ogród Agaty (sure) - cz.4
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure) - cz.4
Aga, pryskasz jeszcze teraz iglaki ??? Bo na moją sosnę też się to rzuciło...
wypatrzyłam dzis trochę zółtych igieł, i nie wiem co robić. Dzis i tak lało, wiec tak czy siak musze przypolowac na pogodę, ale zastanawiam się czy pryskac czy nie ?

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko, czy mogłabyś zrobić ujęcie tej rabaty od przodu?Sure pisze: rozplenica
Mam zamiar zrobić u siebie coś podobnego. Pewnie dawno u mnie nie byłaś, więc nie wiesz.
Oczywiści tylko podobnego

Nie chcę zżynać. Miałam tam posadzić wrzosy i żurawki. I kulki iglakowe.
Ciekawa jestem jak Ty rozwiązałas ten kąt
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Aga, konsultowałam temat oprysków na innym forum, ale dowiedziałam się, że osutka podobno teraz nie występuje, więc to może jednak normalne oczyszczanie sosenki? Ale jeszcze sprawdzę, bo na tej sośnie bardzo mi zależy.
A dziś znowu deszczowo, lepiej było sobie pospać, bo na prace ogrodowe nie ma warunków...
Gosiu, początkiem jesieni ją pokazywałam, to ta sama rabata:

mogę później zrobić zdjęcie z dalszej odległości, bo tu trochę wszystko się zlewa (ale teraz już mniej kwitnie)
pod domem wzdłuż kostki rośnie wysokie proso rózgowate w zasadzie poza rabatą,
potem sosna bośniacka Compact Gem (te kulki przed nią to hebe, widać na poprzednim zdjęciu),
pas z 5 berberysów Admiration, które lepiej widać na poprzednim zdjęciu
w narożniku przy podeście rozplenica japońska w otoczeniu kosówek (chciałam Mopsy, ale wtedy ich nie dostałam, są jakieś zwykłe),
niższe piętro to wrzosy, wrzośce i brukentalia w większych grupach, między tym trzy kuliste iglaki - u dołu po lewej sosna Brepo, sporo podrosła ostatnio, za nią świerk czarny Nana, blisko rozplenicy dosadziłam małego żywotnika, chyba 'Mr. Bowling Ball'?
a to bardziej aktualne zdjęcia ogrodu, już typowo jesienne w kolorystyce:

A dziś znowu deszczowo, lepiej było sobie pospać, bo na prace ogrodowe nie ma warunków...

Gosiu, początkiem jesieni ją pokazywałam, to ta sama rabata:

mogę później zrobić zdjęcie z dalszej odległości, bo tu trochę wszystko się zlewa (ale teraz już mniej kwitnie)
pod domem wzdłuż kostki rośnie wysokie proso rózgowate w zasadzie poza rabatą,
potem sosna bośniacka Compact Gem (te kulki przed nią to hebe, widać na poprzednim zdjęciu),
pas z 5 berberysów Admiration, które lepiej widać na poprzednim zdjęciu
w narożniku przy podeście rozplenica japońska w otoczeniu kosówek (chciałam Mopsy, ale wtedy ich nie dostałam, są jakieś zwykłe),
niższe piętro to wrzosy, wrzośce i brukentalia w większych grupach, między tym trzy kuliste iglaki - u dołu po lewej sosna Brepo, sporo podrosła ostatnio, za nią świerk czarny Nana, blisko rozplenicy dosadziłam małego żywotnika, chyba 'Mr. Bowling Ball'?
a to bardziej aktualne zdjęcia ogrodu, już typowo jesienne w kolorystyce:

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Twój ogród w jesiennej odslonie jest prześliczny - te berberysy, wrzosy, dereń 

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ale u Ciebie zaroslo wszystko a tak w zeszlym roku jeczalas hihi, ze nic nie rosnie
U mnie lalo pod wieczor a dzisiaj jest piekna sloneczna pogoda
I musze sie zabarac za porzadki na zewnatrz, bo nie wiadomo czy dlugo sie utrzyma... chociaz zapowiadali, ze jeszcze dwa tygodnie beda w miare tz tylko z lekkimi zalamaniami pogodowymi - jedno, dwu dniowymi.

U mnie lalo pod wieczor a dzisiaj jest piekna sloneczna pogoda

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
U mnie ostatnio ciągle pada, tylko wczoraj świeciło słońce, a ja miałam sto tysięcy spraw do załatwienia i nic w ogrodzie nie zrobiłam
Proso sobie posadziłam wiosną-kwitnie, ale liści prawie nie widać.

Proso sobie posadziłam wiosną-kwitnie, ale liści prawie nie widać.
- Sure
Ania, dzięki - miło mi to czytać!
Jule, nie za bardzo zarosło, tylko to zdjęcie jest z perspektywy gruntu, bo w tym miejscu mam schody!
Ja nie pamiętam, kiedy tu było sucho. W tym roku nasz rejon jest naprawdę dobrze nawodniony!
A wczoraj było słonecznie tylko ja pracowałam i nie skorzystałam z pogody.Teraz pada od rana, koty uganiają się za wiewiórką, na szczęście tylko przez okna, łobuzy biegają od sypialni po salon, bo ruda zbiera zapasy na zimę. Chyba zaczyna się przejaśniać, może uda mi się zagospodarować nowe nabytki?
Ewka, pogodę mamy podobną...
Moje proso ma dużo liści, bo to wysoka odmiana. W tym roku całkiem zdominowało sosnę, chyba je przerzedzę w przyszłym sezonie. Pewnie po jakichś nawozach tak wybujało, niestety łodygi są zbyt wiotkie i łatwo się pokłada. Ale trudno je ominąć, jak sypię na trawnik...

Jule, nie za bardzo zarosło, tylko to zdjęcie jest z perspektywy gruntu, bo w tym miejscu mam schody!

Ja nie pamiętam, kiedy tu było sucho. W tym roku nasz rejon jest naprawdę dobrze nawodniony!

A wczoraj było słonecznie tylko ja pracowałam i nie skorzystałam z pogody.Teraz pada od rana, koty uganiają się za wiewiórką, na szczęście tylko przez okna, łobuzy biegają od sypialni po salon, bo ruda zbiera zapasy na zimę. Chyba zaczyna się przejaśniać, może uda mi się zagospodarować nowe nabytki?

Ewka, pogodę mamy podobną...

Moje proso ma dużo liści, bo to wysoka odmiana. W tym roku całkiem zdominowało sosnę, chyba je przerzedzę w przyszłym sezonie. Pewnie po jakichś nawozach tak wybujało, niestety łodygi są zbyt wiotkie i łatwo się pokłada. Ale trudno je ominąć, jak sypię na trawnik...

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Moje trawy tegoroczne, więc nie mam żadnego doświadczenia-ale kwiaty cieszą 

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Agato pytałaś u mnie o rospelnicę. U mnie to jest rospelnica
Chyba tak najzwyklejsza ale bardzo ją lubię. Sprawdzałam tego rozchodnika 'postman's ...' takiego nie mam. Ma ładnie różowe kwiatki.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
A cos sciemniasz hihi wcale nie widac, ze tam jest pustawo
Trawy moze faktycznie wyrosly, bo podsypane. Ja swoich wcale nie nawoze ale moze byc tez tak, ze to przez to deszczowe lato tak wybujaly - trawy lubia wode.

Trawy moze faktycznie wyrosly, bo podsypane. Ja swoich wcale nie nawoze ale moze byc tez tak, ze to przez to deszczowe lato tak wybujaly - trawy lubia wode.
-
- 50p
- Od: 2 paź 2012, o 22:11
Agatko bardzo ładne te krokusiki takie kolory nietuzinkowe w tym roku też kupiłam ale mam chyba nornice na działce bo z lili zostały mi 4 a było 15
więc coś podjada
GabiR7
więc coś podjada
GabiR7
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko, Twoja rabatka na pewno większa. U mnie jeden bok ma 180 cz, z czego około 50 cm musze przeznaczyć na kamienie, które przełamią dwie rabaty. Może jutro wstawię szkic.
U mnie zmiści się raptem trawka, może 2 kulki. z 4 wrzosy i kilka żurawek.
jeśli możesz zrobić zdjęcie z perspektywy to poprosze, chociaz już teraz sobie wyobrażam jak to wygląda
U mnie zmiści się raptem trawka, może 2 kulki. z 4 wrzosy i kilka żurawek.
jeśli możesz zrobić zdjęcie z perspektywy to poprosze, chociaz już teraz sobie wyobrażam jak to wygląda
- Sure
Ewka, dla mnie trawy też najładniejsze o tej porze roku, szczególnie miskanty i rozplenica pięknie się kłoszą... 
Izo, jak chcesz, w przyszłym roku masz u mnie sadzonkę tego rozchodnika, pewnie już będzie wystarczająco duży do rozmnażania!
Jule, nie ściemniam, nie ściemniam, bo pomiędzy wrzosami nadal spore odstępy, niestety. Dlatego robię takie sprytne zdjęcia!
Gabi, myślisz o astrach, które widać powyżej? To moje nowe nabytki, więc kwiatków mają mało. I dwie sadzonki wyglądają mi na tę samą odmianę, a kupowałam różne. Ale i tak zdobią jesienią...
Gosiu, to faktycznie mniejsza ta rabatka, w takim razie lepiej ograniczyć ilość gatunków, za to sadzić po więcej sztuk. Szkic się przyda, przynajmniej mnie to łatwiej sobie wyobrazić. Czytałam też rady ogrodniczki z innego forum, że najlepiej narysować sobie szkic kompozycji rabaty i kształty roślin, potem podstawić w te miejsca konkretne gatunki.
A ten kąt wygląda tak (znaczy - wyglądał zeszłej jesieni):

Izo, jak chcesz, w przyszłym roku masz u mnie sadzonkę tego rozchodnika, pewnie już będzie wystarczająco duży do rozmnażania!

Jule, nie ściemniam, nie ściemniam, bo pomiędzy wrzosami nadal spore odstępy, niestety. Dlatego robię takie sprytne zdjęcia!

Gabi, myślisz o astrach, które widać powyżej? To moje nowe nabytki, więc kwiatków mają mało. I dwie sadzonki wyglądają mi na tę samą odmianę, a kupowałam różne. Ale i tak zdobią jesienią...

Gosiu, to faktycznie mniejsza ta rabatka, w takim razie lepiej ograniczyć ilość gatunków, za to sadzić po więcej sztuk. Szkic się przyda, przynajmniej mnie to łatwiej sobie wyobrazić. Czytałam też rady ogrodniczki z innego forum, że najlepiej narysować sobie szkic kompozycji rabaty i kształty roślin, potem podstawić w te miejsca konkretne gatunki.
A ten kąt wygląda tak (znaczy - wyglądał zeszłej jesieni):

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ale kolorowo
Podziwiam Agatko że świetnie pamiętasz nazwy roślin, ja powoli zapominam 'imiona' moich krzaczków 

-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Piękne kolory,w przyszłym roku kupię rozplenicę nad moje bajoro.Kicie piękne.