Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
forumowicz nie mam jeszcze nic do zasilania rozsad. Wczoraj widziałam tą Azofoske i zastanawiałam się czy dobra będzie. Tylko butla za duża dla mnie. Brać ją?
- PaulaPola
forumowicz jeszcze czy mógłbyś mi powiedziec czy z firmy Biopon znane jest Ci coś co do rozsady sie nada. Nie ma w moim sklepie Bioflorinu. Jest tylko Agrecol, Biopon, Biohumus, Florowit i jeszcze jakas inna firma była.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Dopóki nie wzejdą wszystko dobrze, ale jak wzejdą to potrzeba im będzie światła.
- Pozdrawiam Jurek
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To jest oczywiste. 

Moje podkiełkowane nasiona pomidorów już wychodzą z ziemi ale nierówno. Jedne mają już po 3cm inne dopiero się wyłaniają, a jeszcze inne siedzą i nie chcą wyjść.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Ja z wysiewem pomidorów czekam do 28, może już cieplej się zrobi i dotychczasowe wysiewy kwiatów będę mógł wystawić na balkon, i zwolni się miejsce dla pomidorów.
- Pozdrawiam Jurek
Paula
Z Tobą, jako rolnikiem z wykształcenia, rozmowa jest rzeczowa
Wymagania co do podłoża dla pomidora- przypominam
Każdy nawóz, o zbliżonym składzie będzie dobry. Niezależnie od firmy.
Padło tu pytanie a co z magnezem i siarką. Jest go wystarczająco dużo w wodzie do podlewania jako węglan magnezu i siarczan wapnia
http://www.chemia.odlew.agh.edu.pl/cho_ ... c_wody.pdf
Z Tobą, jako rolnikiem z wykształcenia, rozmowa jest rzeczowa

Wymagania co do podłoża dla pomidora- przypominam
Jeśli zawartość fosforu przyjmiesz za 1 to stosunek składników NPK bedzie - 1,2 : 1 : 2,5Zawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 m, K- 300 mg, Mg- 60 mg, Ca- 2000 mg i pH - 6,0- 6,3.
Każdy nawóz, o zbliżonym składzie będzie dobry. Niezależnie od firmy.
Padło tu pytanie a co z magnezem i siarką. Jest go wystarczająco dużo w wodzie do podlewania jako węglan magnezu i siarczan wapnia
http://www.chemia.odlew.agh.edu.pl/cho_ ... c_wody.pdf
- PaulaPola
forumowicz już znalazłam na innym forum polecane przez Ciebię środki do rozsad. A co do mojego wykształcenia, do szkoły rolniczej poszłam tylko dla tego że miała własną szkołę jeździecką. I z produkcji roślinnej nie wiele w głowie zostało. Nie zależało mi na tym przedmiocie.
- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
A ja mam pytanie nt siewki papryki, z wymiany nasion posialam 3 nasiona cayenne i jedna roślinka ma 3 liścienie, zostawic ją?
Nakryj to folią, bo inaczej pomidory, gdy wzejdą, wzejdą razem z łupinami i będą miały trudności w wydostaniu się z nich. łupiny tak jakby zaschną ponownie a liście zakleszczą się w nasionie. z moich doświadczeń wynika, ze lepiej żeby ziemia do kiełkowania była niezbyt mokra, ale za to nakryta folią. Poza tym gdy juz wydostaną się z łebków, to trzeba je jak najszybciej przenieść na parapet, ale nie wcześniej.
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Alembik pisze:
Nakryj to folią, bo inaczej pomidory, gdy wzejdą, wzejdą razem z łupinami i będą miały trudności w wydostaniu się z nich. łupiny tak jakby zaschną ponownie a liście zakleszczą się w nasionie. z moich doświadczeń wynika, ze lepiej żeby ziemia do kiełkowania była niezbyt mokra, ale za to nakryta folią. Poza tym gdy już wydostaną się z łebków, to trzeba je jak najszybciej przenieść na parapet, ale nie wcześniej.
hmmm, ja nakrywałam folią nasionka, a wraz niektóre wschodziły z łupinką. Myślałam że tak powinno być,a łuska od nasionka sama kiedyś odpadnie.
Chodzi o to, ze pod folią ta łupina pozostaje cały czas wilgotna i rozluźniona i jest większe prawdopodobieństwo, ze liście szybciej się z niej wydostaną.
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Rozumiem. W innym poście znalazłam link http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=klucz
Zwalę na nasiona
Mam nasiona firmy L..., nie chodzi tylko o pomidorki, kiedyś i rozmaryn słabo wschodził.
skopiowałam:
Liścienie z utrzymującą się okrywą nasienną
Uszkodzona część rośliny: liścienie
Występowanie: wschody nasion i w początkowej fazie wzrostu siewek.
Przyczyny:
mała wartość użytkowa nasion, które były nie odpowiednio przechowywane (przede wszystkim długo przetrzymywane po zaprawieniu),
zbyt duża dawka zaprawy nasiennej (przy zaprawianiu nasion podkiełkowanych lub małej ilości,
zbyt niska wilgotność powietrza (w większości przy doświetlaniu roślin).
Zapobieganie:
wysiew nasiona o sprawdzonej wartości użytkowej
zaprawianie nasiona zgodnie z zalecaną dawką i rodzajem środków (według aktualnego Programu Ochrony Roślin)
nie należy przechowywać zaprawianych nasion (z wyjątkiem nieotwartych oryginalnych opakowań producenta nasion.
Zwalę na nasiona

Mam nasiona firmy L..., nie chodzi tylko o pomidorki, kiedyś i rozmaryn słabo wschodził.
skopiowałam:
Liścienie z utrzymującą się okrywą nasienną
Uszkodzona część rośliny: liścienie
Występowanie: wschody nasion i w początkowej fazie wzrostu siewek.
Przyczyny:
mała wartość użytkowa nasion, które były nie odpowiednio przechowywane (przede wszystkim długo przetrzymywane po zaprawieniu),
zbyt duża dawka zaprawy nasiennej (przy zaprawianiu nasion podkiełkowanych lub małej ilości,
zbyt niska wilgotność powietrza (w większości przy doświetlaniu roślin).
Zapobieganie:
wysiew nasiona o sprawdzonej wartości użytkowej
zaprawianie nasiona zgodnie z zalecaną dawką i rodzajem środków (według aktualnego Programu Ochrony Roślin)
nie należy przechowywać zaprawianych nasion (z wyjątkiem nieotwartych oryginalnych opakowań producenta nasion.