Siew, rosada,pikowanie cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Sandro , na te w koszu o chyba już za późno
ale jeśli to zgorzel to te przesadzone za chwilę też mogą paść ale zrobisz jak uważasz.

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będę obserwować , pierwszy raz sieję oberżynę , papryka padła 1 siewka z jednej odmiany,druga tej samej odmiany ma się dobrze. Wysieję jutro jeszcze raz bakłażana i zobaczę co się będzie działo , papryka już w ziemi więc też zobaczę jak wzejdzie, Dzięki za rady.chudziak pisze:Sandro , na te w koszu o chyba już za późnoale jeśli to zgorzel to te przesadzone za chwilę też mogą paść ale zrobisz jak uważasz.
Od samej obserwacji to jeszcze żaden pacjent nie wyzdrowiałSandraABC pisze:Będę obserwować

Kup sobie Previcur lub tańszy Topsin.Każdą roślinę w doniczce należy podlać. Rozsada może Ci paść nawet tuz przed wysadzeniem albo tuż po, a wtedy na ponowny siew będzie za późno.
Pozdrawiam
18 stopni. Za mało?treborx pisze:Nie pryskam zimną wodą. Woda w spryskiwaczu stoi w pokoju. Nie jest to woda prosto z kranu. Staram się pryskać na ziemię, ale fakt, na pomidorki też coś poleci. Spróbuję więc to robić inaczej.ida74 pisze:Treborx przestań pryskać swoje rośliny spryskiwaczem z zimną wodą,a zacznij je podlewać choćby łyżeczką od herbaty .
One nie rosną ,bo dostają zimny prysznic codziennie .Nawet jak pryskasz ziemię to mgiełka leci na malutkie listki.
Termometr już postawiony. Jutro zobaczę co i jak... może faktycznie marzną...
Ech.... jadę szukać więc innej ziemi też...A wydawało mi się, że substral taka dobra firma.Kolego nie męcz roślin i siebie. Przerabiałem to parę dni temu z Suppą, a wcześniej z forumowicz w temacie ziemi. Też myślałem że z zimna są fioletowe. Na szczęście wcześniej je popikowałem. Wystarczy że miały zaczątki liścia właściwego i hoops do ziemi Kronen. Efekt niemal natychmiastowy. Po dwóch dniach rośliny odzyskały zieleń a liście wystartowały jak z rakiety. Szacuję że tydzień jestem do tyłu. Po drugie . Wysiałem do ziemi Kronena tydzień póżniej inne pomidory. Siewki są z dużymi liścieniami i piękną zielenią. SUBSTRAL ziemia do siewu i pikowania to kicha jak w tamtym roku ziemia z Biedronki. Pikuj co się da bo w tym szmelcu i tak nic nie urośnie. Owszem dla podpuchy wzejdzie. Póżniej to stoi, nie rośnie, robi się sine. Ja nawet nie będę zasilał niczym bo w ziemi z Kronena rosną w oczach. To niesamowity wstyd dla firmy substral (celowo z małej litery) że tak oszukuje klientów. Jak panom z substrala coś nie pasi to zapraszam do mnie i niech się popałują o co chodzi. Fachowcy jak z koziej d...y klarnet. Niejeden klient straci nasiona i sezon, zastanawiając się co jest nie tak.
A jest jakiś pomysł ,żeby nie zmieniać podłoża? No nie wiem, podlać nawozem? Nie mogę jeszcze przepikować, raz że za małe ,a dwa, że jeszcze wschodzą.może jakiś delikatny roztwór nawozu do kwiatów, witamin albo coś? Pytam ,żeby znowu nie przedobrzyć...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lut 2011, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, kupiłam nasionka pomidorów (w Anglii), ale niestety nigdzie nie moge znaleźć co to za odmiany. Jedna to Sweet Milion F1, druga zaś Outdoor Girl. Komuś to coś mówi? ;)
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
gossha87, ten sweet milion to jakaś krzyżówka, wpisałam na wujka goooogla i ze zdjęć wynika, że koktajlówka, można uprawiać w donicach jak to w UK popularne jest. Nie wiem, tutaj na forum nie znajdziesz w wyszukiwarce, może odezwie się ktoś kto w UK uprawiał
Zapytaj może nursem, masz jej wątek, może ona zna te odmiany
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=49644

Zapytaj może nursem, masz jej wątek, może ona zna te odmiany

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=49644
Jeśli nic nie pisze na opakowaniu, to wpisz sobie w google Outdoor Girl tomato, Sweet Milion F1 tomato.
Widzę, że ta przygoda z popiołem niczego Cie nie nauczyłaaniaop pisze:A jest jakiś pomysł ,żeby nie zmieniać podłoża? No nie wiem, podlać nawozem?

Pozdrawiam

Kasia
forumowicz, bo ja ruski macgyver jestem, zawsze się znajdzie sposób, a jak nie ma to młotkiem i to pomoże....
Żartuję oczywiście, nauczyła, ale cóż jak mam pecha i nacięłam się na "rewelacyjną ziemię" substrala no i nie za bardzo mam jak się ruszyć, więc kombinuję jak to rasowy Polak.Przecież zerowa przyjemność oglądać męczące się roślinki, wywalić nie mam sumienia, a i nasion unikatowych niekiedy ,szkoda.Ze też mnie podkusiło luxusy kupować pomidorkom

Żartuję oczywiście, nauczyła, ale cóż jak mam pecha i nacięłam się na "rewelacyjną ziemię" substrala no i nie za bardzo mam jak się ruszyć, więc kombinuję jak to rasowy Polak.Przecież zerowa przyjemność oglądać męczące się roślinki, wywalić nie mam sumienia, a i nasion unikatowych niekiedy ,szkoda.Ze też mnie podkusiło luxusy kupować pomidorkom

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
treborx potwierdzam, że ziemia z Substrala to masakra. Przymierzam się do wysiewu nasion z pomidorów, ale nie do tego czegoś. Dziś widziałam u siebie pod domem ziemię do wysiewu Kronen. Jest lepsza? Z Pasłęka nie wpadła mi w oczy 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Jak dla mnie Kronen to najlepsza ziemia. Wschody prawie 100%, nawet dwie łodygi z jednego nasiona pomidora mam 

Kasia
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ziemię do rozsad z Pasłęka kupiłam dzisiaj w Castoramie . Widziałam też w Realu .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Ganio
podejrzewam że się nasionka skleiły.. mi też tak wzeszły jedne..ale nie chciałam ich rozklejać aby ich nie uszkodzić... a to że się skleiły było ledwo widoczne.. no jakoś natura musi dbać o siebie
podejrzewam że się nasionka skleiły.. mi też tak wzeszły jedne..ale nie chciałam ich rozklejać aby ich nie uszkodzić... a to że się skleiły było ledwo widoczne.. no jakoś natura musi dbać o siebie

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)