Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Arbuzy
Mi wyrósł jeden. Za zimno chyba miał i za mało światła. Kwiatków miał więcej. To jest bardzo podobne do ogórka chyba tylko potrzebuje duuuużo światła wody i jedzonka. Mój arbuz miał ok 10cm średnicy.... był taki mało słodki.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Tylko dziwi mnie to że gdy brałem kiełki to wszystko się przyjmowało.
Temperatura-ok 23*C
Podlewanie-Spryskiwanie raz dziennie ale dość obficie
Miejsce-południowe okno
Ziemia-pH 5,5/6
Temperatura-ok 23*C
Podlewanie-Spryskiwanie raz dziennie ale dość obficie
Miejsce-południowe okno
Ziemia-pH 5,5/6
Możliwe że arbuz był niedojrzały, dlatego nasiona nie zdążyły się w pełni morfologicznie rozwinąć i tylko cześć kiełkujeseba1999 pisze:Mam mały problem .Wsiałem ok 30 nasion arbuza sklepowego i wykiełkowało 30%.Co może być powodem ?
Zależy od odmiany, jedna roślina potrafi wytworzyć 2-5 arbuzówLukasz9595 pisze:Witam chce w tym roku zasiać arbuzy i mam jedno pytanie, ile z jednej pestki wyrosnie mi arbuzów?
Tak sobie pomyślałem że od sierpnia warto arbuzy przykryć białą agrowłókniną, temperatura w połowie sierpnia może spadać nawet do 15*, owoce są już wykształcone i zapylanie nie jest potrzebne, nie będzie problemu z zbyt późnym dojrzewaniem.
Czy te same zasady stosuje się do melonów?Jeśli tak to jakie są najlepsze odmiany albo proszę o wskazanie linku do melonów,bo jakoś wyszukiwanie mi nie wychodzi.
Uprawa melonów- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... n#p4537342tejaka pisze:Czy te same zasady stosuje się do melonów?Jeśli tak to jakie są najlepsze odmiany albo proszę o wskazanie linku do melonów,bo jakoś wyszukiwanie mi nie wychodzi.
Wysiewacie już swoje arbuzy? Bo się właśnie zastanawiam.
w tym roku chcę spróbować z Janosikiem i Sugar Baby. Zobaczymy co z tego będziemy. W poprzednich latach zawsze mi padały po wsadzeniu do ziemi.
w tym roku chcę spróbować z Janosikiem i Sugar Baby. Zobaczymy co z tego będziemy. W poprzednich latach zawsze mi padały po wsadzeniu do ziemi.

Ja wysiewam 4 kwietnia ale 3 kwietnia kładę je na mokrą watę.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja poczekam do weekendu świątecznego 19, 20, 21
Na opakowaniu nasion arbuza Bingo mam napisany termin wysiewu luty - połowa marca - przegapiłam ? czy jeszcze ma szansę w tym roku ? chciałam je trzymać w tunelu - dużo miejsca zajmuje taki arbuz ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
podobno wszystkie sadzi się w na przełomie marca/kwietnia 
Zawsze możesz spóbować.

Zawsze możesz spóbować.
Nie wiem kto tworzy takie durnoty, termin wysiewu luty-marzec to termin siewu arbuza w HiszpaniiMineralka pisze:Na opakowaniu nasion arbuza Bingo mam napisany termin wysiewu luty - połowa marca - przegapiłam ? czy jeszcze ma szansę w tym roku ? chciałam je trzymać w tunelu - dużo miejsca zajmuje taki arbuz ?

A młode siewki rośnące jeszcze w doniczce można nawozić rozpuszczonym humusem. jak tak to w jakiej ilości, a jak nie to kiedy zacząć?
Ja nawoziłem zwykłą uniwersalną odzywką w płynie ale nie można zbyt często.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co sądzicie o zakupie tunelu z folią perforowaną do uprawy arbuzów/melonów? Dodam że na działce jestem tylko w weekendy dlatego pomyślałem o folii perforowanej, gdyż przepuszcza deszcz.