Mój ogródek - Dorota T. cz.1 - 2007r
- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zwykle u Ciebie jest pięknie i przytulnie :P .
Chryzantemy kupiłaś bajeczne a zwłaszcza ta dwukolorowa jak słońce.
Dorotko co wejdę do twojego ogrodu to masz jakieś nowości
. Ten kwiat w czerwonej donicy jest śliczny i taki okazały . po prostu cudo
.
Pozdrawiam.
Chryzantemy kupiłaś bajeczne a zwłaszcza ta dwukolorowa jak słońce.
Dorotko co wejdę do twojego ogrodu to masz jakieś nowości

Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Dorotko, aż serce się kraje, że tak długo mnie u Ciebie nie było i tyle mnie omineło
Te widoki jakie Nam pokazałaś to fantastyczne odsłony Twego ogrodu
, który wydaje się nie kończącą się skarbnicą tego co piękne i budzące podziw.
Tak wiele zobaczyłem u Ciebie tego co zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie, że nie wiem od czego zacząć
najlepiej od tego co najbardziej wbiło się w moje myśli. Chyba się domyślasz
to SKALNIACZEK !!!!!. Zjawiskowy, przepiękny, aż brak słow, aby określić, to co ujrzałem
. Co roślinka to piękniejsza a na tle tych kamieni, to po prostu prawdziwe zjawiska natury, które schwytałaś i pozwoliłaś im nieskrępowanie karmić Ciebie, Twoich bliskich jak i Nas ich pięknem które trudno okiełznać. Paleta barw i form na tym skalniaku zapiera mi dech w piersiach, aż nie mogę się powstrzymać i krzyknąć, że to jeden z najpękniejszych skalniaków jakie moje oczy mogły ujrzeć i wcale nie przesadzam, to najszczersze odczucie, więc nie możesz w to wątpić. Masz całą masę roślin które i moje szare dni potrafią rozjaśnić barwami tęczy, choć ja niektórych jeszcze nie mam, lecz nęcony ulegnę i również zawitają u mnie. Chodzi mi o te przypołudniki, mimo że jednoroczne to czas im poświęcony nigdy nie będzie czasem straconym, bo ten ich barwny blask jest największą zapłatą za wszystko. Na punkcie rojników to ja też mam "bzika", ale moje to zaledwie namiastka tych jakie ujrzałem u Ciebie. Przepięknie się prezentują, gratuluje tak wielkiej kolekcji jak również pozostałych roślinek skalniakowych, które są naprawdę fantastycznie dobrane i są jedyne w swoim rodzaju, takie nadzwyczajne, że skalniak z ich udziałem to nie może być nijaki, to prawdziwe wyraziste piękno, które jest westchnieniem wielu.
Dorotko zobaczyłem u Ciebie pewną roślinkę, którą i ja mam może znasz nazwę
Oto ona

Poza tym zachwyciłą mnie Twoja przydomowa dżungla, wspaniale prezentująca się kompozycja z dominacją zieleni. Wspaniale się na nią patrzy a barwne elementy potęgują pozytywny odbiór takiego widoku, który nie może zostać ominięty bez żadnego komentarza, bo zbyt jest wyrazisty i naprawdę można marzyć o takim ogrodzie jaki Ty stworzyłaś u Siebie.
Jestem pełen podziwu dla Ciebie i tego co stworzyłaś, bo naprawdę zasługuje, to na najwyższe uznanie, które z mojej strony jest olbrzymie i na pewno będę pokazywał to co ujrzałem innym bo takich widoków nie należy kryć, bo to co piękne musi być dostrzerzone również przez innych aby mogli ujrzeć jak można żyć i jak można sprawić aby Nasz często szary świat stał się bardziej barwny a tym sam przyjemniejszy nie tylko dla ciała ale i duszy, która często zagubiona zatraciła się w tym chaosie i nie jest w stanie sama odkryć tego co powinna, więc trzeba jej pomóc.
Dorotko, dziękuję za te wrażenia i czas spędzony u Ciebie który pewnie zaowocuje a jak to na pewno kiedyś sama dojrzysz u mnie w ogrodzie, bo inspiracji po takiej dawce jest cała masa.
Żałuję że nie załapałem się na te słodkości jakie napiekłaś, bo wyglądały ;:8

Tak wiele zobaczyłem u Ciebie tego co zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie, że nie wiem od czego zacząć

Dorotko zobaczyłem u Ciebie pewną roślinkę, którą i ja mam może znasz nazwę

Oto ona

Poza tym zachwyciłą mnie Twoja przydomowa dżungla, wspaniale prezentująca się kompozycja z dominacją zieleni. Wspaniale się na nią patrzy a barwne elementy potęgują pozytywny odbiór takiego widoku, który nie może zostać ominięty bez żadnego komentarza, bo zbyt jest wyrazisty i naprawdę można marzyć o takim ogrodzie jaki Ty stworzyłaś u Siebie.
Jestem pełen podziwu dla Ciebie i tego co stworzyłaś, bo naprawdę zasługuje, to na najwyższe uznanie, które z mojej strony jest olbrzymie i na pewno będę pokazywał to co ujrzałem innym bo takich widoków nie należy kryć, bo to co piękne musi być dostrzerzone również przez innych aby mogli ujrzeć jak można żyć i jak można sprawić aby Nasz często szary świat stał się bardziej barwny a tym sam przyjemniejszy nie tylko dla ciała ale i duszy, która często zagubiona zatraciła się w tym chaosie i nie jest w stanie sama odkryć tego co powinna, więc trzeba jej pomóc.
Dorotko, dziękuję za te wrażenia i czas spędzony u Ciebie który pewnie zaowocuje a jak to na pewno kiedyś sama dojrzysz u mnie w ogrodzie, bo inspiracji po takiej dawce jest cała masa.
Żałuję że nie załapałem się na te słodkości jakie napiekłaś, bo wyglądały ;:8
Grzesiu oniemiałam i nie wiem kiedy dojdę do siebie.
Powiedziałabym, że jesteś kochany, ale obok jest mój M.
Wydrukuję ten post i powieszę na ścianie i nie trzeba lepszej terapii na chandrę. ;:91
cokolwiek napiszę wypadnie to blado, więc zrobię coś, co wychodzi mi lepiej i pokażę kilka zdjęć.
Na początek odpowiem na Twoje pytanie.
Jest to Delosperma lineare - Słonecznica wysokogórska
Bylina skalna, roślina okrywowa na stanowisko suche i słoneczne. Rozrasta się szybko, kwitnie V-VIII. W naszym klimacie może przemarzać więc należy ją na zimę okryć (gdzieś przeczytałam, że świetnie do tego nadaje się stara firanka, mam zamiar wypróbować).

Jeszcze kilka zdjęć specjalnie dla Ciebie.

Powiedziałabym, że jesteś kochany, ale obok jest mój M.

Wydrukuję ten post i powieszę na ścianie i nie trzeba lepszej terapii na chandrę. ;:91
cokolwiek napiszę wypadnie to blado, więc zrobię coś, co wychodzi mi lepiej i pokażę kilka zdjęć.
Na początek odpowiem na Twoje pytanie.
Jest to Delosperma lineare - Słonecznica wysokogórska
Bylina skalna, roślina okrywowa na stanowisko suche i słoneczne. Rozrasta się szybko, kwitnie V-VIII. W naszym klimacie może przemarzać więc należy ją na zimę okryć (gdzieś przeczytałam, że świetnie do tego nadaje się stara firanka, mam zamiar wypróbować).

Jeszcze kilka zdjęć specjalnie dla Ciebie.

Witaj Dorotko. Wchodzę do ciebie a tutaj.... Ależ masz pięknie w tym swoim ogródku i ciągle wyciągasz jakieś asy z rękawa. Te ostatnie zdjęcia rewelacja, może podasz receptę na tak śliczny ogród
. Jestem ciekawa co to za rośłinki w poście z 07.10 na 5 i 6 zdjęciu. Są bardzo ładne, no i te przypołudniki a o hebe nie wspomnę. Pozdrawiam i proszę o więcej...