Pozytywnie zakręcona
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pozytywnie zakręcona
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale u mnie się sprawdza, do osłonek, w które za głęboko wpada doniczka wsypuję żwirek lub keramzyt. To tak na marginesie. Gosiu widać, że u Ciebie jest dużo przestrzeni i kwiatki nie "kisną'', ale jak jest z temperaturą? Wstaw może zdjęcia to łatwiej będzie ocenić co się dzieje.
katarzynka575 Nie byłam w Obi ale jak zobaczyłam co się dzieje z moimi storczykami to smutno mi się zrobiło...
Ja zawsze jak kupuję to sprawdzam korzonki i przesadzam do nowego podłoża - na dole warstwa drenażu - kermazyt. Podelwam dopiero po tygodniu po przesadzeniu. Jak obcinam korzonki to rany posypuję cynamonem... A jaką odżywkę do reanimowanych stosujesz...?
lucynaf w moich osłonkach na dole jest kermazyt, a temperatura to ok. 19-20 C.
A to mój jeden z kilku biedaczków, który chyba nie przeżyje...

A teraz coś innego - dwa falki, kupione jakis czas temu (reanimki) i sabotek....

a to "moje zapylenie"

Ja zawsze jak kupuję to sprawdzam korzonki i przesadzam do nowego podłoża - na dole warstwa drenażu - kermazyt. Podelwam dopiero po tygodniu po przesadzeniu. Jak obcinam korzonki to rany posypuję cynamonem... A jaką odżywkę do reanimowanych stosujesz...?
lucynaf w moich osłonkach na dole jest kermazyt, a temperatura to ok. 19-20 C.
A to mój jeden z kilku biedaczków, który chyba nie przeżyje...

A teraz coś innego - dwa falki, kupione jakis czas temu (reanimki) i sabotek....

a to "moje zapylenie"

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Gosiu ja do reanimków stosuję odżywkę z dżdżownic dla storczyków firmy Biohumus ja ją kupuję no niestety
w OBI Gosiu a tego który jest na zdjęciu kiedy przesadzałaś ? i czy mogłabyś zrobić zdjęcie doniczki tzn. chodzi mi o podłoże czy ono nie jest za bardzo miałki .Tak wszystko robisz jak trzeba wiec nie wiem co to może być ?
Gosiu tym bardziej ze te reanimowane które pokazałaś w świetnej kondycji
Luna
oooooooooooo nie już Ci zazdroszczę twu,twu, na psa urok, widzę to maleństwo, jest cudowne .
Twoje zapylenie
cudowne

Gosiu tym bardziej ze te reanimowane które pokazałaś w świetnej kondycji

Twoje zapylenie

katarzynka575 podłoże mam takie samo jak reszta ..
Mam nadzieję, że sabotek ruszy ze swoją rozetką. W nowym miejscu ma więcej wilgotności, cień daje mi liść od dużego falka
A dwa pozostałe reanimki - koledzy sabotka - też wzięły się do roboty w bardzo krótkim czasie po zmianie miejsca...

Mam nadzieję, że sabotek ruszy ze swoją rozetką. W nowym miejscu ma więcej wilgotności, cień daje mi liść od dużego falka

A dwa pozostałe reanimki - koledzy sabotka - też wzięły się do roboty w bardzo krótkim czasie po zmianie miejsca...

-
- 1000p
To ja już nie wiem
co im może dolegać .

- lucynaf
- 1000p
Gosiu, czytałam gdzieś, że temp.20st w połączeniu z brakiem odpowiedniego światła przez długi okres powoduje straty storczyków ,a szczególnie wielkokwiatowych. :(Może temp. masz za niską.
czyli co powinna być wyższa...? Probelm mam z falkami, które stoją na podłodze po ścianą ... te, które są na parapecie "odpukać" OK
-
- 1000p
Nie to nie to u mnie nie kwitnące stoją w sypialence w której nigdy niema nawet 20 st. a teraz cały czas wieczorami nawet spada do 14 st i nie doświetlam tych w ogóle i nic im nie jest . Wręcz wskazane obniżenie temp. aby wypuściły pączki.Co innego kwitnące te są w temp. 20 st ale są doświetlane.
- lucynaf
- 1000p
Optymalna temp. to 24 st.Może liście dotykały zimnej ściany lub ciągnie od podłogi? Chore to wielkokwiatowe?
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Na poziomie podłogi zawsze będzie chłodniej, tym bardziej jeśli ściana jest zewnętrzna,światła też tam dociera mniej.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale niektóre, stojące też przy ścinanie mają się dobrze...
- lucynaf
- 1000p
Rośliny jak ludzie jeden nie kichnie nawet, a drugi zapalenie płuc.Nie mam więcej pomysłów może ktoś bardziej doświadczony pomoże.
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Każda roślina jest inna,wystarczy że będą miały różne podłoża i już będą inaczej przesychały,ludzie też nie wszyscy i nie od razu chorują na grypę.Ja bym je przeniósł wyżej , bliżej okna i obserwował.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Gosiu przykro mi z powodu Twoich storczyków, zawsze żal pielęgnowanych roślinek, dla których serce się wkłada w uprawę. Odżywka Biohumus bywa też w LM, ja właśnie tam kupiłam.