Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

;:3

Witaj Aniu, masz rację, rośliną sztandarową mojego ogrodu są szałwie i kocimiętki, które przewijają się na wszystkich rabatach . Są widoczne cały sezon, z krótką przerwą w lipcu, kiedy je ścinam. Oprócz tych niebieskości i fioletów mam wiele innych roślin, w tym około 150 krzaków róż, ale lawendowo-fioletowe chmurki zawsze najbardziej przyciągają wzrok. Cieszę się, że Ci się spodobały ;:196

Ewo majowa, widocznie koty w Twojej okolicy są wyjątkowo pazerne na kocimiętkę ! Ja mam trzy własne, przychodzą też ze wsi i jakoś większych szkód nie odnotowuję. Również w małym W-wskim ogródku rosną jej krzaczki, a wokół wszyscy mają koty i po posadzeniu większej ilości nie jest źle. Przykro mi, ale możesz ją przecież zastąpić dzwonkami, szałwią, przetacznikami. To też bardzo wdzięczne, lazurowe roślinki ;:168

Pacynko Napisałam o nawozie dla roślin kwitnących, bo to ważne, aby Twoje liliowce dostały na wiosnę mniej azotu /jest go dużo w oborniku/ a więcej potasu i fosforu, który stymuluje zawiązywanie kwiatów. Nie wiem jak można go dostarczyć Twoim liliowcom w sposób naturalny. Ja kupuję wióry rogowe, ale są trudno dostępne i dość drogie. Wiem, że niektórzy zakopują skórki od bananów pod korzenie róż - podobno są bogate w potas. Ale nie bardzo wiem, co mogłabym Ci jeszcze polecić ;:131 Trzeba poczytać w wolnej chwili ;:132 Jak się dowiem, to Ci dam znać.

Wandziu, ja robię identycznie : rzadko podlewam, a nawożę tylko raz na wiosnę. Po przekwitnięciu czyszczę z żółtych liści i kwiatostanów. To jedne z mniej pracowitych roślin w moim ogrodzie :D

Ewo w, nie wiem, co Ci poradzić, bo wszystko zależy od kotów w Twojej okolicy, ale jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz ;:185

Ewo Constancjo, owszem nadają się, już je suszyłam. Pędy są sztywne, więc wianki pleść byś mogła tylko z kwiatostanów, które są bardziej wiotkie. Moim zdaniem warto spróbować :heja Wianek mam tylko z lawendy, ale z szałwii też mogą być bardzo udane. Pewnie będą nieco rozczochrane, ale to doda im jeszcze uroku ;:173 Latem moja altana jest cała w bukietach z szałwii...
Pytasz jak długo rosną moje kocimiętki i szałwie - te na ostatnich zdjęciach mają trzeci sezon.

Majeczko , kwitną od wczesnej wiosny do zimy z przerwą w lipcu, bo wtedy je po pierwszym kwitnieniu obcinam. Szałwie do ziemi, a kocimiętki wyżej. Powtarzają kwitnienie już nie tak spektakularnie, ale ładnie. Znajdę zdjęcia i wkleję takie jesienne ;:196

Jagódko, te najładniejsze to odmiana kocimiętki Faassena "Walker's Low". Inne są dość podobne, ale ja lubię najbardziej właśnie tą.
Kochana moja, ja jestem jednak zdania, że róże są jeszcze piękniejsze, a kocimiętka to tylko dodatek i tło dla naszych księżniczek ;:170

Agnieszko, masz rację, zapach jest wyczuwalny, ale nie męczący. Na wicie wianków zapraszam Was dziewczyny na początku lipca .Proponuję jednak pierw upleść, a potem suszyć. Oj, możemy właściwie już na 24 czerwca imprezkę zorganizować! Część wianków można
nawet Wilgą spławić do Wisły, a nuż się jakiś książę znajdzie ... :uszy Las do szukania kwiatu paproci też czeka za płotem ... ;:306

Elu ;:196

Ewo to żadna tajemnica, po prostu masz inną odmianę ;:173 Moim zdaniem najładniejsza jest, tak jak napisałam Jagi, 'Walker's Low'. Miło mi, że podobają Ci się moje kocimiętkowo-szałwiowe rabaty. Dzięki :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu napiszę krótko - po prostu mnie skręca z zazdrości jak widzę Twoje szałwie i kocimiętki ;:oj Ale tak pozytywnie skręca ;:306
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, niech Cię nie skręca, posadź kilka krzaczków i po problemie. Na pewno uda Ci się jeszcze gdzieś wcisnąć. ;:333 A jeśli nie, to coś słyszałam o ekspansji rabat w stronę sadku ? ;:224
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mufko, dziękuję za cenne rady odnośnie liliowców! Wiem, że chcesz pomóc ;:168 Przemyślę w takim razie jeszcze kwestię nawozu do kwitnących... A później będę udawała, że wcale nie podlewam niczym ze sklepu ;:170

A co do kocimiętek i szałwii ... Co tu napisać, żeby nie powielać wszystkich ochów i achów, jakie tu rozlewają się nad Twymi rabatkami... Chyba po prostu jak ja będę posiadaczem gęstwiny cudnej kocimiętki, będę zobowiązana zamieścić tabliczkę informującą, że inspiracją do stworzenia tego fragmentu ogrodowego były rabaty wspaniałej ogrodniczki o pseudonimie artystycznym 'Mufka'. I imię Twe będzie niosło się echem po okolicy :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z kocimiętką jest tak, że nie każda jest jednakowo atrakcyjna dla kotów :D Klarysa ma właśnie taką sztywną odmianę i koty w ogóle nie zwracają na nią uwagi-obżerają się taką leżącą, która rośnie u mnie ;:306 Swoją wysiałam z nasion kupionych w torebce kilka lat temu, to może być Nepeta faassenii. Koty ją uwielbiają :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3
Dla Michała, bo podobały mu się zimne odcienie latem, a ono już za progiem ;:303

Obrazek Obrazek Obrazek

Dla Justynki, połączenie białych róż i błękitnych dzwonków /nowo posadzone ritausmy w czerwcu /:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I w towarzystwie Rose de Resht :

Obrazek

Obrazek

Dla wszystkich miłośników kocimiętki, widok roślinek na przestrzeni całego sezonu. Czerwcowe apogeum kwitnienia pokazałam wcześniej.
Kocimiętka w połowie lipca w towarzystwie New Dawn / w rzeczywistości kolor bardziej niebiesko/lawendowy, nie taki szary/:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

20 sierpnia :

Obrazek
Obrazek

Na początku września z Rosenfee :

Obrazek

Szóstego września szałwie z Cottage Rose :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I Abrahamem Darby:

Obrazek
Obrazek

Dla wszystkich cierpliwych, którzy dotrwali do końca tego pokazu ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Marysiu przyszłam przywitać się.
Przeglądnęłam cały wątek i jestem pod wrażeniem. Stworzyliście cudowny zakątek . Masz fascynującą kolekcję traw a zestawienie ich z rozchodnikami wygląda pięknie. A pomysł rabaty dereniowo- krzewuszkowej chyba przeniosę na własne podwórko bo wygląda super - jeżeli pozwolisz ,oczywiście...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja mam tylko jedno pytanie. Czy dostałaś kilka dni temu ode mnie pw w odpowiedzi na twoje pw? Czasem nie dochodzą, a więc chciałabym mieć jasność.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Marysiu ;:196

Jestem w trakcie kompletowania zamówienia na .... dzwonki, ostróżki i hortensje. I mam dylemat -to znaczy miejsce na jeszcze dwie nie za duże hortensje... albo jedną większą...
Zamówione mam już Vanillę, Limelight i Bobo.
Co mogłabyś doradzić? Masz jakąś ulubienicę? Bo mimo starannego śledzenia Twojego wątku, jakoś ;:131 nie wiem...

Marysiu, ile tych Rithausmek masz posadzonych? Ale będzie widok ;:138
Wiesz, masz rękę do róż. Kolejne róże, które widzę u Ciebie są zaledwie przedszkolakami a już tak pięknie kwitną. Nie wiem jak to robisz... Czary? Mnie to udało się tylko z Pastelką i Pompnellą...
Serdeczności :wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pacynko, tabliczka z napisem "Zakątek Imienia Mufki" ;:215. Też tak zrobię ;:306.
A ostatni pokaz dowodzi, że niebieskie gra ze wszystkim i o każdej porze.
Daffo, to także pokaz jakby specjalnie dla Ciebie ;:333.

Marysiu ;:304 - Jagoda
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj , Marysiu :wit
Masz przecudny ogród ;:80 Każdy zakątek jest niepowtarzalny i urzekający ! Wszystko zaplanowane i zrobione ze smakiem. Z wielką przyjemością byłam teraz w Twoim ogrodzie... Zajęło mi to trochę czasu,ale jestem szczęśliwa i pod dużym wrażeniem. Wkład pracy Wasz jest wielki, ale jakie efekty ! Wow!
Kociaki-futrzaki słodziutkie, psiaki, tylko pozazdrościć ;:215
Kochana, będę zaglądać do Twojego ogródka , podpatrywać i się uczyć.
Pozdrawiam serdecznie !
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Marysiu, to właśnie zła strona krążków do siania, nie podlejesz - przesuszysz, podlewasz częściej - wdaje się pleśń, na szczęście zawsze można spróbować jeszcze raz ;:333.
Kocimiętka i jej towarzystwo urzekające ;:138. Miłej niedzieli życzę ;:108.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochane, net mi padł i nie mogłam wcześniej odpowiedzieć, ale już jest dobrze.

Pacynko poczytałam trochę i obornik bez wątpienia jest najlepszym nawozem naturalnym i kompost także. W związku z tym może jednak nie przesadzaj w tym roku swoich liliowców, jeżeli je w zeszłym roku nawiozłaś i nie podsypuj chemią, tylko daj im szansę, może zakwitną w tym sezonie. Jeżeli nie, to będziemy myśleć dalej.

Co do tabliczki, to miłe co piszesz, dziękuję, ale sobie nie zasłużyłam :oops: Za to chętnie pokażę mojemu M./on z tych co to: zielonym do góry !/, żeby zobaczyć jego minę - to może być bezcenny widok :;230

Ewo majowa co do kocimiętki, to podejrzewam, że Twoja, która się pokłada, to: kocimiętka Faassena ;Auslese'.
Oprócz tej odmiany, posiadam jeszcze Faassena: 'Six Hills Giant', 'Snowflake', 'Walker's Low', i jedną bezimienną. Wszystkie są bardzo lubiane przez koty. Odmiany różnią się wysokością i pokrojem.
Oprócz Faassena, jest jeszcze kocimiętka nervosa, subsessilis i longipes - tych koty nie lubią. Wyglądają inaczej : mają bardziej zielone liście, są wyższe i sztywniejsze i co ważne najczęściej kwitną niestety znacznie krócej.
Ja zdecydowanie wolę Faassena, mimo kocich niedogodności ;:333 Moja ulubiona to 'Walker's Low' ;:215
Ponieważ co roku powstaje wiele nowych odmian, sądzę, że w najbliższym czasie pojawią się jakieś jeszcze lepsze i piękniejsze. Słyszałam że jest już w sprzedaży kocimiętka w kolorze różowym.

Małgosiu witam Cię serdecznie. Zwiedziłam Twój ogród i zachwyciły mnie ogrodowe hortensje, ale oczywiście nie tylko. Masz piękne lilie, klematisy, rododendrony i tarasowe ogromne, kwitnące olbrzymy ! Jak sobie radzisz z ich przechowywaniem zimą ? Niedługo zabraknie Ci miejsca, bo wielkość i ilość kwiatów imponująca !
Co do rabaty, to nie wiem którą masz na myśli ? Obok białoobrzeżonej krzewuszki rośnie bordowy berberys, zaś obok derenia elegantissima, bordowa krzewuszka Aleksandra. To pewnie o tą Ci chodzi. To rzeczywiście dobre zestawienie :D Tylko muszę ciąć co roku silnie dereń, bo rośnie jak na drożdżach, zaś krzewuszka przemarza i startuje na wiosnę prawie od zera :(
Życzę powodzenia w nowych nasadzeniach !

Wanduś wielkie dzięki, że się odezwałaś. Napisałam PW ;:196

Asiu, witaj kochana ;:196 hortensje zamówiłaś najpiękniejsze - to także moje faworytki ;:138 Mam jeszcze Phantom i Great Star, ale nie jestem z nich tak zadowolona. Phantom kwitł, ale nie tak ładnie, może w przyszłym sezonie pokaże na co go stać. Chyba go nieco zaniedbałam z podlewaniem, bo miał podeschnięte liście jesienią :oops: Zaś Great Star ma ciekawe, nietypowe kwiaty, ale cały kwiatostan dużo mniejszy niż u innych hortensji. Moje są jeszcze bardzo młode, niedawno posadzone, więc nie wiem jak będą się zachowywały w przyszłości. U Ciebie jest też inna gleba, więc powinny rosnąć lepiej :D
Jeżeli jakąś piękną znajdę, dam Ci znać. Czy przejrzałaś ofertę: Ogród kroton ? Mają duży wybór pięknych odmian. Sama się zastanawiałam czy nie kupić, ale muszę poczekać do przyszłego roku lub co najmniej do jesieni, bo mam już masę roślin pozamawianych i gdy przyjdą, będzie kłopot z posadzeniem wszystkich.
Rithausmy jest pięć sztuk. Bardzo ładnie się zagęściły do jesieni. Asiu ja im podsypałam, zgodnie z radami wyczytanymi na forum, oprócz granulowanego obornika i oczywiście hydrożelu, wióry rogowe. Myślę, że to jest tajemnica sukcesu ;:108
Wióry ładnie użyźniają glebę, ale rozkładają się wolno i systematycznie. Angielscy ogrodnicy bardzo je sobie cenią. W tym roku też kupiłam. W czwartek była dostawa w Lidlu /tylko tam można dostać raz w roku na wiosnę/ Radzę Ci jeszcze spróbować kupić, może się uda, bo nie wszyscy wiedzą jakie to dla róż złoto. No i cena jest dość wysoka. Ale ja wolę taki naturalny nawóz od chemii !
Powodzenia :)

Jagi ja do Ciebie z sercem, a Ty tak sobie ze mnie dworujesz ? Tabliczkami straszysz ? ;:202
Chwila, moment, ja jeszcze nie wybieram się w zaświaty, żeby mnie takie epitafium fundować, miej litość, bo pęknę ze śmiechu i dopiero będzie :;230

Twoje zdrówko, kochana ;:304

Asiu iwwa zapraszam, furtka u nas zawsze otwarta dla miłych gości :D W wolnej chwili postaram się zwiedzić Twój ogród.
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

Elu w środę sieję kolejną. Mamy jeszcze dużo czasu .
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Tak Marysiu właśnie o to zestawienie derenia elegantisima i czerwonolistnej krzewuszki podbiło moje serducho....
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Oczywiście zaczęłam mysleć o kocimiętce, bo nie mam :D

Ale przede wszystkim chciałam Cię zapytać o wióry rogowe, bo chyba masz z nimi doświadczenie; właśnie kupiłam i nie bardzo wiem, co się z nimi robi... :wink:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”