Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

Dzięki forumowicz !! Szklarnia stoi na kafelkach więc nic tam nie wykopię, ale pogoda jest rewelacyjna teraz, ciepłe noce, więc jak mam wykopać taki dołek to tylko poza folią. Mam nadzieję że poskutkuje?

aha - dołek chyba nieco głębszy musi być - bo sam pojemnik na ok 35cm wysokości - rozumiem że ma się w tym dołku schować - i stąd ten kopczyk?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Powinno poskutkować. Nie wiem jaki wysoki masz ten pojemnik z ogórkami. Rzecz w tym ,by wsadzić go głębiej jakieś 10-15 cm niż wynosi wysokość skrzynki, by ogórki wypuściły jeszcze dodatkowo korzenie przybyszowe. Zakopanie pojemnika pozwoli Ci utrzymać w miarę jednakową wilgotność gleby i zasobność w pokarm.

Powodzenia.

PS Kopczyk jest po to, by ogórki wypuściły jak najwięcej korzeni przybyszowych.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Myszko, jeszcze jedna ważna rzecz.Gdyby przy wykopywaniu dołka pokazała sie na jakiejś głębokości martwica, tą część gleby należy złożyć osobno i nie używać do zasypywania skrzynki.

:wit :wit
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A moje ogorki też stoją w miescu.Posiakłam je przy stelażu ,pną się do gory i parę już urwalam ,ale reszta stoi jak zaczarowana.Myslę ,że to wina pogody ,wieje ,nie pada i jest zimno i sucho :evil: A tak obiecywali deszcz. ;:14
Asia
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dziękuję jeszcze raz - tak zrobię jutro z samego rana - (bądź nieco później :) ) pojemnik ma 35cm wysokości, więc dołek pół metrowy powinien im starczyć - jak nie to dam im popalić i zakiszę sobie miniaturki :shock:
Oczywiście dam im popalić mimo to, bo jak mniemam - zanim zasypię je troszeczkę żeby się lepiej ukorzeniły - to bez tych mini ogóreczków pod ziemią...
Pomogoro - dziękuję za poświęcenie czasu, i zobaczymy jak to będzie. Martwi mnie jednak brak męskich kwiatów. Przypatrywaliśmy się dziś z mężem po kilka razy, i nie znaleźliśmy niestety.

...trzmiele w szklarni pobzykały sobie - z wszelakim rozumieniem tego słowa... i odleciały ;:108 :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Myślę, że i w Jaworze doczekasz się deszczu i to nie małego.
http://pogoda.onet.pl/1,787,38,miasto.html

Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:Myślę, że i w Jaworze doczekasz się deszczu i to nie małego.

Pozdrawiam
A ja jestem z Yorku :) :) :)
http://www.weatheronline.pl/WlkBrytania/York.htm
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Myszko

Skoro świt ..tfu..tfu.. w ręce i do roboty :;230

PS Ta pogoda to dla Pelasi
mousefishyork
200p
200p

Post »

To skoro świt - to idę spać... ;:19 (teraz już mi się nie chce "pracować" :lol: )
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No tak. Kto by myślał o pracy naoglądawszy się tyle trzmieli :;230 :;230

Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:Myślę, że i w Jaworze doczekasz się deszczu i to nie małego.

Pozdrawiam
forumowicz ,taka pogoda jest zapowiadana od trzech dni.. :evil: a tu tylko piz..i a deszczu niet ;:223 Sucho jak cholera .A mój chlop nie che mi nanieśc do beczki wody bo mówi ,ze deszcze zapowiadają ;:224
Też Cię pozdrawaim Asia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Ja póki co ogórków sobie jeszcze nie zakiszę.... Dopiero co się zaczęły pokazywać żeńskie kwiatki.
Pogoda na onecie jest bardzo mało wiarygodna, polecam twojapogoda.pl , mnóstwo ciekawych rzeczy, pogoda i nie tylko.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

forumowicz ,taka pogoda jest zapowiadana od trzech dni.. :evil: a tu tylko piz..i a deszczu niet ;:223 Sucho jak cholera .A mój chlop nie che mi nanieśc do beczki wody bo mówi ,ze deszcze zapowiadają ;:224

:lol: Skąd ja to znam? :lol: ja kiedyś mężowi powiedziałam, że susza i trzeba działkę podlać. Też mówił, że deszcze zapowiadają. Powiedziałam, że jakoś zawsze jednak rejon naszej działki deszcz ominie... Więc pojechał ze mną, napompował się wody przez dobre dwie godziny. Jak już do samochodu wracaliśmy to nagle luneło i to porządnie :lol: Teraz zanim pojedzie to sprawdza pogodę na kilku portalach :lol: :lol:
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie zadomowił się w ogórku przędziorek :twisted:
Mimo że tydzień temu pryskałem Talstarem (ale jednak jest za słaby) teraz spróbuję zastosować Vertimec ;:163
W ogóle widzę że ta odmiana którą mam bardzo przypasowała przędziorkowi ;:14
A to fotka (z netu bo mi się nie chce w deszcz latać z aparatem :wink: ale moje liście tak właśnie wyglądają - nie wszystkie oczywiście, są takie "place" porażone).
Obrazek
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

patasko pisze:Dopiero co się zaczęły pokazywać żeńskie kwiatki.
Pewno posiałaś jakąś odmianę ustaloną. One tak mają. Najpierw ogórek pełni funkcję ozdobną mając dzikie mnóstwo kwiatów męskich. Kiedy mężczyźni się wystrzelają najczęściej przychodzi mączniak i... po zawodach.

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”