Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

..Witaj Wandziu Twój ogródek już kwieciem kwitnie cudownie ...u mnie jednak jest chłodniej i cisza..
no może nieśmiało pokazyją się krokusiki ...dziś patrzyłam ..ale zimny wiatr jest...
..podziwiam Twoją ścieżkę i marzę by mieć namiastkę taką jak Ty masz...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piofigiel, To prawda, w Wojsławicach także są wspaniałe okazy, ale te w Lądku są wyjątkowe, bo są zielone od samego dołu, natomiast w Wojsławicach i w warszawskim Ogrodzie Botanicznym są jednak na dole wyłysiałe. Nie mam [pojęcia , od czego to zależy. Tomku, widzę, że temat strzyżenia roślin dość mocno cię poruszył, skoro mi o tym przypominasz :) Tylko że widzisz, ja nigdy nie byłam przeciwna, jeśli chodzi o przycinanie porządkowe, które zagęszcza rośliny i sprawia, że są coraz dorodniejsze. Zawsze przycinałam wiosną i jesienią i nadal to będę robić. Co innego formy wymyślne, które po prostu mi się nie podobają jako wyjątkowo nienaturalne. Cóż taki już mam gust :wink:

Małgosiu w Biedronce już chyba nie będę kupować, bo na przykład lilie lub róże są tam nieodmianowe i nie ma gwarancji, jak naprawdę zakwitną. Chyba że są to rośliny już kwitnące. Wolę kupować w Lidlu :)

Heliofitko, cieszę się każdym dniem spędzonym w ogrodzie. Już chyba nie mogłabym mieszkać w bloku, a mieszkałam kiedyś do ukończenia dwudziestu lat. jeśli chodzi o tę wierzbę Iwonko, to ona jakoś nigdy nie miała dużo kotków, najwyżej kilka. A więc tnę ją w parasol już teraz. NIe wiem, może miejsce jej nie odpowiada, aby kwitnąć, bo widzę w innych forumkowych ogródkach, że pięknie wyglądają takie pędy pokryte baziami ;:24

Misiu, aż tak dużo kwiecia to u mnie jeszcze nie ma. W porównaniu z innymi ogródkami to w ogóle bryndza. Krokusy pozamykane, bo nie ma słoneczka. Ścieżkę zrobić jest łatwo. Wystarczy wbić w ziemię kilka kamieni obok siebie... i już masz namiastkę ścieżki. A potem tę namiastkę można sobie powoli powiększać ;:108

Edytko, witam. Skoro zaznaczyłaś mój watek, to jest nadzieja, że będziesz wpadać czasem, prawda? Nadmanganian kupiłam, ale jeszcze nie użyłam. NIe wiem, które powojniki mi przezimowały, a które nie. Na razie nie widzę pąków na żadnym, ale cierpliwie czekam, aż się pojawią. Młówisz, że często powtarzasz dawkowanie. Jak często?

Alinko, codziennie staram się zrobić w ogródku coś nowego. Przede wszystkim sprzątam te liście, które widziałaś. Czasem, wybierając je pojedynczo z roślin, siedzę na stołeczku i jakoś mi idzie. Że też mnie to dopadło wtedy, gdy w ogrodzie jest najwięcej roboty. :|

Izaziem, etykietki od tych moich liliowców są w większej cześci bardzo małe, chyba tylko dwie z nich mają normalną wielkość. Mam nadzieję, że za to kwiaty będą duże :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Strasznie dzisiaj u nas wietrznie. W przydomowych ogródkach przewracają się od wiatru rozmaite przedmioty. Fruwają jakieś szczątki. Gnane wiatrem liście miotają się po rabatach. No i zimno jest. Ale to nic. Musiałam jednak coś dzisiaj zrobić. Zgrabiłam kolejny wór liści, powoli odsłaniam na skalniaku pod dębem kryjące się pod liśćmi roślinki. Przezimowały jak co roku bardzo dobrze, a teraz chcą szybko ujrzeć trochę światła dziennego. Widzę, że na rabatach powschodziło mnóstwo nieproszonych (ale chcianych :) ) gości. Naparstnice, orliki, dziewanny, złocienie, no i strasznie dużo firletek. Będzie kolorowo.

Oto gęsiówka (może coś innego, nie jestem pewna?), która ściele się bardzo płasko po ziemi, tworząc szczelny dywanik. Będzie kwitła wczesną wiosną na wysokich nóżkach na biało. Na prawej fotce główki podnosi kuklik.

Obrazek Obrazek

Żurawka o zielonych listkach bardzo ładnie się rozrosła i rozsiadła się jak matrona, a lilie "Regale" powypuszczały wkoło potomstwo. Nie wiem, czy trzeba tę rodzinkę poprzesadzać osobno, czy raczej pozwolić, aby na razie rosły koło siebie. Zdarzyło się to u mnie pierwszy raz. Bardzo się cieszę, bo akurat te lilie wyjątkowo pięknie pachną.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Wandziu u nas też bardzow ietrznie i nieprzyjemnie.
Bardzo ładnie przezimowały roślinki pod listkami.
Dodam na koniec, że z tym stołeczkiem to nie jest taki zły pomysł :D moze sprawie sobie taki mały zydelek ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

U mnie też pogoda mocno średnia.... a ja rano przed wyjsciem z domu wywiesiłam pranie w ogrodzie bo uwierzyłam meteorologom ze błyśnie słońce ;:224
I co? oczywiście padało ;:224

Ta gesiówka bardzo wdzięcznie wygląda :)
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu! To nawet nie wiedziałam,że gęsiówkę sobie uskubałam :;230
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu a ja na tym dzisiejszym wietrze wsadzałam róże i posadziłam orliki z biedronki bo jeszcze nie miałam ani jednego
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pamelko, ja pierwszy raz spróbowałam z tym stołeczkiem. Mam taki niski plastikowy, który kupuje się w Ikei dla dzieci, żeby mogły sięgać do umywalki. W ogrodzie świetnie się sprawdza, lepiej niż podkolanniki. Tylko kurczę ciężko się wstaje z niego :wink:

Aga, synoptycy często prognozują akurat na odwrót i stą powiedzenie: noś parasol przy pogodzie :;230

Alinko, skubnęłaś sobie, ale czy na pewno gęsiówkę, to ja nie wiem. Zapomniałam, co kiedyś kupowałam :wink: Hosta, którą mi przywiozłaś, już fajnie wypuściła cztery kły. :)

Katik, ten wiatr to był prawie halny! Ja mam zamiar jutro przesadzać róże na inne miejsce. A orliki to jak raz wsadzisz, to będziesz je mieć stale. Mnie się najbardziej podobają takie z ostrogami, szczególnie białe, a takich właśnie nie mam. Idę do ciebie zobaczyć, jakie kupiłaś te orliki :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu widzę, że planujesz przesadzanie róż, ja też. Czekam też na przesyłkę z tymi ślicznymi krzewikami i chciałabym sadzić w sobotę. Mam nadzieję, że nie będzie już tak zimno :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agness zakładaj wątek. Zanim objaśnisz co i jak oraz przypomnisz, jak było kiedyś, to już ci w ogódku na pewno coś zakwitnie i będziesz mogła pokazywać swoje śliczności :D
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu kupiłam takie jak Małgosia
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Wandziu dziś pokazałam mojemu M Twoją scieżkę ...mówisz układać kamienie hi hi...
..jak zaczął wyliczać co trzeba a to piasek a to żwirek itd...następnym razem nie będę radzić się
i po babsku zrobię ... :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu już lada dzień założę :D Już niektóre krokusiki mają pączuszki, nich no tylko zaświeci słoneczko i powinny zakwitnąć :D
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

No nareszcie robi się zielono .Ta gęsiówka to G. macedońska ,widzę że u Ciebie też wyłażą zielone rozetki ,ja je wyrywam bo po dłuższym czasie kępa robi się zielona bez biało zielonych właściwych rozetek .Co łatwiej wybrać z Twojego skalniaka liście czy żołędzie . :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Olku, dzięki za rozpoznanie gęsiówki, ale prawdę mówiąc, mam ją od pięciu lat i nie zauważyłam, żeby zieleniała. Niech więc sobie spokojnie rośnie, chyba że wylezie poza wyznaczone jej granice :)
Olku z żołędziami nie mam żadnego problemu, aż sama się dziwię, że ich jest zawsze tak mało. A dęby mam w sumie cztery. Całe szczęście, że są takie niepłodne :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”