Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Sezon się skończył :|
Ostatnie winogrona,zerwane przed mrozem ,zjedzone..


Obrazek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Ja ciągle czekam na pierwszy przymrozek, aby zerwać ostatnie winogrono - po przymrozku jest słodsze :D .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

U mnie pomidory całkowicie zmarzły a po winogronach niema śladu czego ja nie zebrałem to ptaszki dokończyły, zresztą z tą myślą były winogrona zostawione.
A co do teorii ze winogrona są słodsze po przymrozku to nie zauważyłem , bardziej skłaniał bym się do tego ze z długo wiszących winogron odparowuje cześć wody a cukier zostaje i dlatego wydają się słodsze zresztą przejrzałe winogrona tracą kwasowość co tez ma wpływ na to że są słodsze, ale przymrozek to raczej nie ma wpływu.
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Posty: 595
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie Jarosław

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

U mnie też już po przymrozkach.Na szczęście winogrona zdążyłem zebrać i przetworzyć.Moim zdaniem przymrozki mają jednak wpływ na zawartość cukru w jagodach.Po prostu zostaje z nich wymrożona woda.Dzięki temu są bardziej skoncentrowane i aromatyczne.Metodę wymrażania wody z winogron stosuje się przy wyrobie win lodowych.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Tak ale nie jako sam przymrozek, coś takiego następuje przy dłuższym mocnym spadku temp,produkcja win lodowych to już najwyższa szkoła jazdy proces bardzo skomplikowany
  • Pozdrawiam Jurek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Mówię, ze jest słodsze po przymrozkach i nie mam tu na myśli wskazań mierników, tylko odczucia mojego podniebienia :D
Znalazłam tu: http://www.nasze-wina.pl/nw/pages/riesling-smak-lata/ (i nie tylko tu):
"Znaną wariacją na temat niemieckiego Rieslinga jest eiswein/icewine, czyli wino lodowe, z którego słyną na przykład Kanada i amerykański stan Washington. To wybitnie słodkie wino, produkowanych z przemrożonych winogron zbieranych i tłoczonych w niskich temperaturach."
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
pomidormen
1000p
1000p
Posty: 1779
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Słodycz win lodowych jest efektem tłoczenia zmrożonych owoców. Część wody w owocach jest w postaci kryształów lodu, tłoczy się ekstrakt zawierający więcej cukru. Czyli słodycz nie wynika z samego przemrożenia.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Posty: 595
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie Jarosław

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

pomidormen pisze:Słodycz win lodowych jest efektem tłoczenia zmrożonych owoców.
Zgoda ale nie zmienia to faktu że podczas przymrozków z winogron zostaje wymrażana woda.Przykład win lodowych może niezbyt trafiony ale podam inny dotyczący wyrobu np.Tokaja.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tokaj_Asz%C3%BA
Proszę zwrócić uwagę na to zdanie:"Dla dodatkowego zwiększenia stężenia cukru winogrona te zbiera się po pierwszych październikowych przymrozkach"
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Z winogrona nieznanej odmiany (prawdopodobnie Marechal Foch) od kilkunastu lat robię sok w sokowniku bez cukru.
Były lata, w których robiłam tuż przed i kilka dni później po przymrozkach - różnica w smaku ogromna na korzyść przemrożonego.

W którymś roku zerwałam przed przymrozkami, część zrobiłam od razu, a część wrzuciłam do zamrażarki i zrobiłam kilka dni później - znowu różnica w smaku na korzyść przemrożonego.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Nie upieram się przy swoim zdaniu na ten temat ale uważam ze najbardziej miarodajny był by pomiar refraktometrem może by się znalazła osoba która coś takiego robiła ,wiadomo pomijamy smaki gdyż różni ludzie różnie odbierają , do wiadomości z wiki podchodzę z dużym dystansem :wink:
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1433
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Ale co mierzyła?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
pomidormen
1000p
1000p
Posty: 1779
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Pomiar cukru byłby miarodajny.
W winie w niskich temperaturach wytrąca się winian potasu co powoduje obniżenie kwasowości wina i jego złagodnienie. Zastanawiam się czy ten proces nie zachodzi również w winogronach.Skoro jest w nich kwas winowy i potas to chyba w jakimś stopniu powinien zachodzić po obniżeniu temperatury.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1433
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

W sposób szybki dzieje się tak tylko w niskich temperaturach powodujących częściowe zamarzanie wina . W temperaturach oscylujących w granicach 0 stopni Celsjusza proces krystalizacji winianów jest długotrwały.

Poniżej cukry niektórych jasnych odmian w dn. 29 września

Solaris 23,2
Bianca 23
Perła Zal. 22,6
Muskat Od. 22
Kristaly 21,6
Sirius 19
Chrupka Zł 18,4
Riesling 17
Seyval B. 17
Jutrzenka 16
Kerner 15,6
Muller T 15
Nachodka 14,6
Orion 12,4

i 15 października

1. Solaris Brix-25
2. Chrupka Złota Brix-19
3. Perła Zali Brix-22
4. Seyval Blanc Brix-17
5. Muscat Od. Brix-21
6. Sirius Beix-19
7. Bianca Brix-
8. Muller T. Brix-19
9. Orion Brix-15
10. Kerner Brix-18
11. Nachodka Brix-16
12. Riesling Brix-20
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Posty: 595
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie Jarosław

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Ja u siebie mierzyłem cukier na początku października i mniej więcej wyszło tak:
Hibernal-21 Brix
Merzling-20
Riton-20
Rakisz-17
Seyval Blanc-18,5
Regent-21
Pinot Gris-22
Bachus-20
Phoenix-19
Orion-19
Goecseji Zamatos-20
Acolon-22
Swanson Red-18
Riesling-18 nie dojrzał,wysokie kwasy i chyba pójdzie do likwidacji.
mirzan
---
Posty: 4276
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Obrazek

Szpaki obraziły się i nie ma kto zjeść.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”