Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Ja też jestem przerażona tym co sie dzieje z roślinami. Wcale nie śpią. Niektóre różyczki miały przed Świetami jeszcze liście. Krokusy nawypuszczały liści, kilka hiacyntów zakwitło. Jak przydzie duży mróz szybko to wszysko poprzemarza.
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu witam Cię w nowym roku :wit oby przyniósł same pomyślne wieści i przynajmniej odrobinę zimy w zimie a nie wiosną. :lol:
Bo jak tak dalej pójdzie to może nie być dobrze, róże puszczają pączki, powojniki również. :roll:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Witam wszystkich w nowym roku!
Iduś dziękuję,że wpadłaś do mnie i odezwałaś się ;:196 ,dzięki temu odnalazłam na nowo Twój wątek.W takim gąszczu ogrodów nie łatwo się odnaleźć ,zwłaszcza,gdy nie przychodzą powiadomienia.
Nie jesteś odosobniona w obawach przed zbyt wczesnym rozbudzeniem się do życia naszych roślin .Może nie być dobrze,ale trzeba mieć nadzieję,że nie będzie źle! :D
Majeczko,ja tak już zasmakowałam tej wiosennej pogody ,że aż trudno mi sobie wyobrazić prawdziwą zimę ;:14 A przecież to dopiero styczeń! Miejmy nadzieję,że rośliny sobie poradzą ,chociaż takie ocieplenie przed ewentualną zimą, nie wróży dobrze.
Dziś znów poszalałam trochę po ogrodzie i aż mnie nosi ,żeby w taką pogodę coś działać.Zastanawiam się ,czy korzystając z wiosennej prawie aury, nie poprzesadzać co niektórych krzaczków,tylko boję się,żeby im nie zaszkodzić. Jak myślicie,czy tawuła,krzewuszka i jakieś małe iglaki, pozbierają się po takiej zimowej przeprowadzce?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu,teraz raczej nie przesadzaj,poczekaj do wiosny przecież zdążysz.Wszystkie rośliny są podobno teraz rozhartowane.Jeszcze jak im zniszczysz korzenie i posadzisz na nowe miejsce to przy najmniejszym przymrozku to wszystko po prostu zmarznie.Niech ruszy wegetacja dopiero to zrobisz.Nie ryzykuj.Po co masz się denerwować do wiosny udało się ,czy się nie udało.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,dziękuję!Twoja opinia jak zwykle wyważona i przekonująca. Mnie też kołatała się taka myśl po głowie... ale ja w gorącej wodzie kąpana:;230 i nie mogę usiedzieć w domu gdy na dworze prawie wiosna.
Dziś pogoda znacznie się pogorszyła i nawet nie chce mi się wyjść do ogrodu. Co pozostało? Wirtualnie i na papierze się spełnię :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Danusiu, nic nie przesadzaj. Zima idzie, a do wiosny 73 dni. Wytrzymaj!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Danusiu też zastanwiałam się nad przesadzeniem róży ,którą posadziłam jesienią ,ale jednak poczekam do wiosny . Dzisiaj nic tylko czapka na głowę . U nas okropnie wieje a mnie głowa rozrywa sie na części
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i posłuchałam Waszych rad i...nic nie robiłam (to też "zasługa" pogody :D )ale tak na poważnie to rzeczywiście lepiej poczekać,żeby później nie żałować strat.
Jadziu u nas też pogoda pod psem ...doskonale rozumiem Twój problem -mam to samo! :(
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu, teraz sobie odpoczywaj i dobrze zaplanuje wszystkie przesadzania.Z takim zamiarem to dobrze się "przespać".Wiem bo nieraz tak miałam,po kilku dniach już mi coś lepszego do głowy wpadło.Wiosną i tak będzie dużo pracy ,więc zbieraj siły.A nasadzenia przemyślane to i mniej pracy później.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANUSKO też dzisiaj przeglądałam jak wygląda na ogródku, bo muszę 1 różę przesadzić a moze i 2 . ;:223 . Ogladałam jakie im wybrać towarzystwo .Wszystko zaczyna sie budzić może nie wszystko,bo tujki śpią w najlepsze
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj słuchałam prognozy "amerykańskiej", wygląda, że zimy jednak nie będzie. Deszczowo do marca, a w marcu wiosna. No super by było! ;:138
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ,ja tak bez roboty to nie bardzo umiem usiedzieć dlatego wymyśliłam sobie ,że podgonię chociaż prace nie związane z roślinami i dokończę te moje "nieszczęsne" ścieżki.Ale teraz to i na to pogoda nie pozwala.Co do roślin - masz rację- dobrze przemyślane nasadzenia to połowa sukcesu i o wiele mniej pracy ,dlatego wykorzystując te niezbyt sprzyjające warunki do pracy w ogrodzie , planuję....(jak się odważę i dopracuję swoje wypociny to wkleję fotkę z moimi przemyśleniami :D).
Jadziu ,przesadzić dwie różyczki,to pikuś (zwłaszcza dla Ciebie).
Jak tak dalej będę "główkować" to przyjdzie mi pół ogrodu przesadzić :;230 Już sama nie jestem pewna czy powinnam robić taką (jak zaplanowałam) rewolucję.
Rzeczywiście w ogrodzie wszystko powoli się budzi ,zastanawiam się nawet czy nie pozdejmować zimowych zabezpieczeń na co niektórych roślinach... ale jak przyjdzie ochłodzenie???
Aguś ;:196 ;:196 ;:196 - za taką prognozę!!!
To byłoby wspaniale ,bo wilgoci na przedwiośniu nigdy dość a jak marzec miałby być suchy i ciepły ,to tym bardziej!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do wiosny masz Danusiu czas na przemyślenia . Jednak tam w suchym murku zrobie kompostownik ,bo muszę gdzieś ulokowac to" złoto" dlatego muszę wykopać różę, którą tam jesienia posadziłam .
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu,ja już się zaczynam bać tych moich przemyśliwań :;230 :;230 .
Bo czy aby sił i czasu na ich realizację mi starczy?
Kompostownik dobra rzecz a teraz ,kiedy już zaopatrzona jesteś w to złoto -konieczność.
Przecież nie można zmarnować tak cennej zdobyczy :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:? A ja byłam za kompostownikiem w tym miejscu u Jadzi. Nie posłuchała i teraz będzie przesadzać.
Do wiosny tylko 70 dzionków!!!! :tan :heja
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”