Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Post »

Witaj Aniu :wit
Pięknie i kolorowo u ciebie a róża z pierwszych fotek, bardzo mi się spodobała ;:108
Ja też byczę się na urlopie, ale już tylko do środy :(
Dużo zdrówka ci życzę i już żadnych nawałnic pogodowych ;:196
Razem z rodzinką byłam w twoim mieście w niedzielę. Usilnie się rozglądałam za twoim ogródkiem, ale nie było mi dane go znaleść :wink: Wiechaliśmy sobie na Skrzyczne a drogę powrotną zaliczyliśmy na nogach i złapał nas deszcz :roll: Pospacerowaliśmy trochę, wypiliśmy pyszną kawę i wróciliśmy do domku :D
Śliczne widoki cię otaczają :D
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

sweety pisze: Czerwona pysznogłówka jest większa ode mnie, choć mam 165cm wzrostu. Czy to normalne?
:;230 :;230 :;230 normalne ? Jasne, że tak...to taki standardowy wzrost ;:306,
A pysznogłówce chyba wcale nie przeszkadza, że jest wyższa od Ciebie :wink:.
Aniu...masz istną dżunglę, wspaniale to wszystko skomponowałaś ;:138 .
Ale skąd bierzesz siły żeby podlewać, to ja nie mam pojęcia ;:224 . Nawet jeśli nie brać pod uwagę roślin rosnących w gruncie,
to same tarasowe i inne w donicach chyba mnóstwo czasu pochłaniają...
Ja mam dość jak się nagonię ze 20 razy z konewką 5 l do łazienki po wodę żeby te moje dwa balkony podlać ;:173 .
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz, że kocham róże, ale tym razem oczarowały mnie ogólne widoczki buszu. Cudnie Ci to wychodzi ;:138
Czy wczoraj też przeszła u Ciebie taka ulewa? Najpierw zaczęło kropić w pełnym słońcu przy ponad 30 stopniach, trwało to może godzinę, a potem lało niemiłosiernie kilka godzin do zmroku. Ciekawe, co przyniesie dzisiejszy dzień, nadal duszno, ale już nie tak gorąco jak wczoraj.
Głaski dla Okuśka :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aniu, ja czuję się całkiem przekupiona tymi fotkami, mogę je oglądać i oglądać i wcale się nie nudzą ;:oj :tan Cieszę się że już trochę lepiej się czujesz ;:168 mam nadzieję że szybko wrócisz do formy po tym grypsku ;:180
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Aniu, ja tez dołączam do zachwytów nad buszem, łanami pysznogłówki i driakwią :roll:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Aniu :wit :wit
Zanudzić może byś zanudziła ale jak na każdym zdjęciu by był sam trawnik. :;230
Cudnie się prezętuje Twój ogród. ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Cieszę się, że zostało mi wybaczone :heja

Zapewne i u Was zrobiło się upalne lato. Wczoraj jednak raz przeszła ulewa przy pełnym słonku i 30 stopniach na termometrze, a po południu - długa i upojna burza. Podlało solidnie, choć przy tych temperaturach parowanie zrobi swoje. Ale padało tak, że zza strug deszczu ledwo był widać moje górki

Obrazek

Dziś po porannym koszeniu i wyrwaniu kilku chwastów trzeba poczekać do późnego popołudnia, by coś więcej podziałać. Mam zatem czas na spokojny przegląd ogródka i uwiecznienie tych zmian. A pogoda sprawia, że ogród zmienia się z godziny na godzinę. Od wczoraj zakwitło kilka liliowców, w tym jeden który ma szansę stać się moim ulubieńcem. Żadna nowość, ale mnie się podoba :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kilka innych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dwa kolejne, które chyba nie do końca wyglądają tak, jak powinny

Obrazek

Obrazek

i co do tego ma pewne wątpliwości

Obrazek

W zeszłym roku nie miałam wcale. Potem dostałam kilka od Justynki (klarysa) i trochę dokupiłam. Niezawodne bodziszki ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tylko część z nich, bo reszta odpoczywa.

Przekonałam się, że bratki mogą rosnąć wszędzie. Jakim cudem jeszcze ich nie przejechałam autem - nie wiem.

Obrazek

A ziółko przybrało letnie szaty. Zdecydowanie jest z nich zadowolony na tych upałach :D

Obrazek

Co do czyśca wielkokwitowego mieliście 100% rację. A teraz kolejna zagadka. Co to jest?

Obrazek

Jolu (April)! Faktycznie zrobiło się kolorowo, ale na rabatach busz mimo, iż od wiosny sporo roślin podzieliłam, rozsadziłam i wydałam. Jednak wcale mnie tonie martwi...

Watykan

Obrazek

Dorotko (dorcia7)! Sprawdziłam. To czyściec wielkokwiatowy. Dziękuję ;:196 Nie wiem, skąd się wziął, ale mi się podoba.

hortensja Pink Anabelle

Obrazek

Maryniu (marpa)! Zagadka rozwiązana! Nie kupowałam, ani też go nie siałam, ale cieszę się, że mam :D

clematis Princess Diana

Obrazek

Madziu (MID2006)! I Ty kiedyś będziesz mieć busz. Szybciej niż myślisz. Mnie zajęło to 3 lata :D A floksy koniecznie kupuj. To wdzięczne i bezproblemowe rośliny, choć te nowe odmiany bywają chimeryczne. Ale zawsze można mieć te stare, sprawdzone odmiany.

Tawułka

Obrazek

Aniu (Annes77)! Donice zamierzam postawić na grubym styropianie, a je same zawinąć w folię bąbelkową i worki jutowe. A same róże zabezpieczę kopcem i chochołem z gałęzi świerkowych. Chyba powinno starczyć :roll:

Pashmina. Dla takich kwiatów jestem jej skłonna wybaczyć zeszły sezon

Obrazek

Małgosiu (Pepsi)! Nie będę narzekać na upały, bo one w lipcu są bardziej naturalne niż 8 stopni. Ale pogoda mogłaby wypośrodkować, bo ta huśtawka i dla nas i dla ogrodu jest mecząca. A to ciemne, raczej szare miejsce, nad warzywnikiem w lewo to tylko wielka kupa kamieni, które ciągle wykopuje sadząc rośliny. Są za małe by stanowić obrzeże, za duże by robiły za ściółkę, a jest ich za dużo, by móc zużyć je na warstwę drenującą. Oddam za darmo, jak tylko sobie je ktoś weźmie :lol:

Dzwonek kropkowany. Rośnie jak chwast ;:oj

Obrazek

Zuziu (zuzanna2418)! U mnie już lepiej i mam nadzieję, że u Ciebie także. W każdym razie żołądek już tak nie szaleje... A w ogrodzie u nas podobnie - kolorowo busz. obie tak lubimy!

Rudbekia Cherry Brandy wygląda na to, że utrzyma cechy

Obrazek

Bogusiu (bwoj54)! Mój ogródek przy Twoim to maleństwo, ale cieszę się, że Ci się podoba!

Posadziłam kilka odmian złocieni. To niezawodne rośliny

Obrazek

Reniu (reniulek)! I nic nie powiedziałaś ;:124 Przecież mogłyśmy się zobaczyć! Mój ogród nie nieco w innym miejscu i nie przy głównej drodze, ale bardzo niedaleko centrum. Wówczas miałabyś okazję porównać zdjęcia z rzeczywistością ;:224

Red Leonardo da Vinci

Obrazek

Kasiu (oxalis)! Nie liczę konewek, a poza tym używam 10 litrowych. Niekiedy jak nawożę hortensje, czy clematisy to mi to dokucza, a tak to przy okazji pomyślę, co by tu nowego zrobić. Pooglądam, co nowego kwitnie. Słowem, nie myślę o ciężarach. I na pewno mam dalej niż Ty :;230 Kompozycja to za dużo powiedziane. U mnie to czysta improwizacja lekko szalonej kobiety z ADHD ;:306 Najważniejsze jednak, że się podoba!

Niby nic a cieszy

Obrazek

Milenko (Mandragora)! U mnie pogoda była dokładnie taka, jak u Ciebie. A teraz zachmurzyło się, mruczą grzmoty i lekko pada. Oj głupia ta pogoda...

Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek

Teresko (tesia39)! Cieszę się, bo ja tak na prawdę wolę pokazywać niż pisać. Zawód sprawił, że stałam się niezwykle konkretna i nie lubię strzępić języka ;:306 Ale na forum ogrodniczym lepiej pokazać niż opisać. Chyba... Czuję się już lepiej. Dziękuję za troskę!

Kosmita

Obrazek

I dowód na to, że rodochiton od Ciebie grzecznie się sprawuje.

Obrazek

Ewo (gajowa)! A wiesz, że ja zupełnie nie wiem, skąd mam tę drakiew? Bardzo mi się jednak podoba i mam nadzieję, że na stałe zagości w moim ogrodzie.

Rudbekia zachodnia

Obrazek

Kasiu (Kasiula17)! Sm trawnik mi nie grozi. Prędzej same rabatki :lol:

Werbena hastata

Obrazek

Lekko pogrzmiało. Lekko popadało. I koniec ;:oj Życzę darmowego podlewania, ale oczywiście bez przesady!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu- śliczne zdjęcia pięknych roślin. Po prostu bajka :) U nas ponad 30 stopni, żadnych objawów zmian pogodowych...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie też upał,wczoraj wieczorem sie pobłyskało,już miałam nadzieję na burzę i deszcz ,ale niestety,na dzisiaj zapowiadają burze z gradobiciem .Temperatura jeszcze wyższa niż wczoraj ,nie ma czym oddychać ,a ten żółty kwiatek na pierwszy rzut oka powiedziałabym,że lwia paszcza chociac te listki???
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu ja już wolę podlewać, przynajmniej póki jestem. Niech leje jak wyjadę. Dzisiaj u mnie skwar jak nie wiem. Bardzo się z niego cieszę :) Czekałam na lato tak długo, że mogę pomęczyć się trochę w upałach. Aniu liliowce też uwielbiam. Masz rewelacyjne odmiany. Okami ma super nowy Image :) W mojej głowie wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie. Nie chciałam clematisów dzwonkowatych. Teraz mi się one bardzo podobają. Princess Diana jest cudna. Śliczny ma kolorek. Nie kaprysi?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A u mnie również szykuje się burza, zaczyna grzmiąc i wieje. :evil:
Co do trawników również wole rabaty. :roll:
Piękne fotki. ;:138 ;:138 Zmykam bo leje i wali......
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja też zaczynam się do bodziszków przekonywać. Na razie mam kilka takich co dostałam ;:306 ale zaraz będę uzupełniać zapasy bo mnie zupełnie przekupiły.

A z dzwonkiem kropnowanym nie masz problemu schnących liści? bo mój wyglada okropnie, chyba wyrzucę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu to lnica pospolita!
Miałam ciemnego liliowca a w tym roku same liście :? Bardzo ładny ten krwisto czerwony, chyba niespotykany kolor ;:333
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Naprawdę super busz u Ciebie!! Jestem w szoku!! ;:oj
Jak Ci wszystko ładnie zarosło....
Lilie mienią się kolorami i kształtem. Róże powalają na kolana mnogością kwiatów.
Powojniki wspinają się po wszystkim!!

Mówisz, że naparstnica może nie przetrwać zimy? Troch sztuk jej kupiłem ;:174
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu u Ciebie lekko pogrzmiało tylko, za to u nas grzmiało tak sobie ale lało całkiem fajnie i to aż 2 razy przeszły takie ulewy, do tego wiało niemiłosiernie. Muszę iść posprawdzać jakie straty narobiła ta nawałnica ;:218
Całkiem fajny i kolorowy wyszedł ten busz ogrodowy ;:215 ogród niepostrzeżenie przeszedł z późnowiosennego do pełnoletniego i upalnego ale taki ogród też ma swoje zalety, przede wszystkim zapachy lilii wszędzie się wciskające ;:170
Rudbekia Cherry Brandy wygląda na to, że utrzyma cechy
Obrazek
Czy mam rozumieć, że wysiałaś tę rudbekię i Ci wzeszła ;:oj ja siałam parę razy i nic nie wyszło z tych zebranych nasion ;:185

A ta zagadka to jest Lwia paszcza , chyba albo raczej na pewno :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”