Mały ogródek
- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały ogródek
Wiaj moja imienniczko JoluG.
Nie liczyłam tulipanów ale wydaje mi się, że kilkaset sztuk może 500 lub 700 tak oceniam.
Nie liczyłam. Niektóre przybywają inne zanikają. Co roku jest inaczej.
JagiS
zapisuj, zapisuj co ładniejsze odmiany. Wiosną tulipanowa frajda jest nie do przecenienia.
Jadziu JAKUCH,
większość tulipanów wykopuję, suszę i ponownie sadzę jesienią. Pracy przy tym dużo, coś robić trzeba. Szczególnie najładniejsze cebule wykopuję. Szkoda mi ich żeby marniały w glebie. Przesuszone lepiej kwitną za rok.
Dorotko 71
maj to czas dla tulipanów, ale widzę już pąki u kilku irysów. Czekam teraz na irysy i piwonie.
Tulipany późne kwitną aż do czerwca.
Nie liczyłam tulipanów ale wydaje mi się, że kilkaset sztuk może 500 lub 700 tak oceniam.
Nie liczyłam. Niektóre przybywają inne zanikają. Co roku jest inaczej.
JagiS
zapisuj, zapisuj co ładniejsze odmiany. Wiosną tulipanowa frajda jest nie do przecenienia.
Jadziu JAKUCH,
większość tulipanów wykopuję, suszę i ponownie sadzę jesienią. Pracy przy tym dużo, coś robić trzeba. Szczególnie najładniejsze cebule wykopuję. Szkoda mi ich żeby marniały w glebie. Przesuszone lepiej kwitną za rok.
Dorotko 71
maj to czas dla tulipanów, ale widzę już pąki u kilku irysów. Czekam teraz na irysy i piwonie.
Tulipany późne kwitną aż do czerwca.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem pod OGROMNYM wrazeniem tulipanowych kompozycji
Sa przepiękne
Zastanawiasz się czy je dalej dokupywać?
Roboty współczuje ,ale efektu GRATULUJE,jest NIESAMOWITY

Roboty współczuje ,ale efektu GRATULUJE,jest NIESAMOWITY

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Cudowna te Twoje łany tulipanów. Jestem pod ogromnym wrażeniem
. Pozdrawiam
.

- Yollanda
- 500p
Ewelino- Ewelkacho i Asiu- Asmo,
dzięki za pochwały tulipanków. Nie sposób ich nie kochać.
Nie mam w planach kupowania kolejnych, nowych cebulek. Skupię się na dbaniu o te , które posiadam. Cebulki rozmnażają się i za rok jest ich więcej, ale tylko gdy stosownie się o nie dba. Mniej cenne odmiany zostają w glebie i z czasem zaginą.

pachnąca 'Mont Tacoma'

'Blue Wow'

'Super Parrot' jest rzeczywiście super, ma wielki kwiat

'Queen of Marvel' tulipanek nie wysoki, ale jakże uroczym kwiatem kwitnie

'Queen of Marvel'

Już piwonie szykują swoją prezentację

Ponownie, jak od kilku lat, będę pytała, czy ktoś ma taką piwonię jak poniżej i o jej nazwę.
Piękna, różowa ciągle NN. Ma wyjątkowo intensywnie czerwienią podbarwione liście we wczesnym etapie rozwoju.

dzięki za pochwały tulipanków. Nie sposób ich nie kochać.
Nie mam w planach kupowania kolejnych, nowych cebulek. Skupię się na dbaniu o te , które posiadam. Cebulki rozmnażają się i za rok jest ich więcej, ale tylko gdy stosownie się o nie dba. Mniej cenne odmiany zostają w glebie i z czasem zaginą.

pachnąca 'Mont Tacoma'

'Blue Wow'

'Super Parrot' jest rzeczywiście super, ma wielki kwiat

'Queen of Marvel' tulipanek nie wysoki, ale jakże uroczym kwiatem kwitnie

'Queen of Marvel'

Już piwonie szykują swoją prezentację

Ponownie, jak od kilku lat, będę pytała, czy ktoś ma taką piwonię jak poniżej i o jej nazwę.
Piękna, różowa ciągle NN. Ma wyjątkowo intensywnie czerwienią podbarwione liście we wczesnym etapie rozwoju.

No nie mogę się napatrzeć na Twoje tulipany. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu może zajrzałabyś TU Ja tylko powzdycham patrząc na te łany .Dzisiaj następny koszyczek wyciągnęłam z tymi nadgniłymi liśćmi .Cebulki są zdrowe więc dlaczego tylko zawiązały pąki ??? następny koszyczek wszystkie cebulki do wyrzucenia.Chociaż u Ciebie mogę nacieszyć oczy cudnymi tulipanami.Z ubiegłorocznego Sprig green z 5 cebulek zakwitła 1szt
Achhh chyba pozostanę przy tych trwałych które już lata mieszkają u mnie czyli Miranda i Darwiny czerwone i żółte

- Yollanda
- 500p
Jadziu JAKUCH,
W ogrodzie u mamy, w Elblągu, podobnie tulipany się zachowują. Rosną tylko czerwone i żółte Darwiny, odmianowe chorują.
Wydaje mi się, że należy zrezygnować z ich uprawy. Jest tyle innych równie pięknych roślin.
Dzięki za wątek z piwoniami. Wydaje mi się, że już go kiedyś przeglądałam. Popatrzę jeszcze raz.
I bez nazwy piwonia ładna, ale z jakiegoś powodu co roku usiłuję ją nazwać bez rezultatu. Muszę więcej fotek jej zrobić.
Jutro planuję prace w ogródku
.
Warzywnik czeka na nasiona
.
W ogrodzie u mamy, w Elblągu, podobnie tulipany się zachowują. Rosną tylko czerwone i żółte Darwiny, odmianowe chorują.
Wydaje mi się, że należy zrezygnować z ich uprawy. Jest tyle innych równie pięknych roślin.
Dzięki za wątek z piwoniami. Wydaje mi się, że już go kiedyś przeglądałam. Popatrzę jeszcze raz.
I bez nazwy piwonia ładna, ale z jakiegoś powodu co roku usiłuję ją nazwać bez rezultatu. Muszę więcej fotek jej zrobić.
Jutro planuję prace w ogródku

Warzywnik czeka na nasiona

- JAKUCH
Ja dzisiaj wysiałam ogórki, bo kupiłam nasionka ogórków nadających się do pojemników i bardzo plennych .Wszystko okaże się ich nasionka są mniejsze niż normalnych .Podobno ich pędy osiągają tylko 50 cm długości mam też Cyklanterę ona w pojemniku została dzisiaj na noc w ogródku .Ciekawe czy ślimory mi jej nie wpałaszują w razie czego mam następną
No cóż trzeba zrezygnować z nowych odmian tulipanów lecz one zawsze kuszą jesienią 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Jolu jak można posadzić takie łany tulipanów.
Przecudnie, jak doskonale skomponowane kolory.
Biały 'Mont Tacoma' zjawiskowy i jeszcze pachnący.
Wykopujesz je jak całkowicie zaschną liście, czy wcześniej. 

- Yollanda
- 500p
Jadziu JAKUCH,
poszłam w Twoje ślady
i też dziś posiałam dwa rodzaje ogórków zwykłe i sałatkowe. Mam maleńkie rabatki warzywne, ale kilka ogórków zawsze wyhoduję. Już posiałam sałatę i posadziłam selery i cebulę. Jutro posieję jeden rządek buraczków, bo miejsca brak. Zastanawiam się czy już się sieje fasolkę szparagową. To mój przysmak
.
Uwielbiam róże i inne kwiaty, ale choć maleńka ilość własnych warzyw też mnie cieszy.
Soniu Cymo,
sama nie wiem skąd mi się tyle tulipanów wzięło
.
Talent do nadmiaru chyba posiadam.
Z wykopywaniem nie czekam aż całkiem liście zeschną. Liście są żółte lekko suche, nie całkiem na siano.
Muszę widzieć co wykopuję.
Dziś był piękny dzień, świeciło słońce , było ciepło.
Miałam trochę czasu do pracy w ogrodzie. Było bardzo przyjemnie.
Tulipany szaleją, ale w takim upale szybko przeminą.
Koty pochowały się przed słońcem, wyszły po południu. Nie były głodne.
Kupione jako 'Akebono' nowa japońska introdukcja, jednak w necie inaczej to odmiana wygląda.
Mimo wątpliwości co do zgodności, podoba mi się.

'Crispion Sweet'

oraz 'Snow Crystal' odmiany pełne strzępiaste, ale chyba wolę klasyczne piękności od takich cudaków

klasyczna piękność to białe 'Clear Water' - triumph

'Clear Water' są wyższe od pozostałych o 20 cm, wystają ponad przeciętność

purpurowa rabatka w pełni rozkwitu

'Blue Diamond' wyróżnia się urodą

dołączyła do towarzystwa 'Queen of Night'

'Pacyfic Pearl' polecam - cudny kolor i ten połysk

piwonie dobrze rokują, szykuje się następne widowisko

moja ulubienica NN

niektóre żurawki przypalają się na słońcu

ta rosnie obok, ma więcej cienia

poszłam w Twoje ślady

Uwielbiam róże i inne kwiaty, ale choć maleńka ilość własnych warzyw też mnie cieszy.
Soniu Cymo,
sama nie wiem skąd mi się tyle tulipanów wzięło

Talent do nadmiaru chyba posiadam.
Z wykopywaniem nie czekam aż całkiem liście zeschną. Liście są żółte lekko suche, nie całkiem na siano.
Muszę widzieć co wykopuję.
Dziś był piękny dzień, świeciło słońce , było ciepło.
Miałam trochę czasu do pracy w ogrodzie. Było bardzo przyjemnie.
Tulipany szaleją, ale w takim upale szybko przeminą.
Koty pochowały się przed słońcem, wyszły po południu. Nie były głodne.
Kupione jako 'Akebono' nowa japońska introdukcja, jednak w necie inaczej to odmiana wygląda.
Mimo wątpliwości co do zgodności, podoba mi się.

'Crispion Sweet'

oraz 'Snow Crystal' odmiany pełne strzępiaste, ale chyba wolę klasyczne piękności od takich cudaków

klasyczna piękność to białe 'Clear Water' - triumph

'Clear Water' są wyższe od pozostałych o 20 cm, wystają ponad przeciętność

purpurowa rabatka w pełni rozkwitu

'Blue Diamond' wyróżnia się urodą

dołączyła do towarzystwa 'Queen of Night'

'Pacyfic Pearl' polecam - cudny kolor i ten połysk

piwonie dobrze rokują, szykuje się następne widowisko

moja ulubienica NN

niektóre żurawki przypalają się na słońcu

ta rosnie obok, ma więcej cienia

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu ja oszaleje ,masz tyle cudnych tulipanów .Ja latam i zachwycam się u innych jak i u ciebie tulipanami i już się tak napaliłam ,że na jesień ich tyle dokupię ,że szok.Teraz czekam na piwonie u ciebie bo widzę,że też masz niezłą kolekcję 

Jolu, trafiłam do kolejnego kwiatowego raju. Masz imponującą kolekcję tulipanów. No po prostu są cudowne. Widzę, że szykują sie piwonie, też je lubię. Chętnie pooglądam kolejne Twoje kwiaty. Pozdrawiam
będę zaglądać

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Jolu, pospacerowałam sobie po Twoich włościach. Masz niesamowicie kolorowy ogród. O każdej porze roku kipiący kolorami. Te ilości kwiatów cebulowych, te łany idealnie skomponowanych rabat tulipanowych. Jesteś główną winowajczynią moich przyszłych, jesiennych zakupów cebul tulipanowych
Koty masz cudne, ale pieska stanowczo za mało pokazujesz.
Oczuś jest smutnym kotkiem? Takie odniosłam wrażenie patrząc na fotki.
Czyli czekamy na festiwal piwoniowych panienek.
Miłej niedzieli

Koty masz cudne, ale pieska stanowczo za mało pokazujesz.

Czyli czekamy na festiwal piwoniowych panienek.
Miłej niedzieli

- JAKUCH
Jolu Southern Comfort raczej preferuje pół cieniste miejsca tam dobrze się czuje i cudnie wybarwia nawet po zimie wyglądała cudnie z purpurowo brązowymi liśćmi .Kusisz mnie tymi tulipanami 'Akebono' przecudne
gdzie ty takie odmiany wyszukujesz
to samo 'Crispion Sweet' , 'Snow Crystal' czy 'Pacyfic Pearl'.Wysiałam także sałatkowe i jakieś które rosną w kępkach jestem ciekawa .Jeśli będziesz zainteresowana to obejrzę jak się zwą ,bo niestety nie pamiętam .Oczywiście fasolki można juz wysiać bo chyba zimni ogrodnicy zawitali wcześniej .Miłej niedzieli i uraczaj nas tymi cudnymi fotkami

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Widzę, że prócz tulipanów to u Ciebie sporo piwonii. Będzie co podziwiać za jakiś czas
. Nawet nie wiedziałam, że tulipany mają takie fikuśne kwiaty
. Przepiękne masz odmiany , po raz kolejny jestem pod ogromnym wrażeniem . Teraz czekam na piwonie
. Pozdrawiam
.