Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

A teraz chcecie, czy nie zabieram Was na wirtualny wiosenny spacer po moim ogrodzie, nie ma tu wiele do oglądania, ale żeby rozprostować kości warto i taki odbyć ;:306

Niewątpliwym zwiastunem wiosny u mnie jest kwitnąca forsycja i ciemiernik

Obrazek Obrazek

Pod sosną przyniesiony nie wiadomo przez kogo zawilec, chyba ptaszki w zamian za schronienie , który rozrasta się w tym miejscu od kilku lat. O mało nie wyrwany i wyrzucony, ponieważ rósł w towrzystwie podagrycznika, z którym walczę od niepamiętnych czasów.
Oba upodobały sobie miejsce pod sosną. Podagrycznika jest na szczęście coraz mniej a jego miejsce zajmuje właśnie zawilec.
Co ciekawe zauważyłam też go w innym miejscu w ogrodzie, ale jako pojedyńczy egzemplarz - na razie ;:224

Obrazek

Obrazek

Wcześniej wspominane wszędobylskie fiołki, które ogarnęły już prawie wszystkie zakątki ogrodu łącznie z trawnikiem, są niezniszczalne, ale przy tym bardzo wdzięczne. Nie przeszkadzają mi a wnoszą tyle uroku, że im wybaczam. To tylko niektóre miejsca opanowane przez fiołki. :D

Obrazek
Obrazek

Jeśli wiosna to równiej jagoda kamczacka :D , jeszcze nie ma kwiatuszków, ale może po południu......, kto wie, rano pączuszki już widziałam, na zdjęciu raczej ich nie widać.

Obrazek

I tak mogłabym bez końca, ale na resztę opowieści moi kochani zapraszam jutro ;:196 :D :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aprilko, moje patyczki Daisy dopiero wiosna przycięte i wsadzone, więc nie wiadomo, które i czy w ogóle przeżyją, natomiast innych róż patyczki niesmiało powtykałam jesienią i niektóre z nich o dziwo przeżyły. Dobrze, że zimy praktycznie nie było :D Najlepiej przezimowały te na rabatkach podniesionych, troszkę schowane za cegłami, miały lepsze warunki. A niektóre wisiały w powietrzu, nad tunelami nornic. Tak naprawdę będę mogła dopiero powiedzieć, które się przyjęły, latem, bo teraz chyba za wcześnie na fanfary ;:131
Za Daisy trzeba mocno trzymać kciuki, bo wiele dziewczyn i nie tylko na nią czeka :D , dlatego taka ilość patyków ;:108 ;:108
Trzeba chuchać dmuchać i jakieś czary mary odczyniać ;:306
Ja też lubię eksperymentować z roślinkami, wiele ukorzeniłam i rosną pieknie do tej pory, Powiedziałabym nawet, że cyprysiki, które ukorzeniłam lepiej sobie radzą niż te kupione. ;:224
Znalazłam w internecie podobny do mojego, ale pewna nie jestem czy to ten sam, pod nazwą White Lady ciemiernik wschodni.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy murek fajny ;:333
Udało mi się namówić eMa i materiał już zamówiony. Też będę miała murek...tylko trochę inny :tan
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko, ja murki stawiam z konieczności, a Ty z wyboru :D Czytałam, że z kamienia i teraz to ja Ci zazdroszczę. :wink:
Tez przymierzałam się do kamienia, ale u mnie troszkę metrów jest i kosztowałoby ciut za dużo jak na tę chwilę, więc wypadło na cegłę czerwoną, którą udało sie kupić za nieiwelkie pieniążki ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różę, róże, róże a one jeszcze śpią, u mnie najładniej wygląda Rhapsody in Blue, już, już widać maleńkie listeczki, tak długo wyczekiwane ;:65 , że w tej chwili najpiękniejsze na świecie ;:167

Obrazek

ale, zasłonięta od wiatrów prze Reie des Violettes, więc może sobie pozwolić na taki pośpiech

Piękne bordowe gałązki Nevady i M.Hilling, wyglądają uroczo przy jasnej zieleni dopiero pojawiających się listeczków

Obrazek

A tutaj sytuacja odwrotna Daisy z zielonymi gałązkami i bordowymi listkami

Obrazek

A dalej to już tylko wiosna..
Obiecana wczoraj jagoda kamczacka już kwitnąca, kwiatuszki są niepozorne, ale i tak urocze

Obrazek

Mirabelka pożyczona od sąsiadki ;:306

Obrazek
Obrazek

I kilka ogólnych Obrazek Obrazek Obrazek

Niewiele jeszcze w ogrodzie jest ale i tak każda roślinka cieszy :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - zazdroszczę widoku kwitnącej mirabelki ( po poznańsku: glubki). Kiedyś na podwórku miałam starą mirabelkę, kwitła wręcz cudownie! Niestety gdy zaczynała owocować, robił się problem z ilością opadających na samochody owoców. Ale gdy kwitła - serducho się prawdziwie radowało.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, ja też mam mirabelkę, ale ona ze względów zdrowotnych/mocno zaatakowana przez grzyb/,kwitnie troszkę później i też mam ten sam problem z opadającymi owocami i osami. Szkoda jednak mi jej wycinać, dlatego posadziłam przy niej hortensję pnącą i jak skończy swój żywot, to posłuży jako podpora dla niej :D Widać ją na 6-tym zdjęciu, taka trochę powyginana :wink:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Żałuję, że nie zostawiłam pniaka mojej mirabelki i nie puściłam po niej róż, niestety Arboretum Karolinki odnalazłam znacznie później, a jej pomysły są naprawdę fantastyczne.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy, widzę że ciemiernikom bardzo pasuje u Ciebie,wyglądają rewelacyjnie.Zresztą tak jak i pozostałe roślinki.Swoim teraz podsypałam trochę dolomitu,na zachętę. :lol:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu mnie też zainspirowała Kakolina, miałam usunąć swoją mirabelkę. Nie przypuszczałam, że róże i inne rośliny poradzą sobie rosnąc przy dużym drzewie, że będą konkurować o wodę i pożywienie, a jednak okazuje się, że się pomyliłam i nie doceniłam woli przetrwania roślin.
To tak jak w dzikiej przyrodzie jedne giną, drugie przychodzą na ich miejsce, lub doskonale ze sobą współegzystują. Więc trzeba to wykorzystać w swoim ogrodzie, co świetnie zrobiła Karolinka ;:63 ;:63 ;:63 .
Cieszę się, że trafiłam na taką skarbnicę wiedzy jaką okazuje się to forum, żadne podręczniki nie przekażą jej tak obszernie i w tak dostępny sposób.

Alu dzięki, za pochwały, ale ten ciemiernik rośnie w jednym miejscu od kilku lat, sam niewiele przyrasta,może dlatego, że nie obcinam mu kwiatów, ale daje za to dużo potomstwa :) Zawsze jest sporo chętnych na niego. A i u mnie w ogrodzie też chiałabym go troszkę porozsadzać. W ubiegłym roku posadziłam 3 lub 4 sadzonki na skalniaku i widzę, że się przyjęły.
Teraz doczytałam, że dobrze mu robi woda z odstałych skorupek po jajkach, więc już 2-krotnie został podlany taką miksturą, teraz piszesz o dolomicie, więc też mu troszkę sypnę, będzie troszkę bardziej zadbany jak dotychczas.

Alu na jednym krzaczku róży Reine de Violettes przekonałam się, jak rozwijają się młode pędy róży zakulkowanej a pozostawionej samej sobie. Od tej pory będę namawiała wszystkich do kulkowania róż. Pędy, co prawda nie przeze mnie kulkowane, tylko naturalnie położone przez wiatr, wypuściły tyle młodych przyrostów, praktycznie z każdego oczka, zaś te uparte, które stały sztywno są daleko w tyle. Myślę, że kwiatów będzie co nie miara. A dwa uparte stojące badylki zostały przeze mnie spacyfikowane i już
Wiosek nasuwa się sam miałyście rację z tym kulkowaniem.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Moja rhapsody też taka :D
Kulkowanie hmm u mnie żadna nie chce ! ;:185
A gdyby tak pomponelle ? ;:224
Te rabatkowe śliczne ;:167
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Skorupki to też właśnie wapno,ale dolomit wystarczy i masz z głowy. Jak róża ma pęd pochylony pod kątem 45 stopni to już wystarczy.Ale te wysokie sterczące prosto w niebo warto przygiąć.
Na tych młodych przyrostach ,na każdym będzie kwiatek.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mati1999 pisze:Moja rhapsody też taka :D
Kulkowanie hmm u mnie żadna nie chce ! ;:185
A gdyby tak pomponelle ? ;:224
Te rabatkowe śliczne ;:167
U Ciebie Mati cieplej jak u mnie, więc nic dziwnego, natomiast moja tylko dlatego, ze rośnie przy domu i jest zasłonięta przez inne róże, taka wyrywna.
Moją Reine des Violettes położył wiatr, ale 2 pędy się nie poddały i rosły strzeliście do góry i było widać różnicę. Dlatego postanowiłam je sama przywołać do porządku i teraz też już przygięte, mam nadzieję, że dogonią pozostałe pędy.
Pomponelli nie mam i nie znam więc Ci nie pomogę. Jak ma giętkie pędy to można spróbować, bo później jak już są sztywne raczej będzie trudno. U mnie Mashimara ma sztywne pędy, rosną silnie, pędy są grube i trudno je przygiąć. Ale może spróbować póki młode, lekko naginać sukcesywnie w miarę wzrostu.
Nie bardzo wiem Mati o jakich rabatkowych mówisz ;:224

Alu właśnie to zrobiłam z tymi krnąbrnymi pędami, przygięłam je do ziemi i mam nadzieję, że dogonią pozostałe.
To zadziwiające, jaka była różnica w rozwoju krótkopędów na jednym krzaczku. Jak wrócę do domu to postaram się zrobić zdjęcie.
Nie sądziłam, że jest to tak widoczne. Jeden krzak a pędy jakby w innym stadium rozwoju ;:oj
Już się cieszę na samą myśl, ile będzie kwiatów, jeśli jest tak jak piszesz. To dopiero będzie spektakl fioletu. Alu pisałaś coś o podsypaniu żelaza dla lepszego wybarwienia kwiatów, możesz zdradzić w czym konkretnie go dostarczasz, bo chyba jako takiego czystego żelaza nie ma, chyba, że zrobić roztwór z żelaza kupionego w aptece.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widzę Daysy ,że nie tylko róże szaleją także jagoda i rh i azalie .Za chwilkę będzie cudne kolorowe widowisko
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:Widzę Daysy ,że nie tylko róże szaleją także jagoda i rh i azalie .Za chwilkę będzie cudne kolorowe widowisko
Oj Jadziu żebyś wiedziała, jak bardzo tęsknię za piękną wiosną już różyczki, coraz bardziej rozwijają swoje listeczki, tylko patrzeć jak będziemy znowu miały co podziwiać. Dzisiaj rano podziwiałam młodziutkie listeczki panieniek

Na zdjęciach Nevada, Rhapsody in Blue, Mushimara i Reine des Violettes

Obrazek,

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51509ba84c683672.html]Obrazek

[/url] Obrazek

Ponieważ pisałam o różnicy pędów przygiętych i tych pozostawionych sobie, to proszę zobaczyć na tym zdjęciu pęd, który przygięłam sama dopiero przed kilkoma dniami jest goły :D

Obrazek

a tutaj pozostałe pędy na tym samym krzewie przygięte przez wiatr, aż się nie chce wierzyć, że tak niewiele trzeba aby zmusić krzew do lepszego kwitnienia.

Obrazek

No i moja niespodzianka ;:138 zakwitła jedna z moich
rozsadzonych miniaturek ;:138 ;:138

Obrazek

A to juz wiosna i pierwsze hiacynty

Obrazek

Pigwowiec obsypany pączuszkami

Obrazek

I troszkę słoneczka

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”