Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Dzisiejsze zdjęcia moich kwiatów
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Na oglądanie dalii zapraszam do mojego wątku daliowego

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=29895
Obrazek Obrazek

Teraz pięknie deszczyk podlewa mi rabatki, niebo zachurzone, mam nadzieję że z tych chmur popada całą noc.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też zaczęło padać.
Deszczyk jest na szczęście normalny bez szaleństw.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Korzo_m jakie masz śliczne liliowce, mieczyki ...... cała reszta też piękna ale te liliowce wymiatają. U mnie nie zakwitł ani jeden mieczyk ;:223 i chyba już nie zakwitnie - z tym większą przyjemnością oglądam Twoje ;:215
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko u mnie pada z małymi przerwami od wczoraj. Spokojny deszcz, a niech podlewa. Przed chwilą sadziłam moje dzisiejsze zakupy i tak na ok 30cm w głąb ziemii dalej sucho, więc tego co napadało i tak za mało.

Ruda2011 witam po długiej przerwie ;:180 Twoje liliowce zakwitną nie martw się trzeba czasu ja na obfite kwitnienie czekałam 2 lata, a po 4 latach mogłam już liliowce dzielić.
Moje mieczyki marne tego roku, są to cebulki kupowane 3 lata temu, kwiaty mają mniejsze, część straciła swój pierwotny kolor, dużo cebulek miałam mniejszych. Kilka wyrzuciłam gdyż zaatakowała choroba grzybowa, pomimo że je zaprawiałam.
Sama jestem ciekawa jakie mieczyki mi przetrwały z tego co widzę nie wszystkie cebulki zakwitną.

Dziś wyciągnęłam męża do ogrodniczego, chciałam tylko dokupić powojniki (po zimie kilka mi nie odbiło), zaszalałam :tan :tan przywiozłam 4 sztuki
1. Dr. Ruppel
2. Mevrouw Le Coultre
3. Hagley Hybrid
4. Bałtyk

Wychodząc z ogrodu, popatrzyłam :shock: w stronę hortensji, zatrzymałam się z zamiarem tylko pooglądania, ale nie wytrzymałam kupiłam hortensję bukietową Great Star, była tam też piękna duża hortensja Levana, jak zaczęłam nad nią wzdychać to mąż dla świętego spokoju kazał i ją kupić :heja Wszystko mam juz posadzone, teraz deszczyk pięknie podlewa.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krolowo,u ciebie już piękne gladiole kwitna,a u mnie nawet paków nie mają.Wiosną dostałam od Bożenki odcięte patyki datury i widzę,że jedna od korzenia wypuściła liście,ale na kwiaty w tym roku nie mam pewnie co liczyc?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu wyobraż sobie, że kilka lat temu sama ukorzeniałam z dużym sukcesem datury. Od kilku lat próbuję i żaden badylek nie ukorzeniłam, wszystko mi gnije, do wody daję węgiel co ma temu zapobiegać.
Jak mówisz,że kolorowo to jeszcze kilka zdjęć podeszczowych

Najpierw część dzisiejszych zdobyczy
Hortensja Levana
Obrazek

Obrazek Obrazek
clematisy Dr. Ruppel i Hagley Hybrid
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękna hortusia. ;:333
Chyba też bym nie umiała sobie odmówić. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Ja ukorzeniałam w zeszłym roku róże. Na 8 wsadzonych w ziemię patyków ukorzeniły mi się dwa. Obydwie młodziutkie różyczki kwitną :D Datur nie mam w ogóle bo nie mam gdzie przechowywać zimą - szkoda :(
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko hortensja znalazła od razu miejsce posadziłam po wierzbie. Zapełniła mi rabatową dziurę.
Za mną tak od czasu do czasu chodzi, aby jechać do ogrodniczego, zawsze coś przytaskam. Odkryłam w mojej okolicy następne centrum. Ceny mają konkurencyjne ( muszą takie mieć bo jest ogrodów wokół aż 4) Sprzedaje w nim młoda dziewczyna, sama ukorzenia roślinki, jest miła, a przede wszystkim zna się i potrafi doradzić. Towar dobrej jakości.

Mariolu róże też ukorzeniałam, nawet mi poszło kwitły ładnie, ale tej zimy większość straciłam. Mam wiele krzewów, iglaków własnoręcznie ukorzenionych. W kolejce w doniczkach są następne badylki.

U mnie dalej pada, rankiem udało mi się poobcinać liście truskawek, uszczyknęłam wierzchołki pomidorów w foliaku, oj bardzo porosły mi na wysokość. Mam tyle owoców, że paliki nie utrzymują ciężaru krzaków. Są pomidory, które typuję za najlepsze, mam też takie z których nasion na pewno nie zbiorę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dorotko...istny , kolorowy zawrót głowy u Ciebie :tan . Zakupy nader udane ...nawet nie jeżdżę nigdzie , bo bym też zaszalała ...a miejsce może by się znalazło , ale kasy niet , przez moje remonty domowe . Na dodatek mam u siebie wnuczkę na wakacjach ...to sama wiesz , co i rusz coś trzeba jej kupować ...bo jak jej odmówić ?
Zapraszam serdecznie w każdej chwili ...bo ja raczej się nigdzie ruszyć nie mogę ...chłopaki pracują , to mam dyżur w kuchn i zajęcie z Oliwką i ...ogórkami . A jak tam pomidory odemnie ...obrodziły ?
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

No zajrzałam tylko na ostatnią stronkę i od razu usiadłam głębiej w fotelu!Za oknem szaro,buro i ponuro,a tu takie śliczności!!!Prasowanie poczeka...a ja zaczynam zwiedzanie :;230

:wit Bejka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ten rok służy pomidorom.
U mnie w szklarni już też są pod sufitem.
Mają sporo nałapane i jeśli wszystko dojrzeje to...... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko a ile plewienia ;:202
Ja na zakupy ogrodowe staram sie jeżdzić rzadko, jak mnie zaczyna nosić to namawiam sponsora (wcześniej nad nim odpowiednio popracuję, więc dla świętego spokoju się zgadza). Wiem co to znaczy remonty i wydatki z tym związane, u mnie jeszcze nie skończone, zostawiamy na wrzesień wtedy mąż ma urlop to coś dłubnie.
Teraz wiem dlaczego tak nie ma Cię na forum. W końcu jesteś szczęśliwą, spełnioną babcią , mam nadzieję że Oliwka przyjechała na całe wakacje. Wiem ile kosztuje Was obie rozłąka.
Twoje pomidory zaczynają dojrzewać, Bycze Rogi będę smakować w tym tygodniu. Aussie to bardzo duże pomidory, no i malinowe, których smak uwielbiam.

bejka1970 witam serdecznie :wit cieszę się, że w moje skromne progi trafił nowy gość. Zapraszam kiedy tylko masz ochotę, furtka stoi otworem :lol:

Grażynko ja tego roku trochę poeksperymentowałam, część pomidorków posadziłam w gruncie. I tu zaskoczenie w folii wyrosły bardzo wysokie, w gruncie te same odmiany dużo niższe, ale owoców mają zawiązanych więcej. Pierwsze jakie zebrałam to właśnie z gruntu. Po nocnej ulewie trochę podpórki się powykręcały, nie utrzymują już ciężaru. Jak mąż przyjedzie w piątek to musi dać po jeszcze jednym patyku.
Po raz pierwszy do gruntu posadziłam megagrona, chyba jakieś nasionka wymieszane dostałam, bo wyglądem bardziej przypominają mi koraliki, owoców ogrom ale są malutkie. Nie wiem czy pamiętasz dostałam sadzonki pomidorków z Maroka. Od początku typowałam po wyglądzie sadzonek, że to koktajlówki, miałam rację. Mają piękne grona a na każdym tak ok 10-15 pomidorków średniej wielkości ( większe 2x jak koraliki), powoli dostają kolorków, a co ważne to dojrzewają równo. Także będę zbierała całym gronem.
Zaskoczyły mnie też pomidorki nazwane "na przeciery", są duże pyszne, bardzo mięsiste. Są tak smaczne, że przecież ja je zjem, a nie będę przetwarzała. Na razie smakuję, powoli zacznę zbierać nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko a możesz cyknąć fotki tym pomidorkom ?
Ciekawa jestem jak wyglądają i co masz za odmiany.
Ja też trochę posadziłam do gruntu, ale na razie zawiązują owoce.
Do jedzenia jeszcze daleka droga.
Za to w szklarni obrodziło mocno i już zjadamy od jakiegoś czasu nasze.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko jutro porobię zdjęcia, dziś już nie wyjdę. Przed chwilą przeszła ulewa, wszędzie mokro. Powoli i u mnie zaczynają na chwilkę pojawiać się kałuże ( stoją tak po 10-15 min :lol: ). Jak ja się cieszę :heja przez kilka dni nie będę nosiła ciężkich konewek i wiader.
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”