Działeczka Ali

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działeczka Ali

Post »

Gosiu! Długo masz już Westerlanda? Zastanawiam się jak on szybko rośnie,jak go posadzić?
Tez bym wolała,żeby jeszcze nie przysyłali zamówień,bo pogoda nie sprzyja :( a ja muszę poprzerabiać rabaty,skopać kawał trawnika i dopiero będę mogła sadzić. A tu dzisiaj wiadomość,że następna paczka ze ŚC W drodze ;:223
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ala, Westerland rośnie szybciej, niż inne róże :) ale weź pod uwagę, że przeważnie marznie w zimie, a wiosną odbija od ziemi. U mnie rosną koło półtora metra w sezonie, dość szeroko. Jest też bardzo kolczasty.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Alu to jej druga zima ale już widzę że będzie sporym krzakiem mimo tego że na wiosnę ułamał się spory pęd.Ona rozrosła się w szerz nie tylko na wysokość
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Basiu,Gosiu Dziękuję za odpowiedź....to muszę dobrze przemyśleć jego posadzenie ;:108
ale...czy w pełnym słońcu czy lepiej tak w półcieniu?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje obie rosną w półcieniu, jedna w większym, druga w mniejszym :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to się pomału robisz Alu różana :;230 Tak to wciaga, ha,ha . Ja też dodatkowe różane zakupy poczyniłam. Jest również i westerland. Będziemy mogły porównywać ich rozwój. Lubię takie wielkie rózane krzaczory. Kolce już trochę mniej :roll:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Alu, widzę, że dendrobek sobie świetnie radzi, a na czubku tego drugiego to będzie KWIAT ;:138
Wiesz co, jeśli chodzi o róże, to ja staram się wszystkie sadzić w półcieniu, żeby po prostu dłużej kwitły, bo podczas upałów, gdy rosną w pełnym słońcu, to, przynajmniej u mnie, kwiaty ledwo się rozwiną, to już szybko flaczeją. I w sumie radość z nich jest krótka. Przesadziłąm właśnie do półcienia dwie róże i zamierzam to zrobić jeszcze z trzema. A na miejsce róż pójdą LILIOWCE ;:108
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Basiu! mówisz,że w półcieniu obydwie :D ok! :D

Olu
w sumie to trochę mam tych róż,tylko niektóre trochę zaniedbane albo w złym miejscu...postanowiłam w tym roku lepiej się nimi zająć-pilnować oprysków ,nawożenia itp.i może zidentyfikować chociaż kilka,bo wszystkie są nn :(
Fajnie,będziemy porównywać jak sobie radzą te nowe nabytki,a co jeszcze oprócz westerlanda kupiłaś?
Wandziu Mówisz,że to może być kwiat...na dendrobku :roll: już się nie mogę doczekać ;:65
U mnie właśnie większość róż rośnie na słońcu :( też stopniowo muszę im pozmieniać stanowiska lub podsadzić coś dla zacieniania.....ile to się błędów popełnia w ogrodzie ;:223
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, ja mam dużo cienia w ogródku. Róż również dużo. Zauważyłam, że jednak większość, a przede wszystkim wielkokwitowe, rosną w słońcu o wiele ładniej. Mają zdrowsze i bardziej masywne pędy, a kwiaty wybarwiają się na intensywniejszy kolor. Chyba trzeba by, przed posadzeniem jakiejkolwiek róży, poczytać, w jakich warunkach czuje się najlepiej. Potem to już tylko własna obserwacja i ...przesadzanie :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Basiu a Wanda przesadza swoje róże w półcień,żeby tak szybko nie przekwitały na słońcu. :roll: czyli coś za coś-albo więcej i dłużej kwiatów albo dorodniejsze pędy :D

Zaliczyłam dzisiaj OBI :heja znalazłam wreszcie nasionka bratków rokoko.....
ile ich się naszukałam a jak wreszcie kupiłam to za późno na siew,muszę poczekać do lata :D
Obrazek

i zakupiłam ciemiernika :tan za całe 7,99
Obrazek

Obrazek

Oferta w OBI przebogata,mają nawet hosty,tawułki,irysy, nie mówiąc o liliach,daliach i innych cebulowych.Nie ma natomiast czosnków-szukam jakiś ciekawych odmian a nie ma....
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Alu, po przestudiowaniu lektury dotyczącej roż, skłaniam się do doświadczenia Basi. Raczej słońce, ewentualnie półcień.Chronić przed zimnymi wiatrami, czyli najlepiej w zacisznym miejscu. Na zimę kopczykować. Niektóre nawet okrywać agrowłókniną. To dotyczy wielkokwiatowych. Natomiast parkowe są już bardziej wytrzymałe na nasze warunki. Zdecydowanie trzeba dobrać warunki do gatunku róży.
Moje ostatnie nabytki to :westerland, bolero,monica, dwukolorowe,kroneburg (2szt w tym jedna piennna),mademejland, graham thomas(parkowa),lambada i rumba na pniu.
Bedę je sadziła raczej w słońcu :D

Ciemiernik bardzo ładny i w bardzo przyzwoitej cenie. W
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Olu! Niezła lista zakupionych różyczek ;:108 i oby pięknie kwitły .... i niech już będzie cieplej ,bo kiedy to wszystko wreszcie powsadzamy :roll:
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj,przy pierwszym dniu wiosny wreszcie trochę popracowałam na działeczce.... :heja
Tulipany pięknie wychylają noski z ziemi,krokusy też,nawet znalazłam kilka pączków i kwiatuszków.
Rozwijają się pączki na dereniu jadalnym,a reszta jeszcze śpi :D
Nie mam fotek,bo nie zabrałam aparatu a z komórki wychodzą kiepskie zdjęcia.
Na koniec wypowiedziałam wojnę kretom i nornicom.......z pomocą karbidu.
a ... dostałam zapowiedzianą paczkę ze ŚC.....cebulki lilii z dużymi kiełkami,trzeba je szybko posadzić ;:108 Zamówiłam,też trochę bylin,co prawda jeszcze nie rozpakowałam,ale wydaje mi się,że nie są za okazałe :(
a w domu niespodzianka...... :tan zakwitł ten ratowany dendrobek,co prawda tylko jednym kwiatuszkiem,ale......zakwitł :D :heja
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Alinko śliczny ciemiernik kupiłaś i w takiej cenie ;:224
Dobrze, że pokazałaś bratka rococo, przynajmniej wiem dlaczego mi nie zakwitł.
Ja siałam w ubiegłym roku, z całej torebki urósł jeden i obserwowałam go a on nie zakwitł. :D
To teraz mam co obserwować, może zakwitnie w tym roku.
Tak to jest jak się nie czyta, tylko robi na wyczucie.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Brawo dla dendrobium ;:138 ,podobno w Biedronce są storczyki,jeśli to prawda to chyba moje zakupy znowu nie będą tylko spożywcze :;230
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”