Aloesik- Bianka, to było jedno z moich, wielkich chciejstw. Rzadko spotykana odmiana, kupiłam listek u Hodowcy w tamtym roku ;)
Tesia39- mi też się podoba.
Mis20/Asiu - dziękuję ;)
Niunia1981- mnie ona zachwyciła właśnie kolorem. Nie znam innej odmiany skrętnika w tak "czystym" kolorze.
Misiaczko- dziękuję.
Oksi - dziękuję...
Filigranowa- był chłodny maj, mało słońca - stały w półcieniu. Gdy już nie zapowiadali przymrozków - wyniosłam część parapetowców do ogrodu. Stoją, pod budynkiem, pod dachem, od strony wschodniej. I chyba dlatego zakwitły, po chłodnych kilku tygodniach, zrobiło sie nagle gorąco, jak w tropiku.
Dzisiejsza sesja...doczekałam się trzech dzieciaczków na żółto - zielonej sansiewierii. Dwa ( jesśi Miłaby Ktoś ochotę, wymienię na sukulenty - epyphyllum, stapelie i inne bezkolcowe) , muszą jeszcze troszku podrosnąć:
"Wymarzeniec Krysi" - nieodmianowy, znowu kwitnie:
Alsobia w kwiatach, w kilku odsłonach:
Hojowo...multiflora ( mimo, że ją ciachnęłam - szczepię dla siebie i dla Cioci), kwitnie:
H. australis, przyjechała do mnie w marcu, tak wyglądała:
Dziś... się nieco zagęściła
H.incurvula, sadzonki cięte - kupiłam u Aga111, jakieś 3 tygodnie temu. Ukorzonione w perlice, potem w spagnum ( posadzona w przezroczystej doniczce) - korzenie przerosły przez dziurki w dnie, czas najwyższy przesadzić ją do odpowiedniej mieszanki kory, torfu i ziemi, tak wyglądają korzonki:
Pierwsza kliwia rozkwita: