Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Z tyłu rabaty widzę nawet trawki.
Czyżby i u Ciebie ich przybywało ? :uszy
Szkoda, że u mnie najczęściej nie zdążą zakwitnąć i wymarzają.
Bo twoja chryzantemowa rabatka wygląda teraz super. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłko, 'Cherry Red' jest najbardziej czerwoną chryzantemą, jaką mam i dlatego bardzo ją cenię. Ona dopiero się rozwija więc nie wiem, czy te wyrastające ze środka płatki to stała cecha :?

Aniu, dziękuję 8-) Astry i chryzantemy rządzą współdzielnie teraz i kolorystycznie uzupełniają się.
'Fuldatal' - wyrazisty kolor, duże kwiaty, zdrowa jak na razie - cóż chcieć więcej? :)

Geniu, igiełkowa nie jest późną chryzantemą. Pokazywałem ją już we wrześniu 8-) Rośnie u mnie w gruncie od kilku lat.

Agnieszko, zgadzam się - 'Rubin Schatz' to prawdziwy klejnot ;:108
Chryzantema 'Cherry Red' nie była kupowana, a tym bardziej sterowana ;:173
A ta wiekokwiatowa w pączku zapewne była sterowana i trafiła do mnie z cmentarnego śmietnika :lol: Źródło równie dobre jak market i w tym roku pewnie też go wybiorę na pozyskiwanie nowych chryzantem :;230

Grażynko, gdyby nie wiosenne podtopienia, rabata chryzantemowa wyglądałaby dużo lepiej. Ale dobre i to, nie narzekam :roll:
Mam ok. 30 odmian traw ale w innej części ogrodu. Ta na zdjęciu - molinia caerulea - uchowała się przy skalniaku.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro już został wywołany temat traw, to kontynuuję ich pokaz. Przejrzałem wszystkie zdjęcia z tego roku i ze wstydem stwierdzam, że bardzo rzadko fotografowałem trawy :oops: Prócz pokazywanych miskantów - pojedyncze zdjęcia. Muszę to nadrobić, a póki co - te trawy, które znalazłem:
rabata trawiasta czeka na solidną przeróbkę (powiększenie), tej drobnej turzycy prawie nie widać
Obrazek

turzyca rzędowa chyba dzięki zaniedbaniu tak dobrze rośnie, bo generalnie nie lubi pełnego słońca; zacieniły ją większe trawy
Obrazek

i jeszcze jedna turzyca
Obrazek

kłosy jeszcze we wczesnej fazie letniej
Obrazek

gdzieś tam w buszu trawiastym przedziera się ta trzcina; piękna jest ale wyłazi co rusz z ogranicznika i muszę ją przesadzić :?
Obrazek

trzcinniczek na szczęście się nie rozłazi ale przerósł (dosłownie) moje oczekiwania i niewiele widać, co jest w głęci rabaty
Obrazek

widok ogólny na rabatę trawiastą
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Siderosticha Variegata to moja favorytka. ;:333
Uwielbiam niskie trawki o barwnych liściach.
A ta wygląda niesamowicie. ;:224
No i trzcinnik też niczego sobie.
Miskant miałam cukrowy, ale tak się rozrastał, że musiałam go eksmitować. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Nie zaglądałam do Ciebie kilka dni a tu takie wspaniałe zdjęcia ;:oj
Przepiękne masz chryzantemy i marcinki - imponująca kolekcja :heja Jakże pięknie zdobią ogród jesienią. Wcale się nie dziwię, że lubisz na nie patrzeć, bo stworzyłeś kolorowy raj na ten trudny jesienny czas, gdy zwykle nasze ogrody już pustoszeją i gasną, przygotowując się na nadejście zimy. A i traw sporo, będą zdobić ogród nawet gdy spadnie śnieg...
Wielkie brawa ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Trawy podobają mi się, ale tych wysokich "nie widzę " u siebie. Mimo, że są piękne i robią wrażenie. Mam chyba ze 4 różne, więc o rabacie trawiastej jeszcze nie myślę.
Z uporem maniaka wrócę do chryzantem. Nabrałam ochoty na kolejne cudeńka z Twego ogrodu. "Cherry Red" i Skandynawska lądują na liście chciejstw. Chryzantemę, którą określiłeś jako złocistą posiadam od kilku lat i sama już nie wiem czy mam ją od Ciebie czy Ty masz ją ode mnie :;230 Zaczyna rozwijać kwiaty i u mnie. Ciekawe czy da taki spektakl jak w latach poprzednich.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, carex siderosticha to wdzięczna trawka na miejsca półcieniste. Ale nawet jak jej wybierałem złe miejsce i była przypalana przez słońce - dawała radę.
O miskancie cukrowym wiem, że ekspansywny mocno. Nawet go karczowałem w pewnym ogrodzie i kawałek wziąłem sobie rok temu. Jego białe wiechy są urocze!

Dziękuję Marysiu :) Aż się chce pracować w ogrodzie, gdy tyle jeszcze kwitnie! A będzie jeszcze więcej astrów i chryzantem w przyszłym roku ;:170 Trawy też chciałbym lepiej wyeksponować.
Do zimy powinno być kolorowo ;:3

Izo, zapisałem chryzantemy, które Ci się podobają 8-) Jeśli da się podzielić - wymienimy się ;:136
Złocistą masz ode mnie. Rośnie u mnie (łącznie z ogrodem rodziców) od co najmniej dziesięciu lat. Ale w poprzednich latach nie rozwijała się tak ładnie i szybko. Więc ta jesień jest zdecydowanie lepsza dla chryzantem.
Na wysokie trawy trzeba niestety sporo miejsca.

Do mojej kolekcji w tym tygodniu dołączyło 15 nowych astrów. Są sfatygowane ale niektóre kwitną. Oto przedsmak tego, co będzie się działo w przyszłym sezonie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No faktycznie , tyle astrów jak da popis to będzie prawdziwy jesienny raj. ;:138
Lateriflorus to mój faworyt z tej porcji zdjęć.
Przeciekawy, różowy maluch z kwiatami przypominającymi jeżówkę. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, ja też mam taką nadzieję, że astry zdążą się przyjąć przed zimą i zaakceptują stanowisko, na jakim je posadziłem.
Tak, grupa lateriflorus jest bardzo ciekawa; ma różowe koszyczki, które dominują nad maleńkimi białymi płatkami. Mam już jeden 'Lady in Black'. W przyszłym roku będę obserwował, czym się różnią, bo kwiatki identyczne :idea:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

JacekP pisze:
widok ogólny na rabatę trawiastą
Obrazek
Jacku
Tu ujęcie jest przepiękne :!:
Niesamowicie Ci się rozrosły trawy, pamiętam, jak zakładałeś ten zakątek :D
Czy turzyca rzędowa ma obecnie taki świeży i soczysty odcień liści ?
Dobrze, że ja nie znam Twojej Koleżanki od astrów ;:108 :;230
Kolekcja niesamowita, znów krzyżówka novo a. i novo b. ? Ametistinus' - ''Freiburg''?
Bardzo piękny , fioletowy '' Petunia''
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Fajnie wygląda Twoja rabata trawiasta.Chcialabym u siebie zrobić kącik trawiasto żurawkowy i rozglądam się właśnie za jakąś trawką ;:173 .Lepiej żebym coś prędko wymyśliła, bo na niczym nie mogę się skupić ;:223
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, cieszę się, że spodobał Ci się zakątek trawiasty 8-) Był zakładany rok temu, a trawy tak szybko się rozrosły, że już wymaga przeróbki. Z jednej strony człowiek się cieszy, że rośliny dobrze rosną, z drugiej - ma nową robotę 8-)
Pani Małgosia nie jest moją koleżanką; dobrą znajomą 8-) Dzięki niej mogę powiedzieć, że mam kolekcję astrów (80 taksonów) a przede wszystkim, że zakochałem się w astrach ;:223
Aster 'Petunia' pięknie kwitnie pomimo dzielenia i przesadzania.
Aster 'Freiburg' to krzyżówka nowoangielskiego (brawo!) z wrzosolistnym 8-)
Turzyca rzędowa już trochę podsycha ale jest nadal biało-zielona i nie zżółkła.

Aniu, dziękuję. A wiesz - u mnie też połączenie żurawek z trawami ;:136 Tyle że żurawki w głębi, za trawami ale w przyszłym roku mam w planach posadzić je przed trawami, jak powiększę obecną rabatę.
Wybór tylko jednej trawy? :shock: Oj, to i ja miałbym problem :wink:

Jesień to również czas pięknych owocników. Przymrozki nas łaskawie omijają więc owocki jak malowane:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku tak wiele cudnych roślin kwitnie w Twoim ogrodzie, a przy okazji można sobie łacińskie nazwy poprzypominać . ;:138
Truskawka ozdobna u mnie kwitnie tylko wiosną niestety.
Masz wiele pięknych traw i turzyc. Trzy piękne kępy turzycy Morovii Variegata ubiegłej zimy u mnie wymarzły.
Cudna kalikarpa, a ta solanum wysiewa mi się w leśnej części działki. W naszych lasach rośnie, jej owocki ładnie jesienią wyglądają. :)
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Mam już
koelaria glauca
carex praire fire
carex gold fountain
carex frosted curls
miscantus variegatus.
Szukam jakieś że tak powiem na wyższe piętro.Myślałam o jakimś miskanicie, ale potrzebuję czegoś co nie będzie właściwie bardzo ekspansywne, bo to moje ogrodowisko nie jest takie duże.....
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jacku, dobrze że masz zwyczaj podpisywać zdjęcia bo na dwóch pierwszych w życiu bym nie rozpoznała astrów. :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”