Canna -Paciorecznik cz.4
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna -Paciorecznik cz.4
Uważam, że cała seria TROPICAL jest wspaniała.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To prawda, mam je chyba wszystkie TROPICAL White, Yellow. Rose, Red, bronze Scarlet, Sunrise.
szczytnica38 masz jakieś inne? Toć u Ciebie widzę to już przemysł.
I kolejne pączki.

szczytnica38 masz jakieś inne? Toć u Ciebie widzę to już przemysł.
I kolejne pączki.

- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie stoją jak zaczarowane, ani jednego pączka nie widać.
Jak na razie idą w wysokość.
Jak na razie idą w wysokość.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2012, o 18:35
Witam was wszystkich!
Jakie nawozy możecie mi polecić do Paciorecznika?;)
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz;)
Jakie nawozy możecie mi polecić do Paciorecznika?;)
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz;)
Na początek zwykła azofoska albo saletra potasowa jest dobra ;) a jak zaczną kwitnąć to jakiś nawóz do roślin kwitnących.
Witam wszystkich miłośników kwiatków 
Kannę kupiłam w supermarkecie i to moja pierwsza roślinka z tego gatunku.
Wykiełkowała dopiero kilka dni temu (mimo, że trzymałam ją w doniczce od marca) i ma dopiero ok. 10 cm.
Mogę już przesadzić do gruntu? Z liliami będzie jej dobrze czy woli bardziej zacienione miejsce?
Będzie coś z niej czy już za późno i nie zdąży zakwitnąć? ...to takie maleństwo jeszcze...
Z góry dziękuję za odpowiedź

Kannę kupiłam w supermarkecie i to moja pierwsza roślinka z tego gatunku.
Wykiełkowała dopiero kilka dni temu (mimo, że trzymałam ją w doniczce od marca) i ma dopiero ok. 10 cm.
Mogę już przesadzić do gruntu? Z liliami będzie jej dobrze czy woli bardziej zacienione miejsce?
Będzie coś z niej czy już za późno i nie zdąży zakwitnąć? ...to takie maleństwo jeszcze...
Z góry dziękuję za odpowiedź

Wysadź i słońca słońca jej trzeba ;) moje sadzone do gruntu też dopiero niektóre wykiełkowały 

Dziękuję za odpowiedź.
Pocieszyłeś mnie, że Twoje też dopiero rosną
czyli jest szansa, że moje maleństwo urośnie.
-- 14 cze 2012, o 16:16 --
Hmmm... Tylko, żeby jeszcze zakwitło
Pocieszyłeś mnie, że Twoje też dopiero rosną

-- 14 cze 2012, o 16:16 --
Hmmm... Tylko, żeby jeszcze zakwitło

-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!Adrian89 pisze:Na początek zwykła azofoska albo saletra potasowa jest dobra ;) a jak zaczną kwitnąć to jakiś nawóz do roślin kwitnących.
Adrian89 - Mam pytanie jeszcze odnośnie tego nawożenia. Sypnęłam azofoskę ale jak moje kanny były jeszcze w donicach. Czy teraz gdy są już w gruncie to powinnam znowu sypnąć, czy raczej nawozy na kwitnienie?
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
A kiedy im sypnęłaś tą azofoskę?? ja swoje dokarmiałem 2 tygodnie temu-pięknie ruszyły ale przez ciągłe deszcze na mojej piaszczystej glebie substancje są szybko wymywane i trzeba nawozić częściej a w mniejszych ilościach tak więc dziś dałem im kolejną niewielką porcję.
-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Adrian! Witajcie forumowicze!
Wstyd przyznać, ale moje kany wysadziłam do gruntu dopiero wczoraj... Mam trójkę dzieci, więc... zrozumcie człowieka. Ale pilnowałam, aby nie parzyły się na słońcu i donice miały całkiem spore.
Azofoskę sypałam do tych donic jakieś 2 tygodnie temu. Nie zauważyłam jakiś dramatycznych zmian na plus i nie zauważyłam, aby "skoczyły". Glębę mam cieżką i gliniastą. A więc sypnąć jeszcze azofoską do gruntu? Mam jeszcze obornik granulowany kupiony w Casto, ale nie wiem jak go używać, aby nie popsuć roślin....
Czekam na wasze porady!
Poniżej zdjęcie mojej kannowej rabaty. W środek poszły dwa największe kłącza chyba Indica (dzięki Renata renzal!) Dookoła reszta to Tropical Sunrise z Biedrony. Na obwódkę zgodnie z planem moje śmierdziuszki aksamitki (jeszcze nie kwitną niestety).
Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi i porady!
Gosia ziemia_120

Wstyd przyznać, ale moje kany wysadziłam do gruntu dopiero wczoraj... Mam trójkę dzieci, więc... zrozumcie człowieka. Ale pilnowałam, aby nie parzyły się na słońcu i donice miały całkiem spore.
Azofoskę sypałam do tych donic jakieś 2 tygodnie temu. Nie zauważyłam jakiś dramatycznych zmian na plus i nie zauważyłam, aby "skoczyły". Glębę mam cieżką i gliniastą. A więc sypnąć jeszcze azofoską do gruntu? Mam jeszcze obornik granulowany kupiony w Casto, ale nie wiem jak go używać, aby nie popsuć roślin....
Czekam na wasze porady!

Poniżej zdjęcie mojej kannowej rabaty. W środek poszły dwa największe kłącza chyba Indica (dzięki Renata renzal!) Dookoła reszta to Tropical Sunrise z Biedrony. Na obwódkę zgodnie z planem moje śmierdziuszki aksamitki (jeszcze nie kwitną niestety).
Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi i porady!
Gosia ziemia_120

Na glebie gliniastej nawozy wolniej się przemieszczają, daj im jeszcze tydzień dwa na aklimatyzację skoro niedawno je wysadziłaś. Potem możesz nawieźć ponownie. Obornika szkoda trochę na kwiaty przynajmniej mi by było
ze względu na jego brak, Ale możesz trochę rozsypać i wymieszać z glebą, tyle że jako nawóz naturalny działa on wolniej.

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witam po tygodniowej przerwie. Widzę,że pod moją nieobecność Adrian sprawuje dużur udzielając fachowych rad. Chwała mu za to, ktoś przecie po mnie przejmie 'pałeczkę'.
U mnie pewnie tak jak u większości uprawiających kanny wreszcie ociepliło się i jest nadzieją,że wegetacja kann poprawi się. Na nie wiele zdały się zasilania nawozami kiedy na dworze zimno i deszcze i to intensywne. Może aura nareszcie pozwoli w miarę dobrze słoneczku nagrzać ziemię.
Moje kanny choć w zacisznym i zupełnie nowym miejscu powinny być już większe choć już u części wyrastają kwiatostany.
Zdjęcie dzisiejsze:
http://i48.tinypic.com/295vbxs.jpg
....a to "Stuttgart" posadzona w dość zacienionym miejscu, by słońce nie przypalało odbarwionych liści.
http://i45.tinypic.com/2hyumn5.jpg
Widać,że ten proces odbarwiania liści w cieniu występuje na razie słabiej. Zobaczymy jaki będzie efekt w następnych liściach.
U mnie pewnie tak jak u większości uprawiających kanny wreszcie ociepliło się i jest nadzieją,że wegetacja kann poprawi się. Na nie wiele zdały się zasilania nawozami kiedy na dworze zimno i deszcze i to intensywne. Może aura nareszcie pozwoli w miarę dobrze słoneczku nagrzać ziemię.
Moje kanny choć w zacisznym i zupełnie nowym miejscu powinny być już większe choć już u części wyrastają kwiatostany.
Zdjęcie dzisiejsze:
http://i48.tinypic.com/295vbxs.jpg
....a to "Stuttgart" posadzona w dość zacienionym miejscu, by słońce nie przypalało odbarwionych liści.
http://i45.tinypic.com/2hyumn5.jpg
Widać,że ten proces odbarwiania liści w cieniu występuje na razie słabiej. Zobaczymy jaki będzie efekt w następnych liściach.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
A u mnie jak na razie wszystkie rosną w górę. Nie mam jeszcze ani jednego pąka kwiatowego.