storczyki dorotykol cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: storczyki dorotykol cz.2

Post »

Dorotko ślinię się na widok Twoich Vand a moja zołza sobie nic z tego nie robi. :(
Rośnie tylko w liście już chyba z 5 wypuściła, korzonki też pięknie jej ruszyły na dworze a o kwiatku jak marzyłam tak marze dalej. ;:145
Fotka porównawcza kingidium i Vandy fantastyczna. ;:oj Jak Dawid i Goliat. :wink:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

urocze?, cudne? oj mało powiedziane , one są fantastyczne :wit
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dorotko, ależ kolorowo u Ciebie. Piękne vandy, cudownie Ci kwitną. Cieszę się, że dzielisz się z nami tymi widokami!

Violacea sumatra - och jakie cudo ;:167
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Dziękuję ;:196

Ostatnio jestem załamana ;:174 Wraz z vandą - reanimką przyniosłam chorobę. Jak każda nowa roślina została opryskana i przeszła kwarantannę, ale za krótką...
Zachorowały wszystkie vandy na tym parapecie. Podobno to choroba grzybowa - walczę i trzymajcie za moje podopieczne kciuki.
Wszystkie zakażone rośliny albo kwitną albo są zapędzikowane ;:145 ;:145 ;:145

A to co poza tym nieszczęściem to dzieje się na moich parapetach :D
:D
Obrazek

porównanie dwóch ascocend

Obrazek

Obrazek

equstris alba

Obrazek

c-c puszcza kolejny pęd :D

Obrazek

i porównanie trzech odmian

Obrazek

liodoro

Obrazek

ascocentrum - nie wiedziałam, że potrafi przedłużać pęd i że kwitnie równie chętnie jak ascocendy - ma następny malutki pędzik :D

Obrazek

Obrazek

mój pierwszy cycnoches ;:333

Obrazek

dtps ;:167

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Dorotko! Gdybym w swojej kolekcji miała takie piękności, zapewne bym nie jadła, nie piła, nie spała i nie mogła pracować. A to dla tego, że podglądając te wszystkie cudowne kwitnienia na nic innego nie starczyłoby czasu. A jak Ty sobie z tym radzisz? Pozdrawiam i trzymam kciuki za Twoje Wandy.
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

piękne wandy, trzymam kciuki za odratowanie!
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Dorotko piękne kwitnienia,wszystkie obficie kwitną,ja nie wiem jak Ty to robisz i gdzie Ty mieścisz te wszystkie storczyki ;:202
ascocendy białe są chyba jednakowe :?:
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko wielka szkoda że Vandy zachorowały... :roll: Trzymam kciuki za nie. ;:333 Pewnie szybko wyzdrowieją pod twoją opieką bo super u ciebie rosną.
Ta Vanda Robert Deligt Black jest śliczna ;:167 Moje marzenie :lol: Mam nadzieje że kiedyś taką spotkam.Ona ma tylko nazwę Delight Black czy coś jeszcze bo jak patrze na internecie to niektóre są ciemno bordowe a też pisze Deligt Black... :roll:
Piękny dorotisek ;:167
Obie białe Ascocendy pięknie ci zakwitły,są takie eleganckie i szykowne...
Equstris alba bardzo obficie i pięknie ci zakwitł...
Śliczne masz miniatum,niezły krzak z niego. :wink:
Gratuluje pierwszego cycnochesa ;:138
Liodoro masz olbrzymie i pięknie kwitnące podobnie jak c-c

Pozdrawiam Mariusz3357
Pozdrawiam Mariusz3357
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dorotakol patrz, ostatnio pewien zaufany pan z kwiaciarni przestrzegał mnie przed marketowymi vandami/storczykami , szczególnie tymi poprzecenianymi; tłumaczył, że markety biorą storczyki z tylu miejsc, że zawsze coś się może przyplątać i później już choróbsko leci po całym ich asortymencie :/ jednak coś w tym jest, szkoda, że akurat Twój przypadek to potwierdza
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dorotko zaciskam mocno kciuki i mam nadzieję że wygrasz z chorobą u Twoich piekności, a pokazane okazy wprost zachwycają ;:108
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim trzymającym kciuki ;:196

iwka2 pisze:Dorotko piękne kwitnienia,wszystkie obficie kwitną,ja nie wiem jak Ty to robisz i gdzie Ty mieścisz te wszystkie storczyki ;:202
ascocendy białe są chyba jednakowe :?:
Są zdecydowanie różne. Oriental siberian dopiero co otworzyła i jej kwiaty nie są jeszcze tak duże jak powinny być, różnią się też kształtem.

Porównaj sama

Obrazek

Obrazek

i Oriental Siberian

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mariusz3357 pisze:Dorotko wielka szkoda że Vandy zachorowały... :roll: Trzymam kciuki za nie. ;:333 Pewnie szybko wyzdrowieją pod twoją opieką bo super u ciebie rosną.
Ta Vanda Robert Deligt Black jest śliczna ;:167 Moje marzenie :lol: Mam nadzieje że kiedyś taką spotkam.Ona ma tylko nazwę Delight Black czy coś jeszcze bo jak patrze na internecie to niektóre są ciemno bordowe a też pisze Deligt Black... :roll:
Piękny dorotisek ;:167
Obie białe Ascocendy pięknie ci zakwitły,są takie eleganckie i szykowne...
Equstris alba bardzo obficie i pięknie ci zakwitł...
Śliczne masz miniatum,niezły krzak z niego. :wink:
Gratuluje pierwszego cycnochesa ;:138
Liodoro masz olbrzymie i pięknie kwitnące podobnie jak c-c

Pozdrawiam Mariusz3357
Mariuszu ona nie była oznaczona. Widziałam taką samą u kolegi z forum, który ma vadę Roberts Delight Black i poprosiłam o to żeby na nią zerknął. Napisał mi że to na 99,9 % to ta sama vanda co jego.
furious pisze:dorotakol patrz, ostatnio pewien zaufany pan z kwiaciarni przestrzegał mnie przed marketowymi vandami/storczykami , szczególnie tymi poprzecenianymi; tłumaczył, że markety biorą storczyki z tylu miejsc, że zawsze coś się może przyplątać i później już choróbsko leci po całym ich asortymencie :/ jednak coś w tym jest, szkoda, że akurat Twój przypadek to potwierdza
Po prostu miałam pecha, a o taki pech łatwiej, gdy roślin jest dużo :(

Trzynastko, gianno dziękuję ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dorotko, Ascosenda Oriental siberian jest przepiękna. To kremowe wybarwienie na dolnych płatkach w zestawieniu
ze śnieżnobiałą bielą sprawia, że jest niezwykła ;:167
Zasmuciła mnie wiadomość o chorobie części Twoich Vand. Mam nadz., że na tym parapecie nie miałaś ich zbyt wiele.
Trzymam oczywiście kciuki za udaną walkę z chorobą.
A pozostałe kwitnienia ;:226
Porównanie trzech odmian c-c, to dla mnie prawdziwe perełki !
'Liodoro' tak obficie kwitnące, to nieczęsty widok. Pewnie i zapach zwielokrotniony.
Phal. equestris alba ze swoją burzą kwiatów, to dla mnie nr 1 ;:224

Obserwuję Dorotko kwitnienie mojego klasycznego 'equestrisa' i pomimo dość szybkiego tempa zrzucania kwiatów następuje równoczesna wymiana
na nowe. Tempo pojawiania się młodych pączków jest niesamowite. W ten sposób storczyk kwitnie bogato już od kwietnia i końca nie widać.
Chyba pokuszę się o tę cudną białą odmianę, bo to naprawdę wdzięczne storczyki ;:215
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu Cię muszę niestety zmartwić -alba nie przedłuża pędów i nie jest tak skora do kwitnienia jak zwykły różowy. Na jej kwiecie możemy liczyć zazwyczaj raz w roku, ale za to w jakiej ilości :lol:
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Dorotko zaglądam do Ciebie po długiej przerwie urlopowej i co..., Twoja wiadomość zwala z nóg , takich kwitnących wand zaraz tu na forum nie ma i szkoda by było aby coś co się przypałętało zniszczyło Twój dorobek.
Walcz, bo naprawdę było by szkoda takich roślin.
Trzymam kciuki i wierzę że komu jak komu ale Tobie na pewno się uda . Powodzenia!
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, i ja trzymam kciuki za Twoje vandy.Wierzę, że dasz radę (to tylko kwestia czasu) i nadal będą cieszyły Ciebie i nas swoimi kwitnieniami. ;:108 Teraz wracam do cz.1 Twojego wątku bo jeszcze sporo zostało do poczytania.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”