Wiosna w ogrodzie Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

Dorko rabatka pogazownicza ładnie zagospodarowana....czy te krążki to pozostałości po ściętych drzewach?
Fajne klimaty u Ciebie....można się zapomnieć. :wink: :D
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi też się wydaje że to Deven Green. Mam ją u siebie i wygląda podobnie. Niestety moja w tym roku jakaś mała.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dorotko, dlatego ja staram się sadzić trawy w donicach. Łatwiej wyjąć i można wtedy siekiera dzielić :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Justynko, Grecja mnie zachwyca, choć Grecy i ich zachowania juz mniej :( Wybiorę sie kiedyś na wyspy to będę miec porównanie.
Bobo u mnie zaczęła brązowieć od upałów, na szczęście mam jeszcze kilka innych hortensji.
Miałaś wpaść na kawkę i co?

Sosenko, zawsze organizujemy sobie sami wyjazdy. Jakoś nie mam zaufania do biur podrózy i jak wskazują ostatnie wydarzenia - słusznie.
Hortensje kup koniecznie, choć kilka. Wspaniale zdobią ogród. Efektowne są, niewymagające czego chciec więcej.

Aprilko witam cie bardzo serdecznie. Często natykam sie na twoje wpisy w zaprzyjaźnionych ogrodach, ale jeszcze nie udalo mi sie dotrzeć do twojego lasu. mam nadzieje, że niedlugo. Cóż forum jest bardzo duże, ciężko zejść z utartych szlaków.
Ja i konsekwencja :shock: pierwsze slyszę :;230 Wydaje mi się, że w moim ogrodzie straszny bałagam. Podziwiam Izę-Tamaryszka. Ta to dopiero jest konsekwentna ! Plan i nic poza tym. Wiele roslin w jednym gatunku, plamy kolorów. U mnie cyrkowo i kolorowo.
Chociaż rzeczywiście rabata z hostami jest w miarę jednorodna :)
Zapraszam kiedy tylko będziesz miała ochotę.

Asiu, Moniko dziękuję ;:196 Może to rzeczywiście 'Devon green', choć ta hostka jest bardzo niewielka. ma ok. 10-15 cm. Ale dopiero wysadzona z ciasnej doniczki. Zobaczymy za rok.

Elusia, dziękuję. Pogazownicza zagospodarowywana niedawno po zeszłorocznym rujnowaniu. Krążki to plastry dębowe ułożone jako ścieżka. Całość muszę koniecznie zasypać korą, ale strasznie mi szkoda kasy :wink:

Gosia, jakoś nie pomyslałam o takim rozwiązaniu. I jak? Rosną ci? nie jest im za ciasno? duże dajesz te donice?

Dziś chłodno, mam nadzieję, że uda mi sie popracowac w ogrodzie. Mam kilka krzaków do przesadzenia, może im nie zaszkodzę.
Róze szykują sie do powtórki, ale jak na razie słabiutko ;:222 Jest kilka ładnych krzewów, ale reszta ma pojedyncze kwiaty. Może pod koniec sierpnia sie rozkręcą.
Kosmos i Clair R.
Obrazek Obrazek

Bonita R.
Obrazek

L.D.Braithwiet
Obrazek

Graham Thomas
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też słabo z kwitnieniem. Najlepiej radzi sobie Mary Rose, White Cover i Sweet Hase. Reszta nie ma w ogóle kwiatów. Niektóre nawet nie mają nowych przyrostów.
Trawy sadzę w największych jakie są plastikowych donicach. Parę lat im zajmie, żeby je zapełnić. Straram się wszystkie ekspansywne gatunki sadzić w donicach. Trzeba więcej je zasilać (nie mówię o trawach), ale nic po za tym z nimi nie robię
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Witaj Dorotko!Dzięki brzydkiej pogodzie znalazłam czas na odwiedzenie Twojego ślicznego ogrodu.Wreszcie zaczęło ładnie padać.Roślinki trochę się napiją,a my odetchniemy od podlewania,za to wyjdą ślimory.Hostowa rabatka cudowna.Cały czas boję się kupować hosty przez tą przeklętą plagę ślimaczą,ale widzę,że u Ciebie doskonale dają sobie radę i masz ich dużo różnych odmian.Świetnie umiesz dobierać roślinki. ;:138 Całość wychodzi wręcz doskonała.Staram się po pierwszym kwitnieniu róż -jak mam czas obcinać je w różnym czasie ,dzięki temu zapewniam ciągłość kwiatów w drugim rzucie.Dzięki temu,że sami organizujecie wczasy macie je udane i nie bywasz w przeludnionych miejscach w Grecji.Ja wolę ponownie odkrywać nasz przepiękny Beskid Niski.Jak siostra pokazała zdjęcia z tego rejonu to jej znajomi byli zaszokowani ,że to widoki z Polski.Dzisiaj chyba niestety nici z Twoich planów ogrodowych.Życzę miłej niedzieli
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dodad pisze:(...) Wydaje mi się, że w moim ogrodzie straszny bałagam. Podziwiam Izę-Tamaryszka. Ta to dopiero jest konsekwentna ! Plan i nic poza tym. Wiele roslin w jednym gatunku, plamy kolorów. U mnie cyrkowo i kolorowo (...)
Dorotko, Twój ogród jest barwny i różnorodny, ale słowo "cyrkowy" to nie jest właściwe określenie ;:185 Z resztą jak wiesz, ta etykietka już zaklepana :;230 Masz piękny ogród, nieco nostalgiczny, widać, że z rozmysłem dobierasz odmiany i nie ma w nim przypadku. Ogród Tamaryszka to dla wielu z nas przykład, ogrodowy wzorzec z Sevres, ale nie możemy małych, przydomowych ogrodów oceniać z tej samej perspektywy. Iza ma ogromny teren w otulinie lasu, dużo naturalnych elementów krajobrazu, w tym ten fantastyczny strumień. Nie umniejszam jej zasług w doborze odmian i kolorystyki bo zmysł ma nieziemski, fachową wiedzę i świetny gust. Jednocześnie podejrzewam, że gdybyś Ty miałą do dyspozycji większą przestrzeń, to i plamy kolorów byłyby większe :uszy Tymczasem masz nastrojowe oczko, zakątek hostowy, cudną różankę i wiele innych pięknych miejsc, zaaranżowanych z pomysłem i wyczuciem dobrego smaku.
W każdym razie, mi się podoba i to bardzo ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Chciałam roztropnie skomentować Twój ogród i wrażenia z nim związane, ale nie muszę - Kasik świetnie to ujęła i podpisuję się pod jej słowami obiema rękami :)
Pozdrawiam Cię, Dorotko! ;:196
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Uważam, że Kasiek bardzo dobrze opisała Twój ogród. Ponadto oby dobrze czuć się w ogrodzie, to musi on być zgodny z charakterem właściciela. Myślę, że nie bez powodu on tak właśnie wygląda. Po prostu taki włąśnie Ci się podoba i jest zgodny z Twoją naturą. Ja też lubię oglądać ogrody np. formalne, i czasem przymierzam się do wprowadzenia jakiegoś ładu w moim, ale potem odstępuję od takich pomysłów, bo wiem, że za chwilę niechcący znów wprowadzę do niego bałagan. Bo taka jest już moja natura, jestem niespokojnym duchem i mój ogród to odzwierciedla. Jak ktoś jest poukładany, ti i ogród też zapewne taki ma. Ja jestem spontaniczne i ogród w taki właśnie sposób urządzam, czyki krótko mówiąc bez zastanowienia kupuję to co mi się podoba. Moim zdaniem obowiązuje zasada - nic na siłę. ;:108
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Dorotko, wiem, że masz clematis Comtesse de Bouchaud, myślisz, że będzie się dobrze komponował z różą New Dawn. Comtesse ma ten róż taki ciepły, wpadający w lila... :roll: stąd moje obawy. Nie mogę za bardzo sobie pooglądać różnych zestawień , bo siedzę na działce i net mam mało wydolny ;:223
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Gosia, u mnie idą nowe pędy, mam nadzieje, że jesień będzie ładna i zdążą zakwitnąć i zdrewnieć.
Patent z donicami mi sie podoba. Choć wkopanie takiego byka to tez niełatwa sprawa.
Dla ciebie trawki nad oczkiem'
Obrazek

Myszko, host mam sporo. W zeszłym roku były dosłownie zszatkowane przez ślimaki. W tym jest znacznie lepiej, ale tez niedoskonale. Trzeba pilnować, sypać granulki.
Róże tez obcinam. Tworzą teraz nowe przyrosty, mam nadzieje, że zdążą ładnie zakwitnąć i zdrewnieć przed zimą. Podejrzewam, ze zaszkodziła im tegoroczna susza i dlatego tak ociągały się z tworzeniem nowych pąków.
Wędrówki po Beskidzie Niskim planuje na jesień, czy się uda zrealizować to nie wiem, ale plan mam :;230
Jak masz fajne zdjęcia to zapraszam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=4&t=32298 Pokaż, opisz.

Kasiu, oczywiście wiem, że 'cyrkowy' to nazwa zastrzeżona :wink: Co do braku przypadkowych roślin to chyba trochę bym się sprzeczała, ale staram się teraz takie eliminować. Generalnie jestem dość zadowolona z ogólnego zarysu ogrodu. Co do szczegółów to już jak to mówią inna inszość.
Ale takie kosmetyczne zmiany dobrze robią ogrodowi i ogrodnikowi. Nie jest nudno.

Agunia, dziękuję ;:196 bardzo mi miło.

Kleo, jak zapewne wiesz gusta człowieka się z czasem zmieniają, dojrzewają i tak tez jest z naszymi ogrodami. Jakiś czas temu oglądałam zdjęcia z początków mojego ogrodowania i czego tam nie było ;:224
Teraz jest juz dużo spokojniej ale i tak męczą mnie niektóre miejsca. Ale powoli, powoli będę realizować moje plany.
Na pewno nie kupuje juz wszystkiego co mi sie podoba. Oczywiście są rosliny, którym nie moge sie oprzeć, ale często zastanawiam sie najpierw czy będę miała gdzie posadzić, czy pasuje do mojego ogrodu.

Katju, mam Comtesse natomiast nigdy na żywo nie widziałam New Dawn, więc nie jestem pewna czy kolory się zgrają. Z resztą ja osobiście wolę bardziej kontrastowe zestawienia. Do New Dawn (moim zdaniem) bardziej pasowałby np President czy Polish Spirit.

Siąpi od soboty, zimno brrr. Tyle z tego dobrego, że roślinki odżyją.
Kilka portretów...
Polka
Obrazek
Chippendale
Obrazek
First Lady - słabo sobie radzi :(
Obrazek
Kronenburg
Obrazek
i.... pomidor koktailowy, który nasiał mi się między azaliami :;230
Obrazek

i widoków
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Dzięki Dorotko, chciałam tak bardziej monochromatycznie, ale nie będzie łatwo. Kontrast też mi się podoba :wit
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dorotka,
;:224 373 km, muszę poważnie przemyśleć te kawkę, ale po urlopiku i warszawskiej wystawie ;:224
Matko! Ależ masz pamięć.....A ja zapomniałam nawet o Twoim wątku... ;:223
Ps. Bardzo w moim stylu te trawy na zdjęciu...
Pozdrawiam
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

dodad pisze: Polka
Obrazek
Wypisz, wymaluj - moja First Lady, dziękuję Dorotko za rozpoznanie.
Pewnie będę ją musiała przesadzić, potrafi ponoć rosnąć wysoko.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, też uważam, że wkopanie takiej donicy wymaga wysiłku, ale chyba mniejszego niż wykopywanie pożadnych kęp.
Ale dlatego ja sadzę tylko bardzo rozrastające się trawy. Te mniejsze rosną sobie swobodnie.
W donicy mam jeszcze odętkę i rozchodniki. Muszę jeszcze posadzić w niej floksy, bo straszliwie mi sie rozłażą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”