.....Regulamin forum. / jokaer
Także Kalo - tak, przeczytałem całe 43 strony zalinkowanego wątku, za który dziękuję.
Szkoda tylko że nie działa link z 2013 roku do bloxa, o ten:
http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html
Generalnie dowiedziałem się prawie wszystkiego co chciałem czyli w skrócie:
1) LEDy są przereklamowane, dużo z tych wartości mocowych to marketing, to co jest na rynku w większości jest dostosowane do marynistów

czyli przewaga światła czerwonego na kwitnięcie a nas przy rozsadzie interesuje wzrost wegetatywny.
2) Idealna barwa temperaturowa do tego wzrostu do 6500 K
3) świetlówki T5-T8 mają podobne parametry do LEDów, a są pewniejsze, tańsze , i tylko trochę bardziej prądożerne
4) Sadzonki wymagają conajmniej 4000-8000 luxów oraz ok 150-300 lumenów na m2.
5) Muszą mieć przerwę nocną conajmniej 6 godzin.
6) Czas doświetlania jest podawany od 8 do 12 godzin. W linku z hasła ogrodniczego jest napisane że można doświetlać dodatkowo do światła dziennego czyli np. od 16 do 24, w innych komentarzach ludzie piszą że doświetlają dodatkowo do światła dziennego czyli np od 8 do 16 i też mają dobre efekty, myślę że trzeba popróbować.
Generalnie idąc tym tropem, przypomniałem sobie że miałem parę lat temu wspaniałe akwarium holenderskie (czyli takie z wymagającymi roślinami), oraz komplet oświetlenia do niego ok 1W/1 litr akwarium. Wykorzystam bezkosztowo w tym sezonie te lampy.
Niestety, nie mam świetlówek 6500 K. Zresztą jak patrzyłem to z T5 24W jest już ciężko kupić tanie świetlówki, najtańsze to GE longlast 6400 K, za ok 20 zł sztuka.
Wykorzystam te z akwarium, które były latami dobierane przeze mnie pod kątem optymalnego rozwoju bardzo wymagających roślin w akwarium (np. mały heniek), wiem
że to nie to samo co rozsada, ale spróbuję.
I tak mam: 1 sztuk Aquarelle 10 000 K, 1 sztuka Sylvania Grolux 4000K, i 2 sztuki Narva Biovital 955 czyli 5500 K.
Średnio coś ponad 6000K, zastanawiam się tylko czy nie odłączyć tego Groluxa.
Spróbuję i się podzielę wrażeniami