MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

wasmi - Mireczku nie szkodzi,że po angielsku - dziękuje za link.
Wspaniała stonka i już prześledziłam wszystko - na pewno się przyda.
Aż się uśmiałam z pomysłowości odnośnie różnorodności materiału - pomysłowość i zacięcie przy pracy a przy tym pożyteczna zabawa.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ile zasiedlonych rurek trzeba zakupić do rozpoczęcia hodowli?
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogrodnik88 pisze:Ile zasiedlonych rurek trzeba zakupić do rozpoczęcia hodowli?
Kupuje sie kokony rzadko kto sprzedaje rurki bo moja byc w niej pojedyncze kokony albo martwe larwy murarek .
Radze wiec kupic kokony.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jako że działkę mam poza miejscem zamieszkania i to ok 80km to na zasiedlenie domku z rurkami dam szanse przyrodzie , na pewno wcześniej czy puzniej znajda się amatorki takiego lokum
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

najlepiej wystawic na poczatku marca....o ile nie bedzie mrozów.......wystarczy nawet 10 rurek jeśli w kazdej jest srednio choc po 5 samic to masz juz 50 które złożą srednio po 20 jajek ......
:)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

adriaann pisze:Mam zamiar je porozsypywać w klatkch obok czciny na tackach poczekać aż się wyklują i zabrać resztki kokonów. Na ile przed kwitnieniem czereśni, wiśni i jabłoni należy wystwaić te kokony?
Kokony najlepiej wystawić w jakimś pudełku z niewielkimi otworami, oczywiście musi być ono osłonięte od deszczu. Z tacki czy innych nieosłoniętych przedmiotów zabierze je pierwszy lepszy podmuch wiatru :wink:
A co do terminu - pewnie że lepiej wcześniej a najlepiej wyznaczyć go poprzez obserwację własnej okolicy i dzikich pszczół i trzmieli, które zwykle pojawiają się wraz z pierwszymi wiosennymi kwiatami. Ja rok temu wystawiłem kokony w okolicy 10 kwietnia, od tego czasu wygryzały się samczyki a samiczki co roku wygryzają się wraz z początkiem kwitnienia czereśni, które u mnie przypada około 23 kwietnia.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ktoś z forum miałby może sprzedać kokony Murarki?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesienią przestudiowałam obie części wątku ale wszystkiego nie da się zapamiętać choć notatki tez robiłam.
Interesuje mnie jak daleko od " swego domku " murarki latają za pyłkiem?
Czy wiązki pociętych trzcin można wkładać do pudełek po 2 litrowych sokach ( odpowiednio przyciętych ) takich, które w środku wyłożone są chyba folia ?
Pomyślałam, że to wygodne i do tego łatwo takie pakiety układać w większej skrzynce.
U wielu z Was widziałam trzcinę w plastykowych butelkach więc może i te pudełka by sie nadawały ?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Pokarmu szukają jak najbliżej gniazd, w promieniu do kilkuset metrów :wink:
Myślę że takie pudełka mogą być, ważne tylko żeby rurki były dobrze umocowane i nie zamakały.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Maćku - tak też myślałam, że można w tych pudełkach ale wolałam sie upewnić.
Za ogrodzeniem działki mam 100-metrowy pas do rzeki ( zaniedbany) i tam planuję wprowadzić rożne odmiany wierzb z myślą o pszczołach bo one najwcześniej kwitną stąd pytanie o odległość ich oblotów.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam
Jeśli murarki w czasie hodowli zaczną się rozmnażać i w końcu zabraknie dla wszystkich otworów to mogą uciec wszystkie?
Awatar użytkownika
wasmi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2012, o 10:47
Kontakt:

Post »

Witam. Ogrodnik88 jakieś herezje głosisz. Murarka ogrodowa jest typem pszczoły samotnicy i bez względu na to czy będzie sama tj. oczywiście 1 para czy jak w naszych warunkach "hodowlanych" ileś tam dziesiątek sztuk, nie ma to znaczenia dla jej bytowania. W momencie braku warunków siedliskowych nadmiar pszczół odleci w poszukiwaniu nowych miejsc niemniej jednak te które będą miały możliwość zasiedlenia czegokolwiek pozostaną. Jeszcze kilka lat wstecz nie było tendencji pomagania i jakoś przez setki a nawet tysiące lat dawały sobie radę. :D

Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

wasmi pisze:Witam. Ogrodnik88 jakieś herezje głosisz. Murarka ogrodowa jest typem pszczoły samotnicy i bez względu na to czy będzie sama tj. oczywiście 1 para czy jak w naszych warunkach "hodowlanych" ileś tam dziesiątek sztuk, nie ma to znaczenia dla jej bytowania. W momencie braku warunków siedliskowych nadmiar pszczół odleci w poszukiwaniu nowych miejsc niemniej jednak te które będą miały możliwość zasiedlenia czegokolwiek pozostaną. Jeszcze kilka lat wstecz nie było tendencji pomagania i jakoś przez setki a nawet tysiące lat dawały sobie radę. :D

Pozdrawiam Mirek
I to jest ta mała różnica pomiędzy pszczołą miodną a murarką .Brak problemu z rójką .
Poza tym kiedyś myślałem że w szklarniach i pod foliami fruwają pszczoły miodne w celu zapylenia.
Okazało się że to murarki i trzmiele. Istnieje coś takiego jak wierność pożytku u pszczoły miodnej. Chodzi o to że jak któraś znajdzie coś dobrego to naplotkuje w ulu i wszystkie tam polecą. ;:136
Murarka jest samotnicą i rozlatuje się na wszystkie strony bez grupowej koncentracji na jednym pożytku. To samo dotyczy zbytniego zagęszczenia i braku miejsc na złożenie jajeczek. Po prostu część odleci i poszuka sobie nowego lokum ale pojedynczo , bez rójki .
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To super,bo miałem co do tego wątpliwości :)
Mam taki stary kawałek pnia,gruby na 50-70cm i 1-1.5m,dzisiaj zacząłem wiercić w nim dziury o średnicy 10mm i głębokości 10-13cm.
To czy otwory są skierowane na południe,wchód itd ma znaczenie?
Awatar użytkownika
wasmi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2012, o 10:47
Kontakt:

Post »

Pomyśl nad rozpołowieniem tego pnia, wtedy otrzymasz dwa ładne kawalki ktore możesz nawiercić np. wg. Obrazek przez co uzyskasz większą różnorodność owadów.
Co do kierunku to nie ma znaczenia(własne doświadczenia,szkoda że brak fotek) czy otwory są skierowane na południe,wschód czy zachód,chociaż preferowana jest wystawa poludniowa. Ogrodnik88 jeśli Ci nie uda się rozpołowienie to ponawiercaj pień z kazdej strony tylko zadbaj o dobre zadaszenie żeby otwory nie ulegaly zamoczeniu Opcjonalnie możesz powiesić pień poziomo oczywiście również z jakimś dzaszkiem.

Miłej pracy, Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”