Moja działka 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 5

Post »

Czyżbyś jesień już z tym astrem wprowadzała, ;:202 przecież dopiero lato się zaczęło. ;:31
Włoski,to grupa a imię i tak powinien mieć, posprawdzaj jeszcze w Minuetach, mój wygląda tak;

Obrazek Minuet

Obrazek i wspomniany wiciokrzew jap. Halliana

Alby nie sposób nie zauważyć, ma przecież ogromne kwiaty, dlatego nazywa się jarzmianka większa, pozostałe są mniejsze i trochę niższe./Szepnij słowo a pousuwam paskudzące Twój wąteczek fotki/.

Obrazek jarzmianki różne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Z tym wiciokrzewem to chyba masz rację - japoński var. halliana. Zabawna historia z nim, bo dostałem go od znajomych, którym nigdy nie kwitł i zapewnili mnie, że jest on niekwitnący! Dopasowałem mu więc nazwę wiciokrzew wiecznie zielony. Jakież było moje zdumienie, gdy u mnie zakwitł już po roku! Ukorzeniany z badylka! No to teraz muszę go porównać z innym japońskim, który ma identyczne kwiaty 'Hall's Prolific'.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Już dawno nie widziałem dzwonka skupionego o białych kwiatach! Sam mam o fioletowych kwiatach i cieszy moje oczy!
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Slila1, czy będziesz miała nasiona cykorii, czy też nie dopuszczasz doo ich utworzenia ? Kiedyś rosły przy mojej drodze, ale odkąd się kosi, nawet ich nie widzę.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stasiu wygląd mojego powojnika włoskiego pasuje do opisu gatunku http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... -viticella od którego wywodzą się odmiany.
Zdjęć absolutnie nie usuwaj, są piękne i pomogły w identyfikacji.
Wiciokrzew to rzeczywiście albo japoński Halliana albo - jak napisał Jacek - wyselekcjonowany w Holandii z odmiany Halliana 'Hall's Prolific'.

Jacku P bardzo dziękuję za podanie kolejnej nazwy wiciokrzewu. Oba mają rzeczywiście identyczne kwiaty ale ja pozostanę chyba przy nazwie wiciokrzew japoński Halliana, bo mam go już bardzo dawno, a ulepszona odmiana 'Hall's Prolific' powstała pewnie później.

Przemku to mój pierwszy dzwonek skupiony i wybrałam właśnie białego.

Aniu akl62 moja cykoria wysiewa się sama, jak będziesz chciała, to zostawię dla Ciebie sadzonkę.

A teraz zapraszam do obejrzenia wczorajszych zdjęć.

Trojeść krwista

Obrazek Obrazek

Żywokost pospolity
Obrazek Obrazek

Szczawik 'Depressa'
Obrazek Obrazek

Dzwonek nn
Obrazek Obrazek

Jastrzębiec plamisty 'Leopard'
Obrazek Obrazek

Tojad mocny
Obrazek Obrazek

Gwiazdnica nn
Obrazek Obrazek

Tawułka nn
Obrazek Obrazek

Kłosowiec
Obrazek Obrazek

Bratek ogrodowy
Obrazek Obrazek

Hortensja krzewiasta 'Anabelle'
Obrazek Obrazek

Lilia 'Lankon'
Obrazek Obrazek

Wrotycz 'Haradjana'
Obrazek Obrazek

A na koniec niewyraźne zdjęcia bardzo ruchliwej amatorki czereśni.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Lidziu..piękności pokazujesz i tyle tego że mam jeden zawrót głowy, choć bardzo przyjemny. ;:215 . Połowy kwiatków nie znam, bardzo mi się podobają i się zakochuję. ;:306 . Szczawik 'Depressa' śliczny, także pierwszy raz widzę. :oops: Hortensje Anabell nabyłam w zeszłym roku. Zakwitła dwoma marnymi kwiatkami. Ciekawe czy z każdym rokiem kwiatki będą większe bo takich się spodziewałam. ;:7 . Pozdrawiam serdecznie. ;:196
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Fajna wiewiórka. dziękuję za cykorię. chętnie skorzystam z nasion czy sadzonek. Będzie na łąkę kwietną.
Żywokosty też lubie, ale akurat szukam roślin polnych do suchego. Koło domu mam potoczek i pas pokrzyw (bo nie trawnika) okresowo zalewany przez niego. Jakieś żywokosty tam się zawsze chowają.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lidziu, fajnie, że mogłam pomóc choćby częściowo. Zobacz, tu są różne Minuety;
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklope ... Itemid=281
Dwa z nich chciałabym mieć. ;:108
Znowu widzę u Ciebie ciekawostki ; szczawik Depressa, wywija płatki tworząc falbankę i nęci owady zapylające.
Tojad mocny kwitnie jesienią a u Ciebie już wystartował.Czy znasz jego inne nazwy;mnisi kaptur,Pantofelki matki Boskiej.
Agastache ma śliczną szyszkę, parzysz z niego herbatki :?: A wiesz, że są też inne gatunki,pomarańczowy i fioletowy.
Wrotycz Haradjana, malownicza roślina o srebrnych liściach na suche stanowiska, u mnie nie miał szans. ;:145
Jak Ci się udało upolować degustatorkę czereśni. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zeniu witaj.
Dziękuję za pozdrowienia i pochwałę roślinek.
Moja hortensja 'Annabelle' jest jeszcze malutka i zakwitła w tym roku po raz pierwszy. Podobno wyrasta bardzo duża i obawiam się, że tam gdzie ją posadziłam będzie miała za mało miejsca.
Szczawik 'Depressa' jest rzeczywiście uroczy. Rośnie u mnie w donicy, a zimuje w inspekcie.

Aniu akl62 cykoria zapisana.
Do roślin łąkowych sucholubnych można też zaliczyć maczki polne, które pięknie się same rozsiewają. Ładnie będzie wyglądać też lepnica wschodnia i rumianek.

Stasiu dziękuję za link. Minuety są rzeczywiście urocze.
Rzeczywiście tojad mocny zakwitł zaraz po tojadzie mołdawskim, czyli dość wcześnie, ale w tym roku nic mnie już nie dziwi. Rośliny aż rwą się do kwitnienia, a jednocześnie bardzo szybko przekwitają.
Kłosowca białego i fioletowego mam w tym roku po raz pierwszy i herbatki jeszcze nie zdążyłam popróbować, a że jest również w kolorze pomarańczowym to nie wiedziałam.
Wrotycz 'Haradjana' pomimo mojej gliniastej i często bardzo mokrej gleby nad podziw rośnie dobrze.
Wiewiórkę na drzewie czereśni za działkowym płotem zauważył wnuk. Zawołał nawet "o jaki duży ptak przyleciał". Ptak okazał się być wiewiórką, która ze smakiem wcinała czereśnie. Zdjęcia niestety wyszły nieostre, bo to bardzo ruchliwe zwierzątko.

Deszcz wygonił mnie dzisiaj z działki, ale trochę zdjęć zdążyłam zrobić.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Taką różyczkę kupiłam sobie dzisiaj na targu za całe 5,-zł.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Ale piękna biała lilia i te zalotne jej piegi ;:167
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kłosowiec o białych kwiatach bardzo ładny. Miałem taki w odmianie 'Alabaster' (być może Twój to też ta odmiana?). Niestety nie rozsiał się. I radziłbym Ci go odseparować (zebrać nasionka i posiać w innym miejscu) od kłosowca fioletowego, który go zdominuje, bo jest gatunkiem.
Zastanowił mnie wrotycz Haradjana. Mam bardzo podobnego jako wrotycz ząbkowany. Chyba różnią się kwiatkami zatem będę czekał, aż zakwitnie.
Kwitnienie tojadu prawidłowe (VI-VIII). Tojad Fischera kwitnie jesienią :idea:
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu zaczynają moje ulubione lilie i liliowce :heja piękny ten pierwszy liliowiec ;:333 i znów rośliny skąpane w deszczu ;:202
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Witam w piękny słoneczny poranek ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

slila1 pisze: Moja hortensja 'Annabelle' jest jeszcze malutka i zakwitła w tym roku po raz pierwszy. Podobno wyrasta bardzo duża i obawiam się, że tam gdzie ją posadziłam będzie miała za mało miejsca.
Lidziu..to i ja zrobiłam ten sam błąd, tam gdzie posadziłam Annabelle miejsca skąpo. ;:7 . Trudno, jest jeszcze malutka po przekwitnięciu przesadzę. ;:131 . Ładnie kwitną ci lilie i liliowce. Moje liliowce coś chorują, liście im żółkną...może za dużo podlewam. ;:224 . Liliami też jestem zawiedziona, większa połowa nie zakwitła..a przecież zima była dla roślinek bardzo łaskawa. Zaraz się pakuję i zmykam a na szczawika bardzo się cieszę. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu w pierwszej serii zdjęć pomyślałam późne lato, ale na szczęście zakwitły lilie i liliowce i lipiec zawitał ;:138
Mam tyle Twojego ogrodu u siebie, że co chwilę porównuję a jak moje ... :lol: ciągle czekam na kwiatuszki cykorii, bo wyrosła wysoko pod niebo ale jeszcze w pączkach.
Dobrze, że Ci rośliny podlało, bo znowu idą upały :wink:
Wiewióreczki jeszcze chyba nie było? a może była?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”