Pomidory pod folią cz.2
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Też myślę o jakimś ogrzewaniu na przyszły sezon. Obawiam się jednak butli, bo jak coś będzie nie tak, to wybuch takiego namiotu może być ostatnim ... Raczej postawie na znicze :P Zastanawiam się tylko ile ich trzeba mieć na 1 m2.
Zostawiłam otwarty ale z uporem maniaka mi zamykają
.

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dozer,wcześnie przeniosłem pomidory z parapetu do inspektu aby łapały więcej słońca.Co do daty nie pamiętam i nie notowałem co i jak ale inspekt 1,2m x1,2m z okien i wysokość 0,6m co daję około 0,9m3
W dnie było ciepło przy lekko uchylonym inspekcie, a na noc zamykałem i zapalałem jeden znicz. Przy temperaturze 0* na zewnątrz przed wschodem słońca notowałem temperatury w inspekcie około 10*C ale szczegółów co i jak nie pamiętam.Wczesna wiosna mimo zimnych nocy nadrabiała ciepłymi i słonecznymi dniami.
Jednak ta część pomidorów co przetrzymałem w domu dłużej bardziej wyrosła. Niektóre mają już owoce na drugim gronie.
W dnie było ciepło przy lekko uchylonym inspekcie, a na noc zamykałem i zapalałem jeden znicz. Przy temperaturze 0* na zewnątrz przed wschodem słońca notowałem temperatury w inspekcie około 10*C ale szczegółów co i jak nie pamiętam.Wczesna wiosna mimo zimnych nocy nadrabiała ciepłymi i słonecznymi dniami.
Jednak ta część pomidorów co przetrzymałem w domu dłużej bardziej wyrosła. Niektóre mają już owoce na drugim gronie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Teście też zamykali namiot więc na stałe wymontowaliśmy bokianqaw pisze:Zostawiłam otwarty ale z uporem maniaka mi zamykają.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani u mnie tak się pogmatwało, że ciężki będzie rok z pomidorkami, więc liczę na Waszą pomoc. Foliak dostałam jako urodzinową niespodziankę, pomidorki sadziłam późno ( 17-28 maj) bo rozsadę przygotowywałm do gruntu. Teraz nie było mnie przez tydzień ( szpital) i po powrocie stwierdzam ze zdumieniem, że pierwsze grona w gruncie są zawiązane a w folii nie, mało tego wszystkie największe kwiaty w gronie są jakby nadłamane i opadają. Nie byłam w stanie w pierwszym dniu wolności ogarnąć wszystkiego więc zdjęć nie zrobiłam ale mam dylemat czy to Szara mi się wprowadziła niezaproszona? czy skutek upałów?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie tak samo, ale w gruncie. Kwiatki opryskałam Borasolem rozcieńczonym. Ale użyłam też Topsinu. W zeszłym roku to się przekształciło w usychanie wierzchołków (była to jednak szara). Najpierw kolanko żółkło, a potem kwiatek/zawiązek odpadał...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Kwiat pomidora nie zawiązał, z tego powodu usechł do "kolanka" i na to siadła szara.
Moje nowe imię Szansa 

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Nie wiem jak u Was, u mnie przy trzecim gronie zaczynają się kłopoty z wiązaniem. Betokson w użyciu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
I dlatego tak ważne jest usuwanie wszystkiego,łącznie z pozostałościami uschniętego kwiatka.SP atakuje własnie uschniete części rosliny.Niestety z wiązaniem identycznie jak o tej porze w latach ubiegłych.

-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Jeżeli chodzi o moje krzaczki to w gruncie poza tymi dniami pierwszymi po posadzeniu gdzie nie było za ciepło to oczywiście zawiązki opadły ale chyba max 5 sztuk na 20 krzaczków. Teraz gdy jest już ciepło dosyć ładnie zawiązują cherry. Reszta czyli bawole, ożarowski złoty i malinowy gruntowy na razie są tylko kwiatki i za wcześnie żeby coś opadało (dopiero się rozwijają). Posadzone 19 maja.
Jeżeli chodzi o foliak to te 3 odmiany wymienione na końcu zawiązują ładnie na 12 krzaczków zauważyłem może 4-5 opadniętych dzwonków ale to też na początku po posadzeniu. Najszybciej zawiązał ożarowski całe pierwsze grono bez ubytków(6 sztuk jagód chyba) i na drugim są małe pomidorki. Bawole i malinowy dopiero po 2 sztuki na każdym krzaczku wielkości 5 - złotówki. Posadzone 5 maja.
Oczywiście pozostałości po kwiatkach usuwałem.
Jeżeli chodzi o foliak to te 3 odmiany wymienione na końcu zawiązują ładnie na 12 krzaczków zauważyłem może 4-5 opadniętych dzwonków ale to też na początku po posadzeniu. Najszybciej zawiązał ożarowski całe pierwsze grono bez ubytków(6 sztuk jagód chyba) i na drugim są małe pomidorki. Bawole i malinowy dopiero po 2 sztuki na każdym krzaczku wielkości 5 - złotówki. Posadzone 5 maja.
Oczywiście pozostałości po kwiatkach usuwałem.
Mam tę moc - Sylwek
Ja mam szklarenkę 3,2x2,4m jedno drzwi z jednego okna otwarte i okno z tyłu otwarte.
Tunel 6x3m połowa przód to drzwi otwarte, tył jedne drzwi po całości - otwarte.
Tuneliki ok. 5x1,7m uchylone oba końce folii lub cały bok, i malutki ok. 2x0,5m węższe boki uchylone. Wszystko poza najmniejszym tuneliku na agrotkaninie i o ile się posłuchali to nie będzie to zamykane.
Są tam pomidory, papryki, melony, arbuzy, carosello, bakłażan etiopski, ogórek japoński.
Tunel 6x3m połowa przód to drzwi otwarte, tył jedne drzwi po całości - otwarte.
Tuneliki ok. 5x1,7m uchylone oba końce folii lub cały bok, i malutki ok. 2x0,5m węższe boki uchylone. Wszystko poza najmniejszym tuneliku na agrotkaninie i o ile się posłuchali to nie będzie to zamykane.
Są tam pomidory, papryki, melony, arbuzy, carosello, bakłażan etiopski, ogórek japoński.
Czy Megagrona trzeba koniecznie ogłowić za trzecim gronem, bo mój jakoś tak niepostrzeżenie ma już czwarte, a jest jeszcze całkiem niski. Mam urwać czwarte grono i czubek, czy zostawić je w spokoju i tylko czubek urwać? A może pozwolić mu rosnąć i ogłowić dopiero na przełomie lipca i sierpnia? Czy zdąży to wszystko wtedy dojrzeć, jeśli nie ogłowię teraz? Poradźcie, bo nie wiem co robić?

Na 1 zdjęciu widać 2 i 3 grono bardzo blisko siebie, oraz 4 grono na czubku, na 2 zdjęciu mój Megagron w całej okazałości- około 140 cm wysoki- dałam mu w foliaku sporo miejsca

Na 1 zdjęciu widać 2 i 3 grono bardzo blisko siebie, oraz 4 grono na czubku, na 2 zdjęciu mój Megagron w całej okazałości- około 140 cm wysoki- dałam mu w foliaku sporo miejsca

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
W folii można prowadzić megagroniastego na 4 grona. Ja po 4 gronie uszczykuje stożek wzrostu zostawiając ze dwa liście nad nim . Ponadto w megagroniastym zostawiam kilka wilków na których ma po dwa liście by zapewnić odzywienie owocom.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Mój megagron jak już pisałem wszystkie 3 grona rozwinął jak na razie na jednym poziomie.Wierzchołek po podwiązaniu gron pozostał z boku i wygląda jak odrost powyżej grona jakieś 5 cm.Samo trzecie grono z niego rozwija się na poziomie 2 pozostałych.Rośnie w donicy na balkonie.

-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Mam takie pytanie. U mnie chyba u bawolego serca jest grono z kwiatami a na jego przedłużeniu wyrastają liście najczęściej po 2 i tak mam na wszystkich krzakach. Czy mam oberwać te liście i zostawić tylko gałązkę z kwiatami czy nie obrywać.
Mam tę moc - Sylwek