Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
mam prośbę do osób zaprawionych w bojach z hortensjami. mam taką oto zagwostkę:
Szpaler z anabelek. wsadzony w tym samym momencie. wszystkie sadzonki pochodzą z tego samego źródła. ziemia to specjalnie przygotowana przez ogrodnika mieszanka kwaśnej luźnej ziemi.
Równa połowa szpaleru zielenina rośnie wybujale (ma już z półtora metra i dopiero zaczyna gdzieniegdzie widać jakieś pączki), druga ledwo odrosła od ziemi, trzy łodygi na krzyż maks 40cm za to z kwiatami olbrzymimi w połowie przekwitniętymi, liście duże ciemne rzadko. Oczywiście ta druga część nie jest w stanie utrzymać kwiatów.
Jako że ziemia była przygotowywana partiami to zakładam że to w niej tkwi problem. Zresztą to 'musi' byc to bo każdy inny czynnik nie wchodzi w grę (takie samo oświetlenie, nawodnienie, nawożenie etc.)
Co to może być i jak temu zaradzić? Najchętniej bym wypośrodkowała. No chyba że te wielkie gałęzie zakwitną - to nie mam uwag ;)
Szpaler z anabelek. wsadzony w tym samym momencie. wszystkie sadzonki pochodzą z tego samego źródła. ziemia to specjalnie przygotowana przez ogrodnika mieszanka kwaśnej luźnej ziemi.
Równa połowa szpaleru zielenina rośnie wybujale (ma już z półtora metra i dopiero zaczyna gdzieniegdzie widać jakieś pączki), druga ledwo odrosła od ziemi, trzy łodygi na krzyż maks 40cm za to z kwiatami olbrzymimi w połowie przekwitniętymi, liście duże ciemne rzadko. Oczywiście ta druga część nie jest w stanie utrzymać kwiatów.
Jako że ziemia była przygotowywana partiami to zakładam że to w niej tkwi problem. Zresztą to 'musi' byc to bo każdy inny czynnik nie wchodzi w grę (takie samo oświetlenie, nawodnienie, nawożenie etc.)
Co to może być i jak temu zaradzić? Najchętniej bym wypośrodkowała. No chyba że te wielkie gałęzie zakwitną - to nie mam uwag ;)
Ewa
sasanka_ piszesz, że ziemia była przygotowana partiami, a sadzonki to jednorazowy zakup czy też partiami?
-
- 200p
ziemia partiami bo nie da się wymieszać 16 'kubików' ziemi na raz. sadzonki były kupowane jednocześnie.
Ewa
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
A jest identyczna ilosc swiatla na calym szpalerze? U mnie jest 5 szt w rzedzie, kupowane z jednego zrodla - wysokosc moze taka sama ale wszystkie duze i rowne kupowalam i tam gdzie jest wiecej slonca - lisci i kwiatow jest wiecej ale sa duzo mniejsze, niz te ktore sa w wiekszym cieniu.
-
- 200p
po pierwsze różnica jest drastyczna - jakby nożem uciął. po lewej hotrtensje maja półtora metra i zero kwiatów, bach linia i po prawej od lini ledwo odrośnięte od ziemi trzy patyki i olbrzymie kule.
po drugie wszystkie inne czynniki poza ziemia wykluczam. więc jestem ciekawa jakie składniki czy parametry gleby to powodują
słońce oświetla rabate równomiernie od południa.
po drugie wszystkie inne czynniki poza ziemia wykluczam. więc jestem ciekawa jakie składniki czy parametry gleby to powodują
słońce oświetla rabate równomiernie od południa.
Ewa
Sasanko, ja nie potrafię Ci pomóc, ale zastanawiam się - może to jakis szkodnik grasuje i nie udało mu się jeszcze dotrzeć do wszystkich roślin? Oby nie!
A ja dzisiaj zrobiłam fotkę jednego z kwiatostanów Kyushiu; w tym roku są wyjątkowo duże, a ten na zdjęciu ma ponad 40 cm długości
Musicie mi uwierzyć na słowo, ale specjalnie pobiegłam po miarkę...

A ja dzisiaj zrobiłam fotkę jednego z kwiatostanów Kyushiu; w tym roku są wyjątkowo duże, a ten na zdjęciu ma ponad 40 cm długości

-
- 200p
dala śliczna ta Twoja hortensja!
Szkodnik raczej nie bałdzo - a przynajmniej nie znam szkodnika który by powodował wybujałe łodygi albo piękne wczesne kwitnienie
Szkodnik raczej nie bałdzo - a przynajmniej nie znam szkodnika który by powodował wybujałe łodygi albo piękne wczesne kwitnienie
Ewa
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensja Bukietowa 'Limelight'

Hortensja Bukietowa 'Grandiflora'

Hortensja Bukietowa 'Grandiflora'

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
do sasanki
to ,że sadzonki kupione hurtem o niczym nie świadczy, mogłabyś mieć pewność,
gdybyś to Ty pobierała sadzonki z rośliny matecznej, a tego nie robiłaś, więc tu zapewne tkwi przyczyna,
bo najprawdopodobniej sadzonki zostały zrobione z różnych roślin = egzemplarzy,
a rośliny różnie rosną, tak jak i ludzie
moja grandiflora wybitnie o odcieniu zielonkawym
, przynajmniej na razie,
specjalnie z psem, żeby było widać jak duże są bukiety

pink diamond niestety z niedużą ilością kwiatów płonych, może to tylko na razie

razem pink diamond i grandiflora

i hortensja bukietowa vanille fraise

Wszystkie te hortensje to zakup wiosenny niedużych krzaczków, późno je posadziłam, ale w sumie mają się nieźle
gdybyś to Ty pobierała sadzonki z rośliny matecznej, a tego nie robiłaś, więc tu zapewne tkwi przyczyna,
a rośliny różnie rosną, tak jak i ludzie

moja grandiflora wybitnie o odcieniu zielonkawym

specjalnie z psem, żeby było widać jak duże są bukiety

pink diamond niestety z niedużą ilością kwiatów płonych, może to tylko na razie

razem pink diamond i grandiflora

i hortensja bukietowa vanille fraise

Wszystkie te hortensje to zakup wiosenny niedużych krzaczków, późno je posadziłam, ale w sumie mają się nieźle
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
jokaer pisze:do sasanki
a rośliny różnie rosną, tak jak i ludzie![]()
jasne. jakie jest prawdopodobieństwo że bym trafiła i podzieliła 9 sadzonek w dwie idealnie trafione grupy z dwóch różnych roślin matecznych? nikłe. jakie jest prawdopodobieństwo że ziemia przywieziona w dwóch różnych partiach, osobno przygotowywana różni się składem i własciwościami? duże ;)
ale dzięki za zainteresowanie. może komuś uda mi się pomoc
Ewa
Sasanko ja też tak myślę
może to nawet różne odmiany..A może cięłaś w różnym czasie?
Bo żeby rosła w liście to wiesz że musi mieć mnóstwo azotu, a w korzeń i kwiaty potas i fosfor. W zasadzie jakbyś na wiosnę dowaliła tym niskim obornika np to powinno się wyrównać. Ale Ty piszesz, że rosną już tak kilka lat ..dobrze zrozumiałam?
Jeśli Ci to przeszkadza to poprzesadzaj i pomieszaj. Ja przesadzałam ok.tydzień temu swoje drzewko hortensjowe. Ciekawe ma korzenie - jak ugotowany makaron spaghetii na talerzu
ziemia się tego w ogóle nie trzymała. Nie były zbyt głęboko. Ale może to u mnie, bo mam dość luźną próchniczą ziemię.
-------
dlaczego?? nie wiem 

Bo żeby rosła w liście to wiesz że musi mieć mnóstwo azotu, a w korzeń i kwiaty potas i fosfor. W zasadzie jakbyś na wiosnę dowaliła tym niskim obornika np to powinno się wyrównać. Ale Ty piszesz, że rosną już tak kilka lat ..dobrze zrozumiałam?
Jeśli Ci to przeszkadza to poprzesadzaj i pomieszaj. Ja przesadzałam ok.tydzień temu swoje drzewko hortensjowe. Ciekawe ma korzenie - jak ugotowany makaron spaghetii na talerzu

-------
Ja jak sadzę kilka/naście sadzonek tych samych roślin zawsze zaczynam od najdorodniejszychsasanka_ pisze:jasne. jakie jest prawdopodobieństwo że bym trafiła i podzieliła 9 sadzonek w dwie idealnie trafione grupy z dwóch różnych roślin matecznych? nikłe.

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sasanko oddaj próbki ziemi do analizy i będziesz pewna, że to wina ziemi. Moim zdaniem istnieje jeszcze możliwość, że pod ziemią coś jest nie tak, np. zakopane resztki z budowy domu. Mam jeszcze jedno pytanie - jak wyglądają graniczne rośliny i jaka jest odległość między nimi? Czy jest: ładnie, ładnie, ładnie i nagle źle, źle, źle czy raczej ładnie, ładnie, tak sobie, średnio, źle, źle. Bo jeśli to wina ziemi to podlewanie, deszcz powodują, że składniki mineralne (te rozpuszczalne) jednak trochę migrują naokoło. No i kiedy to wszystko było sadzone (bo nie widzę tej informacji)? Jeśli dopiero co, to faktycznie mogło się jeszcze nie wymieszać.
Jest takie zjawisko jak fitoradiestezja, wpływ promieniowania podziemnego żył wodnych na rozwój roślin.Poczekaj, nic nie rób zobaczysz jak w następnych latach będą się rozwijały.
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dala, czy ta odmiana ma lśniące liście, co jest charakterystyczne dla `Kyushu`, czy tez może widoczny jest nieco srebrny połysk (jak pisała Babopielka), wtedy byłaby to `Tardiva`. Faktycznie, jakoś mi trudno uwierzyć, że `Kyushu` może mieć tak wielki kwiatostan, a przy tym tak duże kwiaty pojedyncze.
Jak zwał, tak zwał, gratuluję udanego okazu!

Hortensja na tym zdjęciu wygląda dla mnie jak `Limelight`. Tak kolor, jak i kształt kwiatostanu oraz gęste ułożenie kwiatków.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
niewykluczone,wprawdzie ma przyczepioną etykietkę Grandiflora, ale co tam, pomyłka może być;Hortensja na tym zdjęciu wygląda dla mnie jak `Limelight`. Tak kolor, jak i kształt kwiatostanu oraz gęste ułożenie kwiatków.
ciekawe jaka będzie `Limelight`

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw