Canna-Paciorecznik cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna-Paciorecznik cz.5

Post »

Witam :wit . Wczoraj miałam okazję wejść do dyskontu w kropki. Były kłącza kanny tropical sunrise.
Po przejrzenia kilkunastu woreczków wybrałam jedną i moim zdaniem- jedyną rokującą. Zaskoczyła mnie natomiast oferta sklepu ogrodniczego znajdującego się w pobliżu. Kilka odmian, małe ale zdrowe sadzonki z wyrastającymi kiełkami od polskiego producenta i cena "marketowa" w przeciwieństwie do holenderskich ale znacznie gorszych i dwa razy droższych dostępnych w innym. Skusiłam się na dwie następne i liczę na piękne kwiaty :tan . Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te canny od polskiego producenta są tylko przez niego pakowane . Dowiedziałam się tego w moim sklepie ogrodniczym. Czyli w sklepach ogrodniczych tak samo jak w supermarketach też kupujemy holenderską sieczkę :twisted: O zgodności odmiany nie wspomnę.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, pomóżcie. Posadziłam cannę indicę w doniczce 8 l. To jej docelowe miejsce. Czy mogę do doniczki włożyć kłącza dalii? Czy nie będą się zagłuszać? Może być problem, bo te "pietruszki"-kłącza dalii dość spore są. Nigdy nie uprawiałam kanny i jeszcze nie wyczułam tej rośliny.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Madziu - ja uważam że nie powinnaś sadzić dalii do kan - kana dosyć szybko przyrasta i mogą się zagłuszać. czasami dość mocno trzeba się napracować aby karpę kanny wykopać - wiem że niektórzy niejednokrotnie szpadel połamali :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

OK, dzięki Ewo za odpowiedź ;:196 Wyjeżdżam na święta i muszę gdzieś upchać dalię. Pójdzie do zwykłej 3 l doniczki a jak wrócę to najwyżej przesadzę.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

nena08 :wit potrafisz pocieszyć człowieka :lol: . W ubiegłym roku właśnie kupowana z tego źródła, jako jedyna kanna była zgodna z oczekiwaniami. Liczę że w tym roku będzie podobnie. Pozdrawiam
Ewa
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

"Pomylki" w odmianach to niestety boläczka wszystkich. Ebay, allegro, centra ogrodnicze, markety- niewazne. Ja juz dawno przestalem sie nastawiac na to, ze z zakupionego kläcza wyrosnie to co deklarowano. Zdarza sie czesto ze tak jest, ale nie jest to regulä.
Traktuje takie zakupy jako doskonalä odmiane hazardu. Ile emocji dostarcza kilkumiesieczne oczekiwanie na efekt. :wink:

Chyba ze kupuje sie lub wymienia z kims znajomym, jakims ogrodnikiem amatorem z okolicy lub z forum. Wtedy regulä jest, ze "pomylki" sie nie zdarzajä. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Calka, mam złe doświadczenie . Ubiegłoroczna canna od miesiąca siedzi w ziemi i nic, albo lepiej stała się pożywką dla grzybów ;:223. Myślałam, że w tym roku obejrzę jej kwiaty, bo w zeszłym jako jedyna nie kwitła.
JeromeNa hazart to mogę nastawić się kupując w supermarkecie, ale od sklepu ogrodniczego oczekiwałabym trochę więcej. ;:218
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ostatnio dowiedziałem się, że jeżeli kupujemy nowe rośliny - kany, kalie, cyklameny to powinniśmy wsypywać do doniczki/ gruntu garść nawozu kostnego. Dzięki niemu rośliny są mocniejsze i lepiej rosną.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

nena08 pisze:Na hazart to mogę nastawić się kupując w supermarkecie, ale od sklepu ogrodniczego oczekiwałabym trochę więcej.
Centrum ogrodnicze to tez jest sklep, kupuje kläcza od dystrybutora w dobrej wierze i sprzedaje tez bedäc przekonanym ze faktycznie jest to towar taki jak na fakturze. Ale my klienci sami wymuszamy niskä jakosc i niepewnosc. Kläcze odmianowe wolno rosnäcych odmian nawet u szkölkarzy kosztuje w najlepszym wypadku kilkanascie zlotych, a zdarza sie ze nowosci sä po kilkadziesiät. Ale my chcemy miec te nowosci nie placäc tej ceny, wiec dostajemy sieczke z wielkich plantacji dostarczanä do nas TIRami i zdarzy sie ze ze skrzynki naklejka odpadnie, zdarzy sie ze nieuczciwy producent/hurtownik/dystrybutor/ "pomyli" taniutkä odmiane popularnä z nowosciä, bo cena musi oscylowac w granicach akceptowalnych przez klienta. I mysle ze po centrach ogrodniczych mozna spodziewac sie jakosci, jeśli zaakceptujemy wyzsze ceny. Bo kontrola i selekcja niestety kosztujä.
A niejednokrotnie bylem swiadkiem jak klient w centrum ogrodniczym na wiesc ile kosztuje roslina, skädinänd doskonale ukorzeniona i rozkrzewiona, möwil "no co pani zwariowala? W Tesco/Biedronce/Lidlu/ Leroju/ taki sam kosztuje polowe tego. Niestety taki sam czesto oznacza tylko takä samä nazwe i jeśli my, klienci nie nauczymy sie ze jakosc kosztuje, bedziemy dostawali jednorodnä sieczke, wszedzie za takä samä cene.
Nie da sie kupic nowego Mercedesa w cenie leciwego malucha, ale jeśli ktos tak mysli, to jest dobrym materialem dla oszustöw wszelkiej masci.
I ja tez sie na to lapie, ale traktuje to jako niskokosztowä rozrywke. A nuz faktycznie trafi sie jakis okaz?
Ale jeśli ktos by mi zaproponowal "Madame Crozy" za 5,99 to wezme z pelnä swiadomosciä ze szansa na odmiane jest jak 1: 1 000 000, ale moze bedzie to cos ciekawego? Lubie canny i cieszy mnie kazda "innosc".
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

W zeszłym roku napaliłam się na Pink Sunburst - przez przypadek dowiedziałam się że sprzedający (u ktorego robilam zakupy innych roślin) ma szkółkę w Holandii - wiec zapytałam czy tam są dostępne te kany - odpowiedział mi że jego znajomy ma szkółkę kan - wiec o czym więcej marzyć . Prosiłam, prosiłam i uprosiłam żeby mi załatwił . .Przyszło 10 kłaczy z czego do wysadzenia nadawały się tylko dwa . Miały być pewne więc cieszyłam się jak dziecko. Gdy pokazał się pierwszy liść byłam dosłownie pewna ( pomimo że Janusz mial wątpliwości)że będzie to Pink- zupełnie inaczej wybarwiał się niż Durban . był pokazywany w poprzednich wątkach . Ale ta kana miała być nie wysoka - gdy przerosła pozostałe kany patrzyłam na nią już z przymrużeniem oka - Zakwitła pomarańczowym kwiatem . ;:223 ;:223
Klącz nie reklamowałam bo gościu poszedł mi na rękę i specjalnie dla mnie je sprowadził . A miało to być 100 %
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Moja odmiana 'Pink Sunburst' także nie była różowa:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
kupowałem ją w sklepie internetowych Świat Cebul. Co prawda kolor był ładny, ale nie różowy tylko żółty z kremowo-różowymi prześwitami. Liście były normalne - bez pasków. Uważam więc, że nie ma co liczyć na to, ze ta odmiana będzie różowa. Już przed zakupem byłem ostrzegany przez przemekg, który też wyhodował żółty okaz.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Priam to, że kupiliście oszukaną nie znaczy, że jej nie ma.
Wyhodowana przez was przypomina Angele Martin.
Niestety Pink Sunburst jest nie do zdobycia u nas, ale próbować zawsze trzeba.
Z całą pewnością jest różowa a wygląda tak http://www.canna.pl/index-pol.php?page= ... nksunburst
Jak poczytasz wcześniejsze części tego wątku, zobaczysz jak dużo oszustów sprzedaje coś zupełnie innego pod poszukiwaną nazwą.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

-Iwona- pisze: Wyhodowana przez was przypomina Angele Martin.
Moja jej nie przypominała
zapowiadała się wiarygodnie
Obrazek

te dwie po prawej

Obrazek

a zakwitła tak i okazała się Durbanem

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Tak Ewuniu wiem. ;:196 ;:196
To była odpowiedź do postu powyżej, do Priam. Już poprawiłam. :wink:
Śledziłam Twoje i miałam ogromną nadzieję, że trafiłaś. No cóż trzeba próbować dalej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”