Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Iwonko, te letnie fotki to był tylko przerywnik. Dooki coś tam jeszcze można sfotografować, dopóty to robię, ale coraz smutniej jakoś i coraz bardziej szaro robi się w wątku, a ja tak nie chcę. Chcę kolorów i radości :)
Ewuniu, miło mi, że lubisz tu wpadać. Ja też z chęcią do ciebie przychodzę :D Masz tak wszystko wypielęgnowane, ładniutkie. A co do zdjęć, to czasem aż się dziwię, gdy widzę na nich coś, czego w ogóle bym nie zauważyła i co całkiem nieświadomie wpada w mój obiektyw.
Krysiu, gołe paskudne ślimory były u mnie w większej liczbie w zeszłym roku, ale jakoś udało mi się je wytępić. Kładłam stare deski na rabacie na kilka dni, i te paskudztwa chroniły się właśnie pod nimi. A ja wtedy ciach ;:14 Teraz mam tylko te skorupowe i walczę z nimi głównie wczesną wiosną, gdy zgrabiam z rabat liście. One są jeszcze wówczas zasklepione w skorupach i leżą prawie na wierzchu albo są tylko trochę zagłębione w ziemi, tak że je dobrze widać. Ponieważ warstwa liści jest u mnie gruba, nie wkopują się głębiej.

Szarobure smutne widoki mojego ogródka. Wszęobylskie dębowe liście przykrywają niemal wszystko :(
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny szpaler żurawek.
Co robisz z liśćmi dębowymi?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Halinko :wit chyba najprościej będzie, jak odpowiem ci tym oto zdjęciem. Oczywiście część liści pozostaje na rabatach i okrywa rośliny kołderką :)

Obrazek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Współczuje walki z dębowymi kiściami , a takie piękne drzewa . Liście to jedno , a co robisz z taką ilością żołędzi . U mnie czasem chyba wrony gubią żołędzie niesione z pobliskiego osiedla gdzie rosną najbliższe dęby , wiosną wyrywam z ogrodu po kilka młodych roślin .
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Wandziu ja jeszcze w tym roku nie paliłam w kominku , ale miałam taką ochotę .
Genia :wit
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

kiedy bym tu nie zajrzała jest jak w zaczarowanym ogrodzie
pozdrowienia dla CZesia ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Olku, ja jakoś nie mam dużego problemu z żołędziami. W porównaniu z ilością liści to żołędzi jest raczej niewiele. opczywiście czasem wyrośnie gdzieś mały dąbek, ale to są sporadyczne przypadki. Chyba coś te żołędzie zjada, choć nie wiem co. Ktoś mi wspomniał, że można kawę z żołędzi robić i jest całkiem niezła. Może kiedyś spróbuję. :)
Koniczynko, ja nawet nie miałam pojęcia, że czasem tu zaglądasz. Pamiętam ciebie tylko z wątku doniczkowego. Bardzo mi przyjemnie z tego powodu. Czesio dziękuje ;:196
Geniu, ja palę nier z powodu zimna, tylko wiesz, te liście są dosłownie wszędzie, a na kompost się nie nadają, a więc palę. No i kaloryfery dzięki temu można przykręcić. W sumie grzenie wychodzi taniej :)
Ale ty chyba nie masz problemu z liśćmi, prawda?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu ja w ogrodzie mam dwa jesiony, które gubią liście już od września. :!:
Więc już we wrześniu mam jesień w ogrodzie.
Z trawników grabimy, albo zbieramy kosiarką, a na rabatach leżą do wiosny.
Wiosną obsypuję korą i nie muszę sprzątać.
Wszystkie liści wyrzucamy na kompost, a jedynie z orzecha wynosimy do naszego lasu . :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tajeczko, ja oprócz tych swoich dębów też mam dwa jesiony, ale z nimi to nie ma żadnego problemu. Listki są miękkie, łatwo się kompostują, łatwo znikają i faktycznie można je po prostu przykryć korą, tak jak ty robisz, i o nich zapomnieć. No ale liście z dębu i z orzecha niestety przysparzają nam trochę kłopotów :wink:

Szron na listkach tańczy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Piekny szronkowy taniec .U mnie wszystko zmrożone od dwóch dni . ;:108
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Wandziu, podziwiam Twoją niespożytą energię i wszechstronne zainteresowania i talenty! Byłam u Stokrotki, czytałam i wysłuchałam! :) ;:180 ;:180 Jesteś wielka! Dawno się nie odzywałam, ale śledzę! Zwłaszcza Twoje poczynania różane mnie mile zaskoczyły! Jakoś jak pojawiłaś się na forum, to specjalnie różana nie byłaś... :wink: Jako i ja...A ta choroba dotknęła nas mniej więcej w podobnym czasie, jeśli chodzi o staż forumowy...Kibicuję Twoim różom, co w stosownym wątku również udowodnię!
Zachwyca mnie nieodmiennie Twoja ścieżka...A tam ścieżka! Kompozycja ścieżkowa! ;:63
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Wandeczko zasuwasz z tym swoim wątkiem jak szalona. Chyba niedługo przebijesz Shirall :tan
x-d-a

Post »

Wandziu, Twoje fotki są coraz piękniejsze ;:63 Ty naprawdę umiesz dostrzec piękno tkwiące w naturze :P
I niekoniecznie musi to być zaraz jakiś niezwykle efektowny kwiat...
Forum jest jednak inspirujące! Że też ja nie wpadłam na to, że liśćmi można palić w piecyku :roll: (nie mam kominka, tylko tzw. kozę). Dotąd wykorzystywaliśmy do tego m.in. gałęzie ścinane w ogrodzie, ale liście też mogą być...Zwłaszcza jak się ma ich takie ilości...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Przy ciepełku od kominka i zielonych ścianach (kolor uspakajający) można się rozmarzyć.
Dobrze Wandziu, że możesz tak pozbywać się liści, montowane obecnie piece na opał groszkowy pozbywają użytkowników takiej możliwości. W ogrodzie masz dużo zimozielonych nasadzeń czynią go ciekawszym. Niedługo można porozkładać dekoracje świąteczne, ?.nie zastąpi to ciepłych letnich dni.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,a jak liście są mokre to czekasz aż wyschna czy też sie palą?Ja mam z 2 orzechów,ale te nie daję na kompost tylko wynoszę przed dom,u mnie jak na wsi,a może tez powinnam palic?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”