Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
A ja mam pytanie: Czy z nasion kupionych w sklepie ogrodniczym na rade wyhodować tak dużą dynie? są takie nasiona wartościowe?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłam w sklepie ogrodniczym. Są to nasiona z Francji. Ale z tą wielkością to przesadziłam...ale duże są, bo to mają w genach
Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
Jak mówiłem to nie wiem. Mam nasiona giganta od legutko i one są inne także innej firmy atlantic są mniejsze. Jak wróce zrobie zdjęcie porównawcze. Artur dziękuje za przepisy. Nie mam pomysłu gdyż u nas jakoś dyni się zbytnio nie je. Dopiero drugi rok uprawiam dynie i ogólnie z myślą o konkursie dlatego jakoś ciężko mi się do potraw z dyni przekonać
może gdyby ktoś mnie poczęstował jakąś potrawą i by mi naprawde zasmakowała to co innego 

- Tomek-Warszawa
Czyli nasiona spokojnie można kupić w sklepie ogrodniczym. 

Tomku, jeśli chcesz uprawiać dynię Muscat de Provance, dorasta do 25 kg, to najlepiej kupić nasiona w sklepie, o nawożeniu wiesz wszystko bo masz już doświadczenie. Ale jeśli myślisz o takich gigantach jakie ma Błażej to tylko specjalne nasiona z rodowodem. W sklepach jest odmiana Atlantic Giant ale z niej takie giganty nie wyrosną, to muszą być specjalne linie.Tomek-Warszawa pisze:A ja mam pytanie: Czy z nasion kupionych w sklepie ogrodniczym na rade wyhodować tak dużą dynie? są takie nasiona wartościowe?
- Tomek-Warszawa
Mi chodziło czy ta ze sklepu da radę urosnąć do wagi 70-80 kg takiej 200 kg dyni by nie było jak ją przetransportować.W sklepach jest odmiana Atlantic Giant ale z niej takie giganty nie wyrosną, to muszą być specjalne linie.

Kiedyś miałem tą odmianę i rzeczywiście jest bardzo plenna bo owoców miała dużo o wyrównanej wadze i duże i jeszcze ładnie wygląda bo jej liście mają białe plamki. jeśli chodzi o nawożenie to ja dynie sadzę na pryzmie kompostowej i co roku mam duże owoce. W tamtym roku moje Big Max ważyły 25 kg , 28 kg i 38 kg a w tym roku miałem dwie rośliny i dwa owoce 27 kg i 32 kg.Tomku, jeśli chcesz uprawiać dynię Muscat de Provance, dorasta do 25 kg, to najlepiej kupić nasiona w sklepie, o nawożeniu wiesz wszystko bo masz już doświadczenie
Zastanawiam się czy dzięki zapylaniu ręcznemu (tak robiłem w tamtym roku) wyrosną większe dynie

Tyle to da radę urosnąć, mój kuzyn miał 60 kg, i chyba gdzieś w wątku ktoś opisywał podobną, trzeba poszukać.
- BobejGS
- Kontakt:

z lewej nasiona firmy Roltico (http://www.roltico.pl/oferta/nasiona-wa ... tic-giant/ ) w środku Legutko(tu nie wiem jaka paczka) i z prawej moje.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Oj widać różnicę. Ja chcę Twoje nasiona hahaha (2 starczą
) 

-
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
To tak jak ja z tymi potrawami z dyni. Ale już mnie tu uświadomiono, że dynie mają szerokie zastosowanie i dlatego muszę na wiosnę je posadzić.
artur1968 ja sobie ten przepis na placki muszę zanotować, bo czyta się smakowicie.
Ps. gratuluję arbuza, muszę na nasiona takiego zapolować, skoro skórki prawie nie ma.
artur1968 ja sobie ten przepis na placki muszę zanotować, bo czyta się smakowicie.
Ps. gratuluję arbuza, muszę na nasiona takiego zapolować, skoro skórki prawie nie ma.
- BobejGS
- Kontakt:
Jedną dynie dziś rozkroiłem 63kg a pestki się suszą 

-
To zamawiam 2-3 pestki. Potem za rok mina sąsiadów bezcenna (tym bardziej, że w mojej okolicy tylko jeden sąsiad dynie sadzi)
Ja tu na forum nie powinnam czytać, bo mi działki zabraknie i potem będę musiała i od brata działkę obsadzić, ale jak nie probować takich cudów?

Ja tu na forum nie powinnam czytać, bo mi działki zabraknie i potem będę musiała i od brata działkę obsadzić, ale jak nie probować takich cudów?

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
No własnie tak się zastanawiałam
jak dużą masz działkę

-
Jeśli to do mnie pytanie to na samym ogródku jakieś 850 m2. Dodatkowo obok jest nieużywana działka brata, ponad tysiąc m2 (tam miałam ogród w zeszłym roku). A ilości sadzę takie niby dla 2 osób (pomidorów miałam jakieś 175 krzaków haha). Dynie się spokojnie zmieszczą z moimi kabaczkami i patisonami.
PS. Już sobie obiecałam - więcej odmian, mniej krzaków. No i chyba wykarczuję 3 grządki truskawek to dojdzie miejsce.
PS. Już sobie obiecałam - więcej odmian, mniej krzaków. No i chyba wykarczuję 3 grządki truskawek to dojdzie miejsce.