Rośnie tylko w liście już chyba z 5 wypuściła, korzonki też pięknie jej ruszyły na dworze a o kwiatku jak marzyłam tak marze dalej.

Fotka porównawcza kingidium i Vandy fantastyczna.

Są zdecydowanie różne. Oriental siberian dopiero co otworzyła i jej kwiaty nie są jeszcze tak duże jak powinny być, różnią się też kształtem.iwka2 pisze:Dorotko piękne kwitnienia,wszystkie obficie kwitną,ja nie wiem jak Ty to robisz i gdzie Ty mieścisz te wszystkie storczyki![]()
ascocendy białe są chyba jednakowe
Mariuszu ona nie była oznaczona. Widziałam taką samą u kolegi z forum, który ma vadę Roberts Delight Black i poprosiłam o to żeby na nią zerknął. Napisał mi że to na 99,9 % to ta sama vanda co jego.Mariusz3357 pisze:Dorotko wielka szkoda że Vandy zachorowały...Trzymam kciuki za nie.
Pewnie szybko wyzdrowieją pod twoją opieką bo super u ciebie rosną.
Ta Vanda Robert Deligt Black jest ślicznaMoje marzenie
Mam nadzieje że kiedyś taką spotkam.Ona ma tylko nazwę Delight Black czy coś jeszcze bo jak patrze na internecie to niektóre są ciemno bordowe a też pisze Deligt Black...
![]()
Piękny dorotisek![]()
Obie białe Ascocendy pięknie ci zakwitły,są takie eleganckie i szykowne...
Equstris alba bardzo obficie i pięknie ci zakwitł...
Śliczne masz miniatum,niezły krzak z niego.![]()
Gratuluje pierwszego cycnochesa![]()
Liodoro masz olbrzymie i pięknie kwitnące podobnie jak c-c
Pozdrawiam Mariusz3357
Po prostu miałam pecha, a o taki pech łatwiej, gdy roślin jest dużofurious pisze:dorotakol patrz, ostatnio pewien zaufany pan z kwiaciarni przestrzegał mnie przed marketowymi vandami/storczykami , szczególnie tymi poprzecenianymi; tłumaczył, że markety biorą storczyki z tylu miejsc, że zawsze coś się może przyplątać i później już choróbsko leci po całym ich asortymencie :/ jednak coś w tym jest, szkoda, że akurat Twój przypadek to potwierdza