Ogród Ignis05 cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz5

Post »

Krysiu, ależ piękne te martagony...żałuję, że nie posadziłam żadnej. Chwilowo miejsca brak :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewcia :) u mnie mróz zelżał i nasypało przez noc trochę śniegu. Zresztą przez cały dzień prószy taki drobniutki.
Też zaczynałam uprawy martagonek od jednej bardzo drogiej maleńkiej cebulki.
Na szczęście zechciała u mnie rosnąć, więc odważyłam się na kupno następnych.
Teraz czekam na łany , o ile zechcą się mnożyć. :lol:

Majeczko :) część cebulek kupowałam w Lilypolu, część na allegro, ale tam to bardzo drogo wychodziło.
Mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się utrzymać moje duże różane krzaczorki w dobrym stanie.
Już nie mogę się doczekać czerwca. ;:65
Ewa (drewutnia) :) Na tej ścianie ogrodzenia rośnie wiele takich różnych krzewów i czasami daje to fajny efekt.
Powoli dosadzam tam przed nimi kolejne rośliny. I tam też rosną te lilie.
Agnieszko :D dobrze pamiętasz. :lol: Usiłuję znaleźć jej fotkę dla Ciebie , jak znajdę , to wstawię.
Znalazłam :heja
To moja najkosztowniejsza martagonka . :D
Obrazek Obrazek

Iza :) bardzo mi miło , że wpadłaś. Może teraz z nowym sprzętem będziesz bywać częściej ?
Kasiu :wink: martagony na początku są raczej malutkie i nie potrzebują dużo miejsca.
Fajnie prezentują się raczej w takim trochę dzikim zakątku, pod lekką osłoną drzew.
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu - cudne Martagony. Muszę koniecznie pomyśleć w tym roku o zakupie cebulek :lol:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :) Dwa lata temu wysiałam nasionka martagonów do doniczek i zadołowałam w ogrodzie. Pod koniec lata w zeszłym roku znalazłam w doniczkach takie listeczki. Mam nadzieję , że to młode siewki moich martagonek. Zachęciło mnie to i w poprzednim roku też wysiałam kolejne nasionka. Zobaczę, co mi wyrośnie w tym roku. :lol:
To zdjęcia siewek, mam nadzieję, że to martagonki. :D
Obrazek Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Krysiu życzę Ci aby to były siewki tych wspaniałych lili. patrząc na nie wydaje mi się że też mam ale w kolorze bordo.Wstawię zdjęcie u siebie jak możesz to zerknij, bo nie chcę zaśmiecać Twojego wątku.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Te listeczki jak najbardziej wyglądają na liliowe. Jest duża szansa, że za kilka lat zobaczysz kwiaty swoich siewek ;:138
Chyba i ja w końcu dorosłam by mieć martagony.
Śniegu zazdraszczam, bo u mnie wciąż go niewiele.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Krysiu, wpadłam nadrobić zaległości i widzę, że jest co podziwiać! ;:oj Zatrzymałam się na razie na końcu października. Przeczytałam, że masz ok. 80 róż. Krysiu, masz aż tyle różanych krzewów?! ;:138 I o wszystkie potrafisz na bieżąco zadbać. Dzielna kobietka z Ciebie! Ale widzę, że masz również krokosmię, prawda to czy mi się tylko wydaje? ;:219 Miałam kiedyś krokosmie ale zmarnowały się u mnie. Nawet zimowały ale w końcu przyszedł taki rok, że już się nie pokazały. Muszę jeszcze wrócić do lektury Twojego wątku i zobaczyć jak w tym roku poradziłaś sobie z okrywaniem róż :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

I ja też obejrzałam dorosłe okazałe martagony-lampiony oraz te pzez ciebie wysiane, Jakaż to ogromna przyjemność widzieć nowe sieweczki i obserwować od początku rozwój rośliny. Czekam niecierpliwie na połowę lutego. Wtedy też coś posieję na parapecie, bo nie wytrzymam bez tego do wiosny.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeśli moja lilia wyrośnie, pozwolę jej zawiązać trochę nasion 8-) Niby nie powinnam się martwić, bo posadziłam jesienią, dwa miesiące przed mrozami, ale sama wiesz, jak się czeka :D
Temperatura wreszcie odpowiednia, za to zerwał się wiatr. Na szczęście nie muszę nigdzie wychodzić, więc nie zmarznę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Krysiu, dokończyłam czytanie Twojego wątku i już wszystko wiem! :wink: . Z moimi paroma różanymi krzakami i nonszalanckim podejściem do ich pielęgnacji mogę się schować w głębokiej dziurze :oops: :wink: . Ty to jesteś prawdziwa miłośniczka! :uszy . No, ale o tak przygotowane na zimę róże na pewno nie musisz się bać. Teraz jeszcze raczyło sypnąć śniegiem więc sukces murowany! Zauważyłam taką prawidłowość, że osoby zainteresowane różami prędzej czy później łapią bakcyla liliowego i Twój przykład potwierdza tę regułę :lol: . Śliczne masz lilie ;:224 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:196 byłam u Ciebie i obejrzałam lilię. Jest śliczna, ale to chyba nie ten rodzaj martagonki.
Coś ostatnio mnie wzięło na sianie takich rarytasów. To wielka frajda, jak się coś takiego udaje.
Może kiedyś doczekam się własnych cebulek i kwiatków. :lol:
Iza ;:196 Cieszy mnie, że też tak uważasz. Mam wrażenie, ze na takich maleństwach dobrze się znasz.
Może doczekam się własnych lilii, a wtedy będę mogła się z Wami podzielić.
Chyba już tego śniegu dosypuje i u Ciebie.
Taki drobniutki sypie i sypie. Zdradliwe to, bo zawiewa i tworzy zaspy.
Kasiu :wink: przyznaję się bez bicia, że krokosmia raz mi się udała taka.
Później wykopałam cebulki na zimę i ... zapomniałam posadzić ;:14 . Znalazłam takie wysuszone już po czasie i na tym skończyłam przygodę z tymi kwiatkami. Z różami przystopowałam. Muszę porządnie zadbać o te, które już mam. Ale czasami coś mnie kusi i nie wiem, czy coś nie wpadnie mi gdzieś do koszyka :;230 .
Wandeczko :) Te siewki mam zadołowane w ogrodzie w doniczkach. Na parapetowe też się zamierzam, ale to jeszcze chwila. Chociaż już teraz mam na parapecie siewki z moich liliowców. :lol: Przy okazji zrobię im fotkę, to wstawię.
Ewcia :) Najpierw musi zakwitnąć i zawiązać te nasionka. Na pierwsze kwiatki też trochę czekałam. Cebulki były malutkie i nawet, jak pojawił się jakiś kwiatek, to nie było nasionek. Potrzeba na to trochę czasu i chyba więcej roślin.
Kasiu :D Trochę się obawiam, czy nie przedobrzyłam z tym okrywaniem. Trudno, czas pokaże.
Kiedy posadziłam róże zaczęłam szukać roślin, które zdobiłyby kwiatami rabatę podczas przerwy w kwitnieniu róż. I tak wpadłam na lilie. Przyznam, że niezupełnie to był trafiony wybór, ale przy okazji nawet je polubiłam i zawsze da się gdzieś posadzić nową cebulkę. :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moja cebula była całkiem słusznych rozmiarów, więc mam nadzieję na choć jeden kwiatuszek :D Mam porównanie, bo wykopałam od siebie lilię złotogłów i cebule były zbliżone wielkością- a w sezonie kwitła szaleńczo.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kup sobie Krysiu kroksomię Diaboli :uszy Zimuje w gruncie i jest równie piękna.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze ponad 4 miesiące do takich widoków ;:170
A za oknem biało. :roll:
Obrazek

Jak się może nazywać ta piwonia ? ;:223
Nie jest to Festiva Maxima. Gdzieś mam zapisane, chyba ktoś mi ją już nazwał. Shirley Temple :?:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia :) to trzymam kciuki za powodzenie w kwitnieniu Twojej lilii ;:215
Aniu :wink: to właśnie były cebulki Diabolo. ;:14 Już zimowały mi jeden sezon a później tak dobrze zakwitły.
Chyba miałam zamiar zmienić nasadzenia na tej rabacie i nie pasował mi tam jej ostry czerwony kolor, dlatego ją wykopałam. ;:131

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”