitły.
Na początek bardzo wyrazisty aster wielolistny:
Obrazek

Alu ;:196 wiesz za co. Niektórych dalii miałem tak dużo, że rozdawałem nie licząc na nic; po prostu by ich nie wyrzucić. Sam też dostałem wiele dalii z dobrego serca, gdy jeszcze nie miałem czym się wymienić.
Musiałem się cofnąć do zdjęć lipcowych, by odnaleźć kolejnego astra wielolistnego - gatunek:
Obrazek
Tak, astry wielolistne kwitną wcześnie i to można potraktować jako zaletę. Poza tym mają ładne liście jak na astry; sercowate.

Miłko masz rację; można by zaaranżować a nie zrobić pole daliowe wg mojej kalkulacji ;:223
Być może znasz już ten filmik ale przytoczę go, bo jest to dla mnie kwintesencja aranżacji Daliowej:
https://www.youtube.com/watch?v=64rDH9gx9jI
Natychmiast wyciąłem zmarznięte dalie, bo to widok przygnębiający (takie cmentarzysko daliowe) i płynnie bez żalu przeszedłem do astrów, które może nie są tak różnorodne ale dzięki późnej porze kwitnienia - niezbędne!
Muszę od razu pokazać jeszcze jednego wczesnego astra, bo potem zapomnę w gąszczu nowszych zdjęć. To chyba aster botaniczny, którego mam od dawna ale nie potrafię zidentyfikować. Również zakwita w lipcu:
Obrazek

Magdo, niestety nie pomogę w identyfikacji Twojej dalii, bo jej po prostu nie znam a odmian są tysiące ;:219 Polecam raczej wątek do identyfikacji dalii.
Kolejna grupa, która dość wcześnie zaczyna kwitnienie (sierpień) to astry z rodziny ageratoides. Ten dostałem bez nazwy ale chyba udało mi się go nazwać. Mają charakterystyczne powcinane listki:
Obrazek
znalazłem wyraźniejsze zdjęcie choć tu nie widać jego pięknych błyszczących listków:
Obrazek

Jadziu, cieszę się, że tak często do mnie zaglądasz ;:168 Temat dalii już zamknąłem ale mam nadzieję, że na astry też będziesz przychodzić? 8-)
I bardziej znany aster ageratoides:
Obrazek

Dziękuję Reniu. Festiwal kwiatowy trwa ale repertuar się zmienił ;:3
Do a. ageratoides jeszcze wrócę, bo nie porobiłem wszystkim zdjęcia, a tymczasem inny o bardzo ładnej zwartej formie, dużych liściach i burzy kwiatów:
Obrazek

Karolciu, dalie zwiewne ale nareszcie się doczekałaś na dalie, o które mnie już dawno prosiłaś 8-)
Nie wszystkie "astry" to astry :lol: Gdybym nie wiedział, też bym pomyślał, że następny pokazywany to aster:
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To już jest prawdziwy daliowy ogród. Chyba nie miałabym odwagi tak upchać dalii w całym ogrodzie. Choć widziałam obwódki z innych kwiatków oraz gdzieniegdzie inne rośliny np werbenę i inne takie tam. Ale we wszystkim trzeba mieć umiar ;:306 (I kto to mówi ;:306 ) Dobrze, że część ogrodu mam w cieniu, bo tam nie mogę sadzić dalii, mam tam hosty, paprocie i hortensje.
Ale marcinków nie mam już! I cały czas podziwiam Twoje zbiory! Nigdy nie przypadły mi do serca! Zresztą żadnych astrów nie lubię. Trudno to wytłumaczyć :wink: Nawet fajnie u mnie wyglądały takie plamy fioletu, różu i bieli. Ale dalii już nie miałam gdzie sadzić... ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku astry jak co roku zachwycające ;:215
Rozdając dalie czy inne kwiaty dawałam i daję z dobrego serca też nie licząc na nic . ;:167
Mam ogromną radość z bez interesownego dzielenia się :tan
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Dalie są cudne, ale ja ich nie mam a astry mam i teraz doczekałam się oglądania u Ciebie :) będę miała co porównywać. Oczywiście widzę jak je podpisujesz, znasz nazwy, ja nie , ale b. je lubię bo teraz jesienią ślicznie kolorują ogród :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kwiatki podpisane, czyli tak jak ja nie potrafię :lol: Nie wiedziałam, że jest aż tyle odmian tych niepozornych kwiatuszków. Dalie poszły spać, a u Ciebie kolorowa jesień zapewniona dzięki astrom.
Zapisałeś się na bieg w Wa-wie?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Szkoda ,że dalie poszły na zimowy spoczynek ,bo chętnie je podglądałam - ;:174 Astry też ładne ,ale ja lubię wielkie kwiaty jak u róż tak i u dalii ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Jacku,
Bardzo żałuję, że to już koniec Twoich ślicznych daliowych panienek ! Wspaniałe, bardzo dekoracyjne kwiaty. W dodatku u Ciebie w ogromnym wyborze :D
Astry też są moimi faworytami - bez nich jesienny ogród byłby smutny, więc już się szykuję na kolejną ucztę duchową, jaka mnie czeka przy ich oglądaniu ;:173
Pozdrawiam serdecznie :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Cieszę się,że przyszedł czas na marcinki. Muszę przyznać, że je lubię chociaż nie są tak widowiskowe jak dalie.
U mnie niestety też już były pierwsze przymrozki. I to całkiem solidne. Nawet na chryzantemach widać ślady.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Systematyczny jak zawsze :wink: Cieszę się, że będzie jeszcze co oglądać po daliach. Sama nie mam astrów w ogrodzie (czasami wystawiam w donicy przed wejściem), ale może w przyszłym roku to się zmieni... Fajnie ubarwiają późne rabaty.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jaka szkoda dalii, tak ładnie kwitły.
U mnie dzisiaj padał śnieg z deszczem i tylko 0 na termometrze uświadomiło mi, że to właściwie końcówka sezonu.
Współczuję wykopywania 200 dalii przy takiej pogodzie.
Ja już na lepszą nie liczę, skoro w górach pada śnieg a według zapowiedzi tak ma być przez 2 tygodnie.
Czas zamykać sezon i furtkę do ogrodu do następnego sezonu. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, ja też nie wszędzie mogę sadzić dalie ale to nic; inne rośliny też muszą gdzieś rosnąć :lol:
Mówienie o umiarze w przypadku ogrodu z linku, który podałem, zrozumiałbym, gdyby to wypowiadała osoba chłodno patrząca na dalie. A ty do nich nie należysz ;:136 Tamten ogród jest daliowo idealny! Ja nie mam na tyle determinacji, by stworzyć i pielęgnować takie cudo więc tylko podziwiam.
Astry kocham, odkąd poznałem ich ogromną różnorodność gatunkową. Odmianowo chyba najwięcej jest astrów nowobelgijskich. Mój ulubiony pełny:
Obrazek

Alicjo, ja czasem liczę :lol: I nie widzę w tym nic zdrożnego. Tak samo jak w tym, że oddaję to, co mi zbywa, a nie to, co jest dla mnie cenne. Wcale nie jestem taki krystaliczny w postępowaniu, a raczej pragmatyczny :lol:
Cieszę się, że podobają Ci się astry. Dziś każdy będzie z innej grupy więc dla Ciebie z drugiej co do wielkości - aster krzaczasty:
Obrazek

Karolciu wszyscy się doczekaliśmy, bo mnie już też tęskno było do tych pięknych kwiatów, trochę lekceważonych, czego dowodem jest choćby znikoma znajomość ich nazw :( Ja też mam wiele bez nazw, bo po prostu takie dostaję i trudno jest znaleźć właściwą wśród setek (tak setek!) odmian. Ale cieszę się, że je lubisz i dla Ciebie jeden z moich nienazwanych astrów gawędka:
Obrazek

Małgosiu, potrafisz :!: To jest łatwiejsze niż bieganie :lol: Tak, zapisałem się więc już za miesiąc się zobaczymy ;:136
Jesień to piękna i kolorowa pora roku. Tak twierdził słynny niemiecki ogrodnik Karl Foerster i tego stwierdzenia i ja się trzymam ;:333
Robiąc przegląd gatunkowy, nie można pominąć astra nowoangielskiego! Faworyzowany przez wielu z prostej przyczyny - nie rozłazi się :lol:
Obrazek

Jadziu, dalie miały swój czas ale teraz swój czas mają astry i takie są prawa natury. I trzeba się z tym pogodzić zamiast żałować. Za rok znów będą dalie ;:196
Bywają róże o kwiatach małych i dużych. Tak samo z daliami i z astrami też tak jest. Za to ilością kwiatów i pożytkiem dla owadów astry biją na głowę i dalie i róże :lol:
Obrazek

Marysiu, dalie pokazywałem ponad półtora miesiąca i starczy. Może bez żalu żegnam się z daliami dlatego, bo nareszcie mogę się oddać wspaniałym astrom, które cierpliwie czekają na swoją kolej. Warte są docenienia, bo tak jak piszesz - jesienny ogród bez nich traci na urodzie ;:136
Dla Ciebie - dzikusek (prawdopodobnie aster nowobelgijski), który wsiał się w astra szlachetnego i musiałem go wyrwać. Ale nawet dzikuski ładne są :)
Obrazek

Izo, tylko nie "marcinki" ;:124 To obraża astry (spłaszcza bogactwo gatunków) :wink:
W momencie, jak kwitną dalie, to przyznaję - astry pozostają w cieniu. Ale teraz biją pełnym blaskiem i są nr1! Tym bardziej, że nie boją się przymrozków ;:333
Astry ageratoides już zacząłem pokazywać; oto następny:
Obrazek

Sylwio, dziś mniej systematyczny ale żeby była jakaś logika w tej sesji, to każdy aster z innego gatunku.
Zaproś astry do swojego ogrodu! Tego już pokazywałem ale astrów macrophyllus nie może zabraknąć w takim zestawieniu!
Obrazek

Grażynko, nie rozpamiętuję dali skoszonych przymrozkiem, choć miały setki pąków nierozwiniętych. Szybciutko ściąłem łodygi, by nie patrzeć na to cmentarzysko i już zasiliły kompost. Szybko się rozłożą i będą wspaniałym podłożem dla przyszłych dalii 8-) A z wykopywaniem się nie spieszę; na pewno pogoda się poprawi i wtedy przyjemnie się będzie wykopywać. Bardzo lubię te wykopki, bo można podziwiać przyrosty bulw w ciągu sezonu ;:65
Obrazek
Gatunków będzie więcej ale późne jeszcze nie zakwitły 8-)
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dalie, owszem bardzo piękne i dobrze, że mogę obejrzeć je w Minibotaniku, ale nie sadzę, bo nie mam gdzie przechowywać bulw zimą.
Na astry też niecierpliwie czekałam. Są przepiękne i tak długo i niezawodnie kwitną. Już notuję, których jeszcze nie mam i będę oczekiwać Twojej oferty.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jacku co do owadów to masz rację ,że astry aż całe się ruszają i cudnie brzęczą melodię .Owady je uwielbiają i nie wyobrażam sobie ich nie mieć u siebie to samo Boltonii .W wielkiej kępie wyglądają cudnie.Jednak nie mam dla nich zbyt dużo miejsca
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”