Mój zielony kwadrat cz.4 :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój zielony kwadrat cz.4 :)

Post »

Reniu ;:196 piękna jesień u Ciebie! ;:108
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz takie piękne zdrowe rośliny i krzewy np. ten rodek bez jednego żóltego liścia. czy ta soda sprawdziła się w leczeniu róż?
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Renatko :wit tylko mała chwilkę mnie nie było a tu proszę takie zmiany. Zarys rabatki i sama rabatka będzie cudnie wyglądać. Już to sobie wyobrażam, rewelacja.
Tyle pracy włożyliście i serca, że będzie prześlicznie. Bardzo dużo miejsca na róże. Wiem jak to jest z różami ciężko się zdecydować. znam to dobrze. w planach na wiosnę też mam zamiar dokupić kilka róż i już wiem ze będzie ciężko wybrać, ale cała zima przed nami.
Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu życzę. ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Witajcie w niedzielne słoneczne przedpołudnie :wit

Wczoraj zrobiliśmy sobie rodzinną wycieczke do lasu a dzisiaj rano wyciagałam córce kleszcza brrrrrr, okropność!

Widoczki były przednie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu ja też przygode z różami dopiero zaczynam i radze się różanych weteranów :wink: Mam już pierwsze typy, myślę o Princess Alexandra of Kent i Natasha Richardson , tylko jeszcze nie wiem czy będę sadzić po dwie czy trzy sztuki. Musze poszukać im towarzystwa :wink:
Wczoraj byłam na ogrodzie i wężem już wstępnie ustaliłam kształt rabaty i wiśnie do niej należą.....a z biegiem czasu.....może zachorują....... :roll:
Fotki różanki mam, ale za bardzo nic na niej nie widać. Dużo róż przesadziłam kilka dokupiłam i póki co żadnego efektu nie ma..................czekam do lata. Teraz tak sobie myślę i chyba już żałuję, że nie zrobiłam kolorowych plam, ale tyle róż mi sie podobało, że chciałam je mieć wszystkie u siebie :lol:
Pozdrawiam.

Ewciu Dzięki za twoje różane typy ;:196
Z tych co wymieniłaś mam Hansestadr Rostock, kupiłam jakiś miesiac temu :D Nad Artemisem się zastanawiam a reszte nie znam, musze wygooglować :wink:
Miłej niedzieli.

Reniu dziękuję. Powoli robi sie pusto w moim kwadracie. Jutro planujemy zdemontować namiot, gliniane elementy też chcę już pochować, żeby się potem nie gonić ze wszystkim naraz :D
Miłego!

Ewciu moim zdaniem roztwory z sodą pomogły w walce z grzybem na różach i nie tylko.
Nostalgia do tej pory jest zdrowa, plamki załapały te które sadziłam miesiac temu i też nie wszystkie, ale dam im juz spokój....chyba, że przy okazji podleje czosnkiem........
Jeden rodek nie wyglada fajnie, zrzucił troche liści, poczekam do wiosny i zobaczę co z nim będzie :roll:
Dużo zdrówka kochana ;:196

Sylwiu, troszke się u mnie podziało a myślałam, że już nic nie będę zmieniać :lol:
Siedze nad różami, ogladam, spisuje, na wybranie mam całą zimę.....też zalerzy ile uda mi sie kaski zaoszczędzić :roll: Mam nadzieje, że uda mi się dobrze dobrać róże i osiagnę zamierzony efekt
Masz już jakieś różane typy które chcesz kupić?
Miłej niedzieli.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz Reniu poobserwować córcie czy rumień się nie pokaże w miejscu ukąszenia przez kleszcza, to bardzo ważne ale chyba wiesz bo opiekuńcza z Ciebie mamusia :) . Gdzie to byłyście nad wodą?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Reniu, na owocowe drzewko możesz puścić Lykkefunda albo innego ramblera o białych kwiatach w kiściach. Piękny jest Appleblossom, Kiftsgate, Boobie James albo Rambling Rector. Jestem bardzo ciekawa tego efektu na rabatce!
Masz rację, że najpierw chcesz solidnie przygotować ziemię pod nasadzenia - święta zasada głosi, żeby poświęcić tyle czasu na przygotowanie podłoża co na późniejszą pielęgnację, a rośliny odwdzięczą się z nawiązką!
Czasem jak słyszę narzekania, że u kogoś róże nie rosną, albo chorują i słabo kwitną...to nasuwa mi się pierwsze pytanie - jak przygotowałeś ziemię dla nich? Nie ma złotych recept, tajemnic ich uprawy..jest po prostu ciężka praca przy przygotowaniu gruntu, prawidłowe cięcie wiosną, nawóz przy starcie...a potem tylko podziwianie efektów! Nic prostszego, prawda? ;:131
Pozdrawiam i z serca kibicuję :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Reniu, rzeczywiście przy ?wciągnięciu? wiśni w rabatę, mogłabyś uzyskać ciekawszy efekt.
Myślałaś o Lions Rose?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Renatko, siedzę sobie od jakiegoś czasu w Twoim ogródku i podziwiam umiejętność dobierania i sadzenia roślin.
Podziwiam przede wszystkim za to że potyrafisz zostawić odpowiednią przestrzeń roslinie.
Bardzo miło oglądało się Twój kwadrat
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu rano byłam z Gosia u lekarza, po raz pierwszy zdarzyło mi się nie wyciągnać całego kleszcza......jakiś koszmar, tak mocno się wbił........ale naszczęście, przyjęli nas bez problemu i za pierwszym zamachem kleszcz, raczej to co z nigo zostało, pani pielęgniarka wyciagła :D
Dostaliśmy maść z antybiotykiem do smarowania .
Na spacerze byliśmy nad Gichtą, dużo jezior otoczonych lasami, bardzo ładne miejsce ;:108
Miłego poniedziałku.

Kasiu z przygotowaniem ziemi pod sadzenie róż, masz całkowita rację. Widze różnice między moimi różami a różami szwagierki. Kupowane z tego samego źrudła i na przykład Nostalgia u mnie jest ładnym zdrowym krzakiem a u szwagietki stoją łyse łodygi.....
Pisałam u ciebie, że podoba mi się Lykkefund a serduchem jestem za White Flight ;:167 ,
tylko tak sie zastanawiam, jeszcze nad obsadzeniem tych wiśni, bowiem one będą należały do rabaty, ale będą na samym przodzie i raczej przed nimi już nic nie będzie rosło......Poczekam jak skończę zrywać dorń, zrobie fotki, pokaże i będę z Waszą pomocą dalej myśleć :D
Jeszcze raz dziękuję ;:196

Aniu dzisiaj mam w planie dokończyć kopać rabatkę pod róże. Mam nadzieje, że sie wyrobie.
Widziałam tą róze u ciebie, też mi się podoba.
Póki co, mam na oku Princess Alexandra of Kent, Natasha Richardson, Parky, Evelyn i Crocus Rose
Co wybiore......jeszcze nie wiem :roll:
Pozdrawiam.

Gosiu, bardzo serdecznie witam cię w moim zielonym kwadracie :D Powiem szczerze, że powoli z kwadratu robi się prostokąt :;230
Ciesze sie, że znalazłaś chwilkei mnie odwiedziłaś.
Nie masz pojęcia ile razy przesadzałam już rośliny. Na poczatku wszystko sadziłam byle jak, bo nie miałam pojęcia o sadzeniu w grupach, powtarzalności nasadzeń i symetri :roll: Dopiero na FO o tym poczytałam i zaczęłam przesadzać sama i z pomocą formułowiczek :D
Jeszcze jest pare miejsc do uporządkowania, ale to juz wiosną :D
Zapraszam ponownie :D
Miłeog dnia.

-- 14 paź 2013, o 11:24 --

Niedźwiedzie futro ładnie się rozrosło.
Obrazek

Red Baron.
Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Reniu :wit pracowita pszczółko, kiedy ty wypoczywasz? Podziwiam Twój zapał, tyle już zrobiłaś w ogrodzie i ciągle nie ustajesz. Już się nie mogę doczekać przyszłego roku i widoków z ogrodu, oj będzie pięknie ;:108
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

reniuniek pisze:Beatko pisałam, że teraz będę kopać a na wiosnę dam żwirek :wink:
Zarys kształtu jest taki :
Obrazek

Obrazek
:wit Renatko, o tym miejscu myślałam ;:108 Przesadzić krzewy i inne zawsze można ;:196
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam dziecko od Twojego niedżwiedziego futra :heja pamiętasz jak Iza go wyszarpała a Ty miałas wątpliwości czy sie przyjmie i jednak udało się na tym moim ugorze :)
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

RENIU To faktycznie spacer był trochę niebiezpieczny ;:oj - dobrze że zauważyłaś kleszcza . Okazuje się że wszędzie można go spotkać nawet w ogrodach warszawskich ŁAZIENEK , tak gdzieś wyczytałam ;:131 Piękna jesień w Twoim ogrodzie ;:333
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Teraz to już bym tego ogródka nie poznała.
Gdzie składujesz te dornie, już niezła góra musi być.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Wczoraj udało mi się zrealizować, to co sobie założyłam a mianowicie poszerzyłam przyszłą różankę :D

Obrazek

Już nie ma trawnika :tan Fotek brak, zastała mnie ciemność .Berberys rosnący w lewym rogu zostanie przesadzony, będzie więcej miejsca :tan

Beatko gwarantuje ci, że poznasz mój ogród ;:108 Na temat góry dorni się nie wypowiem :oops: Kompostownik urósł do bardzo dużych rozmiarów......dobrze, ze tylko na chwilkę. Kompostowniki mam dwa, jeden ze starą ziemią, to znaczy nadającą sie juz na rabatki a drugi ze świeżą np. tegorocznymi dorniami. Wybiore starą ziemię, na kopczyki do róż i na nową rabatkę, to dornie pójdą do dołu i już całej chołdy nie będzie :lol:
Niestety nie mam możliwośći składowania różnych ogrodowych odpadków poza ogrodem :roll:

Ewiczko, już nie raz byliśmy w lesie i nic ze sobą nie przynieśliśmy a teraz........
Lekarka przepisała maść z antybiotyiem, bo zrobił się odczyn...........
Wczoraj wygrabiłam całą mase liści z owocówek Moich żurawek wcale nie było widać, tak były nimi przysypane :roll: Dlatego mówcie co chcecie, ale nie lubię drzew owocowych przy rabatkach....... :roll:

Ewciu dobrze pamiętam ;:108 Ciesze się, że tak maleńka szczepka się przyjęła ;:168

Maju w tym miejscu ma powstać zagajnik brzozowy :wink: Nie myślałam o różance.
Maju zobacz fotkę, przyszlej rózanki, którą teraz dałam. Zobacz tam rosną cztery tuje i kolumnowa sosna a obok sosny piwonie i małe krzaczki, których nazwę zapomniałam :roll: a rabatka na szerokaść ma ponad dwa metry.Wiśnie wczoraj M bardzo skutecznie od góry przyciął , ja od dołu :lol: :tan Moim zdaniem przyszłe róże słoneczka będą miały sporo.....Nawioze z kompostownika dobrej ziemi, do dołków, jak zwykle dam obornika bydlęcego a tuje dostaną wiosną kurzaka i inne papu. Myśle, że będzie różom tak dobrze...........

Aniu odpoczywać będę zimą :;230 teraz jeszcze chce wykorzystać ładną pogodę i mokrą ziemię :D Też nie mogę się doczekać efektu końcowego :tan

Miłego wtorku!!!
Zaraz lece na ogród :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”