No i ja się z tym Maraga nie do końca zgadzam. Zobacz co wyszło np Chudziakowi. Zakładając że nie zaszła pomyłka, pomidory Chudziaka przypominają 'Green Zebra'. Jeśli smakowo i pozostałe cechy też są podobne, to ja sądzę, i zaznaczam że to moje prywatne zdanie, że nie ma sensu ustalać takiego pomidora, bo ja takiego sobie w sklepie kupię.Maraga pisze:..I obojętne jakie kolory wystąpią liczyć się będzie efekt końcowy..
Dlatego też nie zgadzam się z takim podejściem do krzyżówek Kozuli http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3754738 z jednego powodu - jeśli mi się nie udała konkretna krzyżówka a chciałabym ją kontynuować, bo rozum mi podpowiada, że to będzie dobry pomidor, to chciałabym kontynuować linię innej osoby. Niestety kaplica. Tak mogą przepaść cenne krzyżówki, obym nie była złym prorokiem.
Cała zabawa polega na tym, żeby wyszło z krzyżówki coś świetnego pod każdym względem a do tego może i niebanalnego.
I taką krzyżówką może być np K/141, która z sakiewki żółtej (chyba z czerwonym rumieńcem) u Arii, u mnie wyszła przepięknie ubarwiona pasiasta. Z rumieńcem też jest bardzo ładna. Ale zwróć uwagę - to była krzyżówka Albenga (czerwona sakiewka) x Copia (pięknie ubarwiony 'płaski' pomidor). A zobacz też ile różnych pomidorów z tej krzyżówki może powstać - np pokazała Kasencja w wątku Kozulowym.
Drugim ciekawym pomidorem może być K/122. Bardzo bym chciała, żeby wyszła z tego dobra, z cechami po K/37, sakiewka..itd itp