Moje początki hodowli storczyków...

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje początki hodowli storczyków...

Post »

Arku, myślę, że obie z Jowanką chciałyśmy raczej potępić to pseudoupiększanie natury a nie Ciebie. Ostatnio widziałam w OBI poprzeceniane dendrobium, którego liście były całe fioletowe, prawie czarne od ilości barwnika. To taki przykru widok :( Człowiek sam o sobie decyduje więc jak chce to nich robi sobie operacje plastyczne tylko dlaczego próbuje poprawiać naturę :twisted:
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, :wit
Piękne masz storczyki moja mama kiedyś miała ale nie chciały rosnąć. ;:145
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Może kwiatek wygląda dziwnie ale i tak jest śliczny ;:173 Też się jednak zastanawiam, czy wszystko z nim ok - a liście ma w porządku? Czasem takie anomalie występują jeśli np. pączki rozwiną się za szybko. U mojego "ciapka" najmniejsze, ostatnie kwiaty były bardziej zielone niż białe i nie rozwinęły się do końca; podobnie nie całkiem uformowane były niektóre kwiaty u miniaturki (również pączki które rozwinęły się jako ostatnie, niektóre opadły). Storczyk kupiony w ikei każdy kwiatek miał inny - różna ilość płatków, niektóre były zagięte. A cambria na drugim pędzie zakwitła w innym kolorze niż na pierwszym ;:oj A takie falbanki też widziałam, z tym, że były na wszystkich kwiatach; trzymam kciuki aby to był tylko efekt "przemęczenia" ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu - Nie ma sprawy-"Polam i wszystko jasne" a tak przy okazji dopowiem ,że jak mi się mój królewski niebieski bardzo podoba ale niestety
z kolekcji wypada,to po przytoczeniu przykładów na farbowańce przez Jovankę i Ciebie mam niestety obawy,że mogę się znowu dać nabić w butelkę skoro tak niełatwo jest je rozpoznać od tych o naturalnych kolorach a my faceci kobiecej intuicji niestety nie mamy-no bynajmniej ja ;:185

Szymku - Dzięki za odwiedziny i w tym wątku.Jak tylko się wyrobię mimo iż to niedziela to może zdążę odwiedzić Twoje dwa pozostałe wątki?Z tym "rośnięciem" storczyków to bywa różnie.Ja doszedłem do wniosku,że aby prawidłowo dalej się rozwijały trzeba kilku lat doświadczeń i wzajemnej wymiany poglądów na naszym forum a jest tu wielu doświadczonych hodowców amatorów ze wskazówek których warto korzystać,poza tym pozostaje jeszcze literatura albo net.
Pozdrówka :wit

Natalko - Fajnie,że znowu do mnie zawitałaś bo dzięki Twoim informacjom mogę obserwować zmiany jakie zachodzą w niektórych moich egzemplarzach i porównywać z tymi jakie opisujesz i wyciągać ewentualne wnioski.Dzięki za trzymanie kciuków ;:180
Tobie również obiecuję,że lada moment i do Ciebie przydreptam-wiem,wiem mam zaległości ale na pewno je nadrobię i może jeszcze dziś ;:108

Pozdrówka dla Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Ale niestety 4 uschły.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku witam niedzielnie :wit :wit
Ale się uśmiałam czytając Twój wczorajszy post :;230 :;230 :;230
Chyba rzeczywiście telepatia zadziała - rozminęliśmy się w drodze ;:306
Nie pozwoliłam Ci się wyspać ;:108 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szymku - Nie ma chyba takiego początkującego a nawet zaawansowanego hodowcy,który nie ponosiłby strat nawet niezawinionych ;:185

Tereniu - I ja witam Cię niedzielnie :wit
Moim snem się nie przejmuj bo czy kładę się spać o właściwej porze czy też później,to i tak śpię jak mysz pod miotłą
taka to już moja natura :( .Ja też uśmiałem się jak trza i nie wiem jak Ty ale ja w telepatię wierzę ;:108
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arku, w sumie niebieskich storczyków nie ma wiele w naturze i mnie w tym momencie na pamięć przychodzi np. vanda coerulea jest niebieska i jej dzieci ale nie jest to taki odcień niebieskiego jak Twój farbowany. Ona raczej lekko wpada w fiolet.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu - Po Natalce jesteś drugą Forumką,która podaje informację i to nawet z konkretnymi szczegółami o naturalnych niebieskich storczykach a raczej bardziej fioletowych.Jest to istotna informacja i bardzo pomocna przy ewentualnym kolejnym zakupie niebieskiego,bo jak tylko spotkam w takim kolorze to nie odpuszczę i musi być mój bo aż się prosi do mojej kolekcji o tym właśnie odcieniu :heja
Jest tylko jedno ale a mianowicie z mego pobieżnego przeglądu na żywo storczyków Vanda,że są one bardzo drogie.Widziałem czarne-mam nadzieję,że nie farbowane :?: :?: :?:
Dzięki-pozdrawiam : ;:180 wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Arku dobrze że mam Ciebie na fo ,to chociaż popatrzymy na śliczne storczyki ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Arku nie musisz przepraszać ;:108 Ja nawet jeśli nie piszę, to zaglądam ;:108 A kiedy mam jakieś obserwacje na temat roślin (głównie na przykładzie własnych) wtedy staram się coś napisać, a nuż się przyda :roll:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - I vice-versa-dobrze,że ja mam Ciebie bo Twój ogród jest jak zaczarowany i przyjemnie po nim pospacerować,chociaż coraz trudniej z niego wyjść-ale to dobrze bo jego widok działa na mnie bardzo kojąco ;:333

Natalko - Już nie muszę przepraszać bo zaległości nadrobione he :heja Twoje obserwacje zaś jak najbardziej się przydają-a propos obserwacji to w moim dzisiejszym poprzednim poście nie dopisałem Ci,że z liśćmi u mojego pomarańczowego,no wiesz u tego po przejściach jest wszystko ok ;:333
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arku jesteś bardzo miły :oops: dziękuje.
Sama nie raz mówie że na działce mam za dużo kwiatów i musze je usunąć,ale córka nie pozwala.
Zapraszam do siebie kiedy tylko masz ochotę :wit :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - Bardzo dziękuję za komplement ale nie wiem czy na aż taki zasługuję :oops:
A Córka ma rację,że nie pozwala bo kto wie mógłby to być już nie ten sam piękny,zaczarowany ogród ;:108Dziękuję za zaproszenie,będę wpadał,kiedy tylko będę mógł ;:180
No i popatrz jak to role się w życiu zmieniają-kiedyś Córka musiała słuchać Ciebie a teraz jest na odwrót ;:306
Dużo dobrego Tobie Jadziu i Twojej Rodzinie życzę ;:168
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Arku,i masz racje że teraz musze córki słuchać :?
Miłej nocy :wit :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”