Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Witaj Nelu :wit Ależ piękności różano-powojnikowe pokazujesz. Można się w nich zagubić... oj, kiedy ja do takiego buszu dojdę? Ale Twoje powojniki skrzętnie notuję i będą zakupy :heja - pozwól, że niektóre zestawienia po prostu bezczelnie odgapię ;:224 - ale będą to na zawsze Nelusine Kompozycje w moim ogrodzie.
Nelu, widzę że masz Balerinę. Powiedz mi, czy myślisz, że pasowałaby do żółtych pięciorników? Mam taki mini-żywopłot z żółtych pięciorników i pomiędzy nimi "dziurę" na ok. 4 metry. No i ubzdurałam sobie posadzić tam róże ;:224 I tak myślę, myślę i nic nie mogę wymyślić - a Balerina albo Mozart wydają mi się "fakturowo" podobne. Podaobał mi się Pilgrim u Izy-Chatte, ale byłoby chyba za żółto.
A u Milczyńskich w ogrodach pokazowych byłam, ale kiedyś.... dawno, dawno temu. Teraz wpadłam tam piętnaście minut przed zamknięciem :;230 . Ale zwiedzanie ich w Twoim towarzystwie byłoby niekłamaną przyjemnością ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

[quote="Alionuszka"]
Czy chodzi Ci o majowe chrabąszcze...?One i w czerwcu latają...Podgryzają rośliny ,ale najgorsze są ich larwy tzw pędraki...które w drugim stadium żerują na korzeniach...

Nela. One to one, tylko 3 tygodnie póżniej niż zwykle, larw też było zatrzęsienie, po prostu plaga, chyba nie do wytrucia to paskudztwo?
Za to róże mają 2-3 tygodniowe wyprzedzenie. Coraz częściej fiksuje ta przyroda, coraz trudniej jest przewidywalna. Tylko nie pisz, że to wszystko wina chemizacji naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Krwawnicę wysiałam sobie z torebki i bardzo ją lubię. U mnie kwitnie nieco później (oczywiście :evil: ), ale rośnie w mokrym miejscu, więc sięga 2 m.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze:
Obrazek
Pięknie jest u Ciebie Nelu - różany kolorowy busz ...czego chcieć więcej ... ;:224 .
Naturalnie zazdraszczam :mrgreen: , bo naprawdę nie wiem, kiedy u mnie tak będzie ... :roll: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Owada daj do identyfikacji Lokiemu , to biolog, na pewno Ci go opisze.
U mnie takiego nie widziałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELUŚ niestety zrobiłam to Austinkowi z ciężkim sercem ,ale dotknęłam na wpół żywych kwiatów to mi ogólnie zrobiło się go żal . Przetaczniki bardzo mi sie spodobały mam tego siwego i bardzo mi się podoba . Fotka ,którą pokazała Rozeta mnie również urzekła
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Na jednym ze zdjęć widziałem biało-różową firletkę.
Możesz ją pokazać bliżej?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ja też mam krwawnicę z pola i wreszcie zadomowiła się w oczku. Tez jej tam dobrze :D
A szałwia omszona u Ciebie taka bujna, pełna :shock: moja jakaś ... szczupła :roll:
Moze trzeba ją jeszcze raz posadzić poprawiwszy glebę? :?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

No to Green Ice do zapamiętania :D
Ależ rozmaitości na wklejonych fotkach, siedzę i studiuję nasadzenia... Fairy ładnie przezimowała, a widziałaś moje kikutki :(
Rety, przez ten wolny czwartek pomyliło mi się... wczoraj myślałam, że sobota, bo piątek miałam wolny.... cud, że oprzytomniałam, że dziś moja pracująca sobota :;230 Na szczęście jutro niedziela, może dojdę to orientacji w czasie :;230
Bukiet w wyprawy cudny :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

I znowu ten różano kwiecisty busz i do tego taki kolorowy, Westarland z fioletem ślicznie wygląda. ;:138
Mnie powojniki Viticella bardziej interesują w połączeniu z różami kwitnącymi tylko raz. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiu ...o dorobisz się takiego buszu,wcześniej niż myślisz... :wink: Reguła...sadzić to co się podoba ,wyszukiwać interesujące rośliny,a przede wszystkim róże ,które potrafią stworzyć gąszcz...
Ballerina raczej nie pasowałaby do żółci...bardziej fiolety,czerwienie...Np. Rose de Rescht krzew niewielki ,kolor purpurowy ,pachnący ,albo okrywowa Gartnerfroide,malinowa trzymająca kwiat dwa tygodnie,zdrowa...
Albo możesz tam wcisnąć różę pnącą Flammentanz ,w sam raz na tę dziurę w pięciornikach...
Możesz odgapiać ile chcesz,a dla mnie to przyjemność ,że moje kompozycje ,nierzadko przypadkowe...podobają się ...W Dankowicach za tydzień organizują dni otwarte,więc możemy się umówić... ;:138
Jarko z larwami chrabąszczy trudna walka...tym bardziej ,że siedzą głęboko w ziemi...szczególnie przepuszczalnej.Znalazłam artykuł związany z tymi szkodnikami...może się przyda
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1774
Zgadzam się... róże i większość bylin ,a nawet powojniki wcześnie zaczęły kwitnienie...ale to od pogody zależne ...ciepłej i słonecznej...Szybciej przekwitną i a po obcięciu kolejne kwiaty wypuszczą.mam taką nadzieję...nie chciałabym mieć ogrodu wyłącznie w zielonych barwach... :wink:
Ewka krwawnicę przytargałam z dosyć wilgotnego miejsca na polu...glina jak najbardziej jej służy :uszy U mnie trochę mniejsza ,ale do liliputów nie należy...
Rozetko Westerland to róża trudna kolorystycznie do wkomponowania...ale granat ,fiolet jej służy... :wink: Tak wyszło
Asi już tłumaczyłam ...busz to dużo roślin..a na róże ...standard... 3 lata trzeba czekać...Także cierpliwość i portfel pełny to gwarancja uzyskania buszu... :lol:
Grażka wiele takich niezidentyfikowanych robali u mnie lata lub biega...Trzeba się do znawcy wybrać... :D
Jadziu po co Karolek ma się męczyć tyle jeszcze lat ma przed sobą... :wink: niech rozbuduje swoje macki solidnie...lepsze kwitnienie będzie...ale za rok... :roll:
Przetaczniki są całkowicie w moim typie ..kupiłabym wszystkie jakie istnieją...ale miejsce ograniczone...ogólnie lubię kwiaty w postaci kłosu...
Dawidzie pokażę kwiatek w zbliżeniu ,ale jutro...nie mogę zdjęcia znaleźć... :D

Izka krwawnicy najlepiej w wilgotnym środowisku...w glinie czuje się dobrze...
Szałwia mnie zadziwia...wyrasta taka wielka od paru lat...zawsze muszę ją przywiązywać ...bambusów już mi brakuje do wybujałych roslin... :roll: Nie dawałam jej nic specjalnego pod korzeń ,glina i to wszystko...
Izka-aleb Green Ice jak na miniaturę dobrze się sprawuje...
Na zdjęciu przed szałwią widoczna jest róża,rok rocznie uszczęśliwia mnie jednym lub dwoma pędami,a zwie się Othello...Chyba jej miejsce nie odpowiada...Widoczny duży pak nie zdążył się rozwinąć...padł...chyba dojrzeję do myśli wykopania... :wink:
Dobrze ,że się w porę zorientowałaś w dniach...tak to jest ,gdy święta w środku tygodnia... :lol:
Kikutki The Fairy... ,ale jakie pozostałe róże... :shock:
Majka dobrze planujesz...jedno zastępuje drugie i w ten sposób masz wciąż kwiaty... :uszy

Kolejne ujęcia

Obrazek Souvenir du Dr Jamain,przyziemny kwiat...
Obrazek Comte de Chambord
Obrazek
Obrazek Iceberg i NN
Obrazek White Meilland i Gruss an Aachen
Obrazek
Obrazek Chartreuse de Parma
Obrazekpnąca Parfum d'Evita
ObrazekReine des Violette.zbyt jasna ,może to nie ona...powinna być fioletowa jak nazwa wskazuje...
Obrazek
Obrazek Cafe
Obrazek Nina Weibull
Obrazek

Obrazek trzepakowy zakątek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No to ja jednak jeszcze raz posadzę tę szałwię, dając jej trochę więcej gliny ;) :D

Ja jestem za Rose de Rescht miedzy pięciornikami! ;:333
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Nelu, ależ pięknie u Ciebie ;:63 Nie moge sie napatrzeć na Twoje zdjęcia.
Widzę, że prawdziwa Cafe kwitnie :D U mnie i ona i Evita ciągle w pączkach.
Urzekła mnie Chartreuse de Parma. Czy u Ciebie już zimowała?
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu moja Chartreuse de Parma podmarzła bardzo mocno i ledwo odbiła nie wiem czy zakwitnie w tym roku.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

No, to kolejna porcja cudowności. Cafe nie widziałam na żywo... czy... Czy ona bardziej z tych interesujących , czy bardziej z tych ładnych... Coś w sobie ma...
Motyle nakazują zamilknąć i powrócić do studiowania obrazów... w niemym zachwycie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”