Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Ja pampasówkę kupiłam ww ilości 3 sztuk w zeszłym roku- zakwitła po jednym kwiecie - na zime niezabezpieczona została w gruncie i przeżyła (ale co to za zima była). jeszcze ciekawie nie wygląda ale mam nadzieję że sie poprawi
Z tego co poczytałam to nie mróz jej straszny tylko wilgoć, dlatego też posadziłam w rodzimą glebę tzn prawie piach gdzie zastoiny wody jej nie grożą
Pozdrawiam. Ewa
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie pampasówka nie przetrwa za zimno mam ;:218
No ja właśnie jestem w trakcie wyprostowywania rabat żeby to jako tako wyglądało.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuniu też bawiłam się dwa lata z pampasową. Tobie się udało, ;:180 a moja padła zimą w garażu. ;:222

Anitko ja bardzo lubię trawy, uważam że miskanty są na tyle ciekawe, że czekanie na kilka kłosów pampasowej nie jest warte zachodu, jaki wkłada się w jej utrzymanie.

U mnie znowu deszcz. W dodatku była taka wichura, że połamało gałązki z pąkami hortensji Anabelle. ;:145 Powojniki mają 170 cm, ale pąków nie widać. Prince Charles który był wyjątkowo malutki, przerósł obie Soliny. ;:oj Lawenda i niska, niebieska szałwia zaczyna pokazywać kolor.

Obrazek Obrazek

Rumianek już podarowany, jedna roślina zostawiona na nasiona. Rogownica wyekspediowana za płot usiłuje dostać się do ogrodu.

Obrazek Obrazek

Przywrotnik czaruje oliwkowymi kwiatami. Hortensja ostatecznie wylądowała na schodach.

Obrazek Obrazek

Moje przyjaciółki grzeją się w słońcu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu , a cóż to za przyjaciółki? Jaszczurki?
U nas jest bardzo dużo traw i kamieni i pokazują się zaskrońce.Niby nie jadowite ale ja tam wolę z daleka od nich...
w zeszłym roku miałam takiego w ogrodzie. Aż strach chodzić.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu jaszczurki to bardzo pożyteczne stwory. Kładę im duże kawałki kory, żeby mogły się chować, ale najlepiej czują się w gęstej runiance. Odkąd jest u mnie dużo jaszczurek, opuchlaki przestały podgryzać rośliny. :tan Zaskrońce są całkowicie niegroźne, a pełnią podobną rolę.
Filemon24
1000p
1000p

Post »

U mnie też są jaszczurki już kolejną uratowałam bo koty na nie polują ostatnio myślałam że już kotka ją zamordowała leżała w bez ruchu z otwartym pyszczkiem ale położyłam ją w bezpiecznym miejscu..
a że robiłam w ogródku to miałam ją na widoku i po jakiejś godzinie jednak doszła do siebie i uciekła :heja
Szkoda tylko że te ogonki zrzucają jak coś je zaatakuje.
Zdjęcie jaszczurek ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie koty sąsiadów też pewnie na nie polują, ale jest ich kilka w różnych miejscach. Uwielbiam je obserwować jak się wygrzewają na słońcu.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja już wolę jaszczurki niż zaskrońce.Mogę sobie wyobrazić naszego psa jakby takiego spotkał...
Wszystko łapie i atakuje.
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Ja kiedyś chodziłam do lasu na grzyby gdzie było pełno żmij na każdym kroku można je było spotkać ale ja jakoś mam wrodzoną odwagę co do zwierząt i się nie boje.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To ja byłam na wakacjach na campingu , gdzie obok przepływała rzeczka i było pełno kamieni.Tam właśnie wygrzewało się pełno żmiji.Dowiedziałam się o tym ,dopiero na trzy dni przed końcem pobytu, jak zaczęto kosić tam trawę...
No i już tak miło nie było. Widziałam je wszędzie.Rano wychodząc z przyczepy tylko się rozglądałam czy ich gdzieś nie ma.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Piękna kolekcje traw masz Soniu, uwielbiam je ale nie wszystkie u mnie chcą rosnąć.....np rozplenicę mam w kilku miejscach,
ale wszędzie taka mizerna, red baron słabo się rozrasta muszę je poczęstować jakimś nawozem to może wyrosną na okazalsze.
Rabata hostowa urzekła mnie , lubię takie szpalery ;:333
Fajne masz przyjaciółki ogrodowe ,ale ja jakoś nie bardzo bym je chciała mieć ;:196
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ktoś tu w moim wątku marudził o pustej działce ;:224 Wpadłam i co widzę? Piękny ogród, który rozrasta się w oczach ;:oj Ślicznie u ciebie, choć przebrnęłam dopiero przez kilka stron ;:215 Koniecznie muszę obejrzeć całość ;:108
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, jaszczurki prześliczne, u mnie były, ale teraz jak po sąsiedzku jest dużo kotów, nie widzę ani jednej, mam nadzieję , że się pokażą . Rumianek śliczny.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu ja bardzo lubię zwierzęta. Może poza opuchlakami, ślimakami i nornicami, które zjadają rośliny. ;:202 Nawet kreta tolerowałam, pokopał i poszedł. Nie boję się i nie brzydzę. Zimą w domu hoduję jednego pająka, żeby zjadał przędziorki na doniczkowych. :) Psy i koty, mimo udomowienia, to jednak drapieżniki i zawsze będą polować.

Anitko pewnie jeszcze inne cechy mamy podobne, nie tylko brak strachu przed płazami i gadami. :D

Helenko dziękuję. ;:196 Trawy też u mnie różnie rosną, w lepszej ziemi są okazalsze i rozrastają się zdecydowanie szybciej. Miskanty musiałam wykopać w tym roku z rabaty, gdzie była nawieziona dobra ziemia. Były ogromne, niektóre podzieliłam na 5-6 części. Red Baron rośnie na ubogiej glebie i nie rozrasta się zbytnio, z czego się cieszę. ;:215 Rozplenice mam w kilku miejscach, już w tej chwili widać różnicę we wzroście. Hosty posadzone jeszcze w czasie budowy w takim układzie, przyzwyczaiłam się do nich i nie zamierzam na razie zmieniać. Jaszczurek nie musisz się bać, są pożyteczne i piękne.

Małgosiu witam i dziękuję. ;:196 Po trzech latach już wszystko rośnie, ale na początku było szczere pole. W dalszym ciągu w promieniu 180-200 m mam wokół siebie ugory. ;:215

Wiesiu rumianek ścięty dla cioci, jeden został na nasiona. Jaszczurek było sporo już w czasie budowy, stale jakieś deski, cegły się walały po działce, miały tam schronienie.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Sonia....nie napiszę dużo bo mi klawiatura szwankuje, już 3 raz zaczynam.
Potem obejrzę wsio dokładnie jak to naprawię, spotkanie nam sie szykuje i bedzie miło jak byś była. Grażka Fragola szczegóły napisze.
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”