Magnolie kwitnienie
Re: Magnolia - uprawa
Tomko to rzeczywiście kawał 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magnolia o liściach pstrokatych????
U mojej mamy jedna magnolia wypuściła zielono-białą gałązkę- czy można ją jakoś rozmnożyć z tej gałązki - Może ktoś się bawi to bym przesłała????? to na magnolii Susan????
Re: Magnolia o liściach pstrokatych????
Tylko jedna gałązka jest taka? Lepiej zaczekać aż ta gałązka będzie większa żeby po obcięciu zrazów do szczepienia zostało coś do odbicia gdyby szczepy się nie przyjęły. A tak w ogóle to lepiej zaczekać jeszcze rok, dwa czy te cechy nadal będą się utrzymywać bo to różnie a nawet bardzo różnie bywa.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Re: Magnolia - dlaczego nie kwitnie?
Witam was-widzę że do magnolii trzeba nie tylko wiedzy ale i cierpliwości.Moja ma 3 lata-1,5 m.wysokości i nie kwitnie idąc za waszymi radami sprawdzę czy ma ślad szczepienia i obłorzę obornikiem.Niestety ziemi jej nie zmienię w głębszych warstwach ziemii mam rudę jak myślicie jest sens trzymać ogródek?-
-lojka63

-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Magnolia ma bardzo płytko usytuowane korzenie więc myślę,że przysypywanie po wierzchu kwaśną ziemią czy torfem,da w końcu rezultat.Może też spróbuj zasilić ją solą potasową-potas wpływa na kwitnienie.
A ja się chcę zapytać czy ktoś teraz na jesieni przesadzał magnolię-moja jest ok.7 letnia.Muszę ją przenieść w inne miejsce i tak boję się jej zaszkodzić bo co roku kwitnie bardzo wcześnie i jest piękna.Teraz też ma nawiązane pączki na przyszły rok.Prowadzę ją w formie krzewu,ma ok.1,20 wysokości.
A ja się chcę zapytać czy ktoś teraz na jesieni przesadzał magnolię-moja jest ok.7 letnia.Muszę ją przenieść w inne miejsce i tak boję się jej zaszkodzić bo co roku kwitnie bardzo wcześnie i jest piękna.Teraz też ma nawiązane pączki na przyszły rok.Prowadzę ją w formie krzewu,ma ok.1,20 wysokości.
Halina
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Dzięki bardzo zaraz po wypłacie postaram sie kupić tę sól o ile nasze ogrodnicze zdają egzamin.-lojka 

-
Magnolię nawozi się od końca marca do połowy lipca.Gdzieś przeczytałam,że późniejsze nawożenie może też powodować brak kwitnienia.
Halina
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Kupiłam Magnolię w Casto na wyprzedaży. Jest w dość dobrej kondycji, choć kilka liści "wymęczonych" ma. Jak ją teraz sadzić? Gdzie? Ziemia musi być bardzo kwaśna? Dodam że to moja pierwsza Magnolia (biała, kształt gwiazdy).
-
Lorrie, Ty chyba masz centrum ogrodnicze w ogrodzie.Ciągle coś kupujesz i powiedz jak dajesz radę to wszystko utrzymać.Podziwiam i poniekąd rozumiem,bo też ciągle się "napalam" na kolejne rośliny,tylko już tego wszystkiego za dużo.A teraz do tematu-wsadź magnolię do pulchnej ziemi,delikatnie obsypuj,bo ma kruche korzenie.Zwykle ziemia w ogrodach jest kwaśna,ale na wiosnę możesz obsypywać torfem,korą,nawozić nawozami o kwaśnym odczynie.Najważniejsze aby Ci nie zmarzła,więc ją okryj na zimę,obsyp wysoko ziemią i nie śpiesz się na wiosnę z rozgrzebywaniem kopczyków. Najgorsze są majowe przymrozki,kiedy roślina już żyje i puszcza nowe,słabiutkie listki,a tu w jedną noc mróz niweczy wszystko. Ja swoim magnoliom zafundowałam w tym roku szczepionkę mykoryzową.Mam 6 takich pięcioletnich magnolii wyhodowanych z rocznych sadzonek.Rosną pięknie-może w przyszłym roku już zakwitną?
Halina
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Halinko kochana, dziękuję Ci za odpowiedź. Hihihi jak ktoś wejdzie do mojego ogrodu, stwierdza że mam ogród botaniczny, ale to oczywiście duża przesada. Do tej pory kupowałam rośliny by mieć zieloną masę, teraz zabieram się za tzw. wysmaki, z zakupami bardzo wyhamowałam, choć mam do obsadzenia jeszcze z 15 arów. Magnolie można na zimę okryć od góry agrowłókniną?
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym raczej przykrywała wokół, a nie z góry... takie szczelne zasłonięcie roślin powoduje ich "wydelikacenie" i wiosną są jeszcze większe problemy. Trochę powietrza od góry się przydaje do wentylowania rosliny, kiedy słońce przygrzeje i pod agrowłókniną robi się zbyt ciepło...
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak na mój gust, nie ma potrzeby jej okrywać. Da sobie radę.
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
Ja mam Susan i co roku ją okrywam, wolę nie ryzykować.