Ankowo cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ankowo cz.3
Aniu, jakie przyjemne, ogórkowe tematy u Ciebie! Ja czekam na zamówione nasiona warzyw (także na "egzotyczną" , pomarańczową marchewkę). Przepraszam za podstawowe pytanie: jakie warzywa MUSZĘ siać do doniczek ,na rozsady , zanim pójdą na grządkę? Przeczytałam właśnie, że na początku marca mam siać sałatę masłową i kruchą do doniczek, a potem dopiero ją przesadzić na grządkę...
Myślałam,że tylko cukinię muszę najpierw do doniczek torfowych, a resztę podstawowych warzyw od razu na warzywniku.
Myślałam,że tylko cukinię muszę najpierw do doniczek torfowych, a resztę podstawowych warzyw od razu na warzywniku.
Aniu, przecież ja Ci to już dawno mówiłamZielona_Ania pisze: I tak odkrywam że warzywa mają też wady![]()

A tak jeszcze nawiązując do tych nasion, to ja może mam kilka torebek...Z tamtego roku i kilka z tego...Jak dalej będę miała taki zapał do siewu, to po paru latach może mi się jedna dziesiąta Twego zbioru nagromadzi

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Asiu, Dorotko - w zeszłym roku miałam urodzaj na ogórki sałatkowe, już nie mogłam patrzeć na mizerię
A co powiecie na tzatziki? Bardzo lubię do grilowanego mięsa.
Tamaryszku, wiele warzyw można wysiewać bezpośrednio do gruntu, wiele z nich można dodatkowo uzyskać z rozsady, zyskując na tym przyśpieszenie plonów, a niektóre uprawia się wyłącznie z rozsady lub wyłącznie siejąc do gruntu. Zrobienie rozsady jest bardzo proste, daje świetne rezultaty, zwłaszcza jeśli warunki polowe są niesprzyjające (np. susza, zbyt duża wilgotność, chłody itp). Młode rośliny w najtrudniejszym okresie mamy pod lepszym nadzorem. Polecam uprawę sałaty z rozsady - uzyskasz wcześniejsze plony.
A teraz lista:
Bezpośrednio do gruntu wysiewamy: bób, burak ćwikłowy i liściowy, cebulę, cukinię (kabaczek, patison), cykorię liściową, dynię, fasolę, groch, kalarepę, kapustę pekińską, karczoch, kard, koper, kukurydzę, marchew, ogórek, pasternak, pietruszkę, roszponkę, rzodkiew, rzodkiewkę, salsefię, sałatę, skorzonerę, szczaw, szpinak.
Rozsady robimy z nasion: brokuła, brukwi, cebuli, cukinii (i pokrewnych), endywii, jarmużu, kalafiora, kalarepy, kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselska), karczocha, karda, kawona (=arbuz), kopru włoskiego, melona, oberżyny (=bakłażan), ogórka, papryki, pomidora, pora, rodzynka brazylijskiego, sałaty, selera, szparaga.
Jak widać niektóre z rodzajów warzyw powtarzają się w obu grupach. Ja robię też rozsadę z kukurydzy - znakomicie się sprawdza. Robiłam też z bobu.
Niektóre warzywa wybitnie nie nadają się na rozsady- jak marchew, pietruszka, groch, fasola.
Reasumując, musisz robić rozsady warzyw o długim okresie wegetacji, albo o wyjątkowo dużych wymaganiach cieplnych. Reszta do gruntu i przerywać, plewić, podlewać, chronić przed ptakami itd, itp
Martuś widzisz jak pięknie się uzupełniamy
Moje hobby nasiennicze wymaga nieco mniej miejsca niż Twoje kolekcje
A co do warzyw, kocham je mimo wad
Bo mówiąc pół żartem, pół serio "Nikt nie jest doskonały" 

Tamaryszku, wiele warzyw można wysiewać bezpośrednio do gruntu, wiele z nich można dodatkowo uzyskać z rozsady, zyskując na tym przyśpieszenie plonów, a niektóre uprawia się wyłącznie z rozsady lub wyłącznie siejąc do gruntu. Zrobienie rozsady jest bardzo proste, daje świetne rezultaty, zwłaszcza jeśli warunki polowe są niesprzyjające (np. susza, zbyt duża wilgotność, chłody itp). Młode rośliny w najtrudniejszym okresie mamy pod lepszym nadzorem. Polecam uprawę sałaty z rozsady - uzyskasz wcześniejsze plony.
A teraz lista:
Bezpośrednio do gruntu wysiewamy: bób, burak ćwikłowy i liściowy, cebulę, cukinię (kabaczek, patison), cykorię liściową, dynię, fasolę, groch, kalarepę, kapustę pekińską, karczoch, kard, koper, kukurydzę, marchew, ogórek, pasternak, pietruszkę, roszponkę, rzodkiew, rzodkiewkę, salsefię, sałatę, skorzonerę, szczaw, szpinak.
Rozsady robimy z nasion: brokuła, brukwi, cebuli, cukinii (i pokrewnych), endywii, jarmużu, kalafiora, kalarepy, kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselska), karczocha, karda, kawona (=arbuz), kopru włoskiego, melona, oberżyny (=bakłażan), ogórka, papryki, pomidora, pora, rodzynka brazylijskiego, sałaty, selera, szparaga.
Jak widać niektóre z rodzajów warzyw powtarzają się w obu grupach. Ja robię też rozsadę z kukurydzy - znakomicie się sprawdza. Robiłam też z bobu.
Niektóre warzywa wybitnie nie nadają się na rozsady- jak marchew, pietruszka, groch, fasola.
Reasumując, musisz robić rozsady warzyw o długim okresie wegetacji, albo o wyjątkowo dużych wymaganiach cieplnych. Reszta do gruntu i przerywać, plewić, podlewać, chronić przed ptakami itd, itp

Martuś widzisz jak pięknie się uzupełniamy

O kumulowaniu azotanów nie wiedziałam. Będę więc go sadzić na grządkach słabiej nawiezionych.Zielona_Ania pisze:A czy wiesz że szpinak bardzo łatwo kumuluje azotany, zawiera kwas szczawiowy i blokuje przyswajanie wapnia z posiłku?
Mój organizm chętnie produkuje kamienie szczawianowe, więc o kwasie wiem

Ogórki trzeba jeść, ale osobno.
Ze skórek lub plasterków należy robić maseczki na twarz

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Ile można się nauczyć Aniu zaglądając do Twojego wątku. Albo sobie przypomnieć...ja niby wiedzę podstawową (nie mylić z wykształceniem
) z zakresu uprawy warzyw posiadam, ale już dokonać takiego wykładu nie potrafiłabym bez wspomagania się literaturą. Mam i ja kolekcję torebek z nasionami
Zeszłego roku zaniedbałam warzywa (to przebrzydłe forum kwiatomaniaków! )
, w tym nie odpuszczę już. Znalazłam nasiona cebulki zimującej i wiążę z nimi spore nadzieje
A! Mam kulinarny przepis na pędy paproci (pióropusznika strusiego) chcesz spróbować?

A! Mam kulinarny przepis na pędy paproci (pióropusznika strusiego) chcesz spróbować?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anulko dobrze,że pokazałaś zdjęcie głąbika.Po wygladzie sobie przypomniałam,jak ogladałyśmy z koleżanką w czasie wakacji (Chorwacja,Czarnogóra- nie pamiętam) całe pple tej sałaty.Zastanawiałyśmy się,co to może być,chwastów tak równo się nie sieje.Doszłyśmy do wniosku, że na pewno coś pastewnego.
Teraz mnie oświeciłaś.

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
A u mnie sałatka w lecie : pomidorki + ogórek + inne dobrodziejstwa.... A tu taka paskudna sprawa
Ja to jeszcze jakoś przeżyję zmianę kulinarnego gustu, ale co z rodzinką ? Może dadzą się przekonać
A kiszone ogórki też takie zdrawdliwe ??????

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Witaj Aniu
Strasznie dawno do Ciebie nie zaglądałem, więc pora nadrobić zaległości
, ale chyba wszystkiego nie dam rady
.
Widzę, że przygotowania do wiosny szykują się już pełną parą .
Nowe zakupy świetne, podobają mi się, te dalie na fotkach . Ja ostatnio chciałem się skusić w Auchan ale ceny szokujące po 9.50 zł jedna , w LM czy Tesco podobnie... ale odmiany brzydsze
. Może i dobrze bo i tak mam ich z 10 albo więcej .
Zapas nasion szokujący , ależ będzie bajecznie jeśli to wszystko Wysiejesz
.
Postaram się być u Ciebie bardziej na bierząco o ile to możliwe
.
Pozdrawiam

Strasznie dawno do Ciebie nie zaglądałem, więc pora nadrobić zaległości

Widzę, że przygotowania do wiosny szykują się już pełną parą .
Nowe zakupy świetne, podobają mi się, te dalie na fotkach . Ja ostatnio chciałem się skusić w Auchan ale ceny szokujące po 9.50 zł jedna , w LM czy Tesco podobnie... ale odmiany brzydsze

Zapas nasion szokujący , ależ będzie bajecznie jeśli to wszystko Wysiejesz

Postaram się być u Ciebie bardziej na bierząco o ile to możliwe

Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Zielona_Ania
Siberio, będę uważać z ogórkiem, ale sałatka grecka bez niego to już nie to samo
. Co do kumulacji azotanów, właśnie się dowiedziałam, że będę mogła dać próbki moich przyszłych nowalijek do zbadania studentom na Uniwersytecie Rolniczym, chętnie skorzystam i się dowiem co zjadam.
Vituś, ja się też wspomagam literaturą, mam pod ręką wiekopomne dzieło "Działka moje hobby" - co ja bym bez tej książki zrobiła
Najlepiej pamiętam terminy i sposób uprawy warzyw, które sama miałam na działce - tego się tak łatwo nie zapomina. Bardzo się cieszę, że warzywa znów zagoszczą w Twoim pięknym ogrodzie, przecież to i przyjemne i pożyteczne, a uroda kapusty, pora czy liściowego buraka może śmiało konkurować z rabatą bylinową. Przepis na pióropusznik poproszę, chociaż nie mam za wiele tej paproci - za mało żeby skubnąć pastorały.
Grażynko, jakże bym chciała zobaczyć takie pole
Zrobiłabym na nim wiele zdjęć na pamiątkę
Olu, ja też zawsze tak robiłam sałatki, ciężko będzie zmienić gust. Ogórek kiszony na pewno ma inne właściwości, sam ma witaminę C i jest ogólnie bardziej strawny i odżywczy od ogórka surowego (fermentacja zmienia skład chemiczny).
Witaj Arturze, nie przejmuj się, nasze forum jest takie olbrzymie że nie sposób ogarnąć na bieżąco wszystkich wątków. Muszę przyznać że z nasionami troszkę przesadzam, bo miejsce ograniczone. Część posieję na parapetach - nawet mam troszkę pojemników plastikowych odłożonych, takich jakie Ty wykorzystujesz, tylko im nie będę robić zawiasów (za leniwa jestem). Ceny dalii w sklepach faktycznie wysokie, w dodatku z jakością w marketach różnie bywa. Ja moje dalie kupuję tanio, ale to na zasadach specjalnych - gdybym miała wybierać je w zwykłym sklepie to nie miałabym nawet połowy z tego. Oczywiście zapraszam Cię do zaglądania do mojego wątku jak najczęściej

Vituś, ja się też wspomagam literaturą, mam pod ręką wiekopomne dzieło "Działka moje hobby" - co ja bym bez tej książki zrobiła

Grażynko, jakże bym chciała zobaczyć takie pole

Olu, ja też zawsze tak robiłam sałatki, ciężko będzie zmienić gust. Ogórek kiszony na pewno ma inne właściwości, sam ma witaminę C i jest ogólnie bardziej strawny i odżywczy od ogórka surowego (fermentacja zmienia skład chemiczny).
Witaj Arturze, nie przejmuj się, nasze forum jest takie olbrzymie że nie sposób ogarnąć na bieżąco wszystkich wątków. Muszę przyznać że z nasionami troszkę przesadzam, bo miejsce ograniczone. Część posieję na parapetach - nawet mam troszkę pojemników plastikowych odłożonych, takich jakie Ty wykorzystujesz, tylko im nie będę robić zawiasów (za leniwa jestem). Ceny dalii w sklepach faktycznie wysokie, w dodatku z jakością w marketach różnie bywa. Ja moje dalie kupuję tanio, ale to na zasadach specjalnych - gdybym miała wybierać je w zwykłym sklepie to nie miałabym nawet połowy z tego. Oczywiście zapraszam Cię do zaglądania do mojego wątku jak najczęściej

To co Ty jej zrobiłaś, spryskałaś roundupem?Zielona_Ania pisze:Przepis na pióropusznik poproszę, chociaż nie mam za wiele tej paproci - za mało żeby skubnąć pastorały.

- Zielona_Ania
Siberio, naprawdę u mnie ma ona tak złe warunki bytowania, że rośnie bardzo skąpo, tu i ówdzie wypuści maleńki odrost, który często ginie latem. No bo nie dość że piasek, to jeszcze brzozy obok, to się pióropusznikowi naprawdę nie podoba. A wiesz że bym chciała mieć łany tej paproci? W ogrodzie botanicznym wygląda to tak (skany zdjęć z mojego archiwum):

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anulko w tamtym momencie nie przyszło mi to do głowy.Bo któżby chwastom zdjęcia robił? Teraz jestem mądrzejsza. 

- Zielona_Ania
Grażynko, no jasne, nikt nie jest w stanie przewidzieć co ze zdjęć się kiedyś przyda
A jeszcze jak robiłam zdjęcia aparatem analogowym, to dopiero było rozważanie co by tu uwiecznić, bo te filmy takie krótkie 

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, na takim polu paproci to dopiero można żerować
.
Swoją drogą ciekawam jak taka paproć smakuje

Swoją drogą ciekawam jak taka paproć smakuje

- Zielona_Ania
Z opisów wynika że podobnie jak szparagi. Ale opis a próba organoleptyczna to czasem dwie różne rzeczy