Czas na zaległe odpowiedzi...
Ewa ewazawady dziękuję za miłe słowa
Czekam jeszcze na kwitnienie pozostałych rododendronów i na azalię, która jak widać na zdjęciu...już za chwilę zacznie swój koncert.
Te w doniczkach to jakieś dzwonki, ale ich nazwy nie zapamiętałam

Kupiłam je u nas na rynku. Floksy już posadzone.
Ewuniu 7 mnie widok pączków na różach zawsze rozczula. Chodzę, patrzę i uśmiecham się jak zobaczę na jakiejś róży nowe pączusie
Teraz czekam co pokażą maleństwa z jesieni

Te wiosenne zakwitną pewnie znacznie później.
Beatko Bodziszki, orliki, a za chwilę zakwitną przetaczniki i dzwonki. Ostróżki też już szykują się do kwitnienia. Mam dwa takie wyrywne egzemplarze.
Jutro idę naciąć pokrzyw i nastawię zupkę. Myślę, że za jakieś dwa tygodnie będzie gotowa. W zeszłym roku zastosowałam ją tylko raz- w czerwcu. Opryskałam nią pomidory, większość róż, a resztę podlałam pod krzaczki. Później już mi się nie chciało zbierać i nastawiać. Zwłaszcza, że przy podlewaniu zapaszek nieźle daję się odczuć

Sąsiedzi kręcili nosami na to moje podlewanie...
Filemon 24 też doszłam do tego wniosku. Wolę sama jeździć. Nikt mnie nie pogania, nie marudzi, po co ja tyle czasu chodzę i oglądam.
Aprilku tulipany rozweselają ogród...szkoda, że tak krótko kwitną. Pocieszam się, że za chwilę pokaz dadzą kolejne kwiaty i z każdym dniem będzie ich coraz więcej
W Hortorusie byłam po raz pierwszy

Nie bardzo mi tam po drodze. Bliżej mam kilka innych, dużych ogrodniczych. Jednak po tej wizycie pozostał niedosyt...Niedaleko jest sklep, gdzie kupowaliśmy węże do nawadniania. Będzie więc okazja zajrzeć na dłużej do Hortorusa ( trzeba dokupić węże)

Widziałam tam ładne podpory do róż. Cena trochę odstrasza, ale chociaż jedną muszę mieć. No i nie zawadzi zerknąć na
rozy.
Joluś busz się robi i w niektórych miejscach zaczyna być ciasno. Jak to dobrze, że mimo wszystko nasadzenia róż mam w większych odległościach. Zimą i wczesna wiosną wydaje się łyso, ale latem jak jeszcze rozrosną się byliny...Dopóki mogę chodzić między różami jest ok.
Podaję przepis na gnojówkę z pokrzyw.
1 kg pokrzyw zalać 10 l wody i przykryć. Mieszać codziennie, aż się przestanie pienić. Po ok. dwóch tyg. podlewać w rozcieńczeniu w stosunku 1:10. Do spryskiwania należy przecedzić.
I masz rację, że maj jest najlepszym miesiącem na gnojówkę. Potem pokrzywy zaczynają kwitnąć i żeby nastawić, trzeba ścinać kwiatostany, bo inaczej rozsieją się po całym ogrodzie.
Mam też przepis na gnojówkę ze skrzypu polnego...
Sabinko ogród po deszczu wygląda jeszcze bardziej zielono i świeżo

Roślinkom deszcz pomógł, bo ruszyły ze zdwojoną siłą...Nie ma to jak podlewanie z nieba. Nic tego nie zastąpi. Ten środek na szkodniki już zapisałam w kajecie
Daysy wszystkie starsze róże w pączkach

Na młode musimy jeszcze poczekać, chociaż są już wyjątki. Dzisiaj zauważyłam pierwsze na Larissie i dwóch donicowych angielkach z A. Ciekawa jestem co to będą za róże
Alexio na pewno nie przyniosą wstydu. Już widzę, że pięknie przyrastają, a pączki z dnia na dzień są coraz większe. I pojawiają się nowe
168 szt....tyle ich, ale odmian to mniej. Niektóre mam po dwie, trzy jednej odmiany. Np. 3 szt. Elmshorny, 3 szt. Balleriny, 3 szt. Bonici itd. Angielki, które sadziłam tej wiosny też po dwie szt z każdej...A pokazywać pewnie, że dam radę. Żeby tylko było co, bo jak mi kwieciak załatwi pozostałe róże to...
Aniu Pulpa222 Mam nadzieję, że kwieciak zostawi chociaż ze dwa kwiaty na Therese B
Zimna Zośka nie będzie chyba taka zimna. U nas z soboty na niedzielę zapowiadają min +3*, więc przymrozków chyba nie będzie...oby.
Zauważyłam, że im starsza róża, tym szybciej wypuszcza liście i szybciej robi się gęstwina. Moje Balleriny też wyglądają jakby to była druga połowa czerwca, a nie maja
Aniu Annes77 Coś mnie podkusiło z tymi wielkokwiatowymi

Chciałam je trochę oszczędzić. Dzisiaj przyglądałam się Emilien Guillot i na szczęście coś tam wypuszcza od dołu, więc może nie będzie taka całkiem łysa... Najgorzej wygląda Haendel i Concert. Tej ostatniej się chyba pozbędę, bo strasznie mnie denerwuje
W Hortulusie to chciałabym być, ale niestety...Byłam w Hortorusie, u nas to bardzo duży sklep ogrodniczy.
Krysiu mnie było żal ciąć te zielone pędy i teraz

No cóż, człowiek uczy się na błędach. Następnej wiosny nie będę miała takich skrupułów.
Eden Rose - ciekawa jestem kiedy moja pokaże jakiś pączek?
Kilka dzisiejszych fotek.
Pnąca nn - cała masa pączków.
Pnąca Zorba
Gebruder Grimm - tak wygląda roczny krzaczek, pod ścianą pięknie rozrasta się The Pilgrim, a z lewej strony zagląda pączek Augusta Luise
Powojnik Multi Blue szykuje mi niespodziankę
Czosnki