Nutkowy ogród
- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nutkowy ogród
Agatko, moja Nutka chyba nie ma zamiłowania ogrodniczego ;) Na szczęście dla pańci...
Poza tym mój dereń nie dałby się wykopać ogrowi, jest po prostu za duży
Nucia ma inne zamiłowania, choć w sumie tez można nazwać je ogrodniczymi. To przeciwieństwo wykopywania, czyli zakopywanie
Jak znajdzie jaki skarb na ogrodzie, na przykład stara porzucona (czytaj. zgubiona przez pańcię) rękawiczkę, lub podobnie fascynujący przedmiot, to koniecznie musi go schować. Na szczęście nigdy nie na środku rabatek, wybiera bardziej ustronne miejsca, na przykład...brzeg rabatki ...
No może trochę przesadzam, bo brzeg rabatki był tylko kilka razy, częściej to trawnik, kopiec kreta, miejsce pod wiata 
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja mam szczepiony dereń 
- Nutka81
- 1000p

Madziu, jeśli nie masz ogra, to będzie zdrowo rósł
Czego oczywiście ci życzę 
- Nutka81
- 1000p

A teraz kilka nowych fotek. Na pierwszej jest rozbudowywana rabatka. Póki co doszła do niej hortensja ;) A ta długa biegnąca wzdłuż kostki ...będzie już na wiosnę wypełniała się... różami
Na razie szykuje podłoże, ponieważ była tam w większości glina. Dosadzam również troszkę wybranych bylinek, takich jak lawenda, odętka, znajda się tam również jeżówki. Wszystko w odcieniach różu i fioletu
Te rosnące tam do tej pory, zostaja powoli wymeldowywane i przeniesione na inne rabaty ;)
Na drugim zdjęciu jest rabatka, na która kompletnie nie mam pomysłu ;) Chyba ostatecznie zostanie rabata trawiasta ;) Póki co rośnie tam kostrzewa, oraz trawka która przez przypadek przywędrowała do mnie od Aguniady
;) oraz moj żarnowiec, którego wyhodowałam z nasionka 

Na drugim zdjęciu jest rabatka, na która kompletnie nie mam pomysłu ;) Chyba ostatecznie zostanie rabata trawiasta ;) Póki co rośnie tam kostrzewa, oraz trawka która przez przypadek przywędrowała do mnie od Aguniady

- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne różyczki nie dają się paskudnej pogodzie. 
piękne zdjęcia, Małgosiu! wciąż letnie, jednak z wyraźnym akcentem jesiennym...
na rabacie z drugiego zdjęcia posadziłabym trawy na ostatnim planie, kolejno tawułki w mocnym karminowym lub fioletowym odcieniu, a na przodzie hosty
tak to spontanicznie widzę swoimi oczyma wyobraźni ;)
na rabacie z drugiego zdjęcia posadziłabym trawy na ostatnim planie, kolejno tawułki w mocnym karminowym lub fioletowym odcieniu, a na przodzie hosty
- Ulcia
- 200p

- Od: 1 lip 2011, o 14:00
Śliczne nowe zdjęcia nam pokazałaś!
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
MAŁGOSIU co do Odetki to nie radzilabym Ci jej sadzić między różami . Chociaż ładnie sie prezentuje jak kwitnie ,ale jej korzenie są bardzo ekspansywne i bedą walczyły z różami o pokarm . Tez tak miałam posadzone,ale całą odetkę wykopałam i gdzie nie najechałam szpadlem wszędzie były jej korzenie . Do gliny tylko domieszaj dobrej ziemi i kompostu i nie bedziesz musiała tak często podewać róż . One nawet lepiej rosną w gliniastym podłożu . Mizianko dla Nuci a terenu to zazdroszczę tyle wolnego miejsca 
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Ale piękne to zdjęcie z psicą.... zachwyciło mnie... niby zdjęcie kanny a wyszedł taki sielski obrazek...
Widzę że zaczyna ubywać trawnika
Widzę że zaczyna ubywać trawnika
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Małgosiu apetyczna martwa natura i jednocześnie lekcja poglądowa na temat pomidora

Nigdy nie siałam pomidorów i pewnie dlatego nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian
Z uwagą obejrzałam Twoje włości i muszę powiedzieć, że masz tego sporo, oj sporo...
Teraz zastanawiasz się, co posadzić, a za chwilę będziesz głowić się, gdzie upchać roślinę

Nigdy nie siałam pomidorów i pewnie dlatego nie miałam pojęcia, że jest tyle odmian
Z uwagą obejrzałam Twoje włości i muszę powiedzieć, że masz tego sporo, oj sporo...
Teraz zastanawiasz się, co posadzić, a za chwilę będziesz głowić się, gdzie upchać roślinę
- Nutka81
- 1000p

Moniko, na całe szczęście różyczki się nie poddają. To niesamowite pocieszenie dla człowieka, jak wychodzisz w paskudna pogodę na dwór i widzisz taka kolorową rabatkę 
Aguś, hmmm....pomysł wart przemyślenia. W razie czego, będę Cię wołać jako doradce
Ulciu, dziekuje
Jadziu, gliny całej nie bylibyśmy w stanie z stamtąd wywieźć. Zrobiliśmy duł, tak na "półtora szpadla" i wypełniliśmy go ziemia wymieszana z piachem i odrobina naturalnego nawozu ;) Pod spodem jest glina. Co do odętki, to tez już słyszałam o tym że "się rozłazi" ;) A co myślisz o posadzeniu jej w jakim pojemniku i zakopaniu razem z nim?
Jagusiu, to dlatego że moja psica taki aniołek
A modelka z niej super, sama czasem pozuje do zdjęć ;)
Iwonko, to fakt miejsca mam sporo, ale może kiedyś to ogarnę ;) Trawnika na pewno jeszcze sporo ubędzie (jednocześnie trawy do koszenia)
Co do pomidorków, to polubiłam ich hodowle ;) Co roku wiem już o nich więcej, więc myślę ze będą coraz dorodniejsze, a przynajmniej mam taką nadzieje. A dlatego takie fikuśne, bo lubię eksperymenty
A teraz obiecane foto pomidorków "inaczej". Jedyne co mogę powiedzieć, to że smaczne były

Aguś, hmmm....pomysł wart przemyślenia. W razie czego, będę Cię wołać jako doradce
Ulciu, dziekuje
Jadziu, gliny całej nie bylibyśmy w stanie z stamtąd wywieźć. Zrobiliśmy duł, tak na "półtora szpadla" i wypełniliśmy go ziemia wymieszana z piachem i odrobina naturalnego nawozu ;) Pod spodem jest glina. Co do odętki, to tez już słyszałam o tym że "się rozłazi" ;) A co myślisz o posadzeniu jej w jakim pojemniku i zakopaniu razem z nim?
Jagusiu, to dlatego że moja psica taki aniołek
Iwonko, to fakt miejsca mam sporo, ale może kiedyś to ogarnę ;) Trawnika na pewno jeszcze sporo ubędzie (jednocześnie trawy do koszenia)
A teraz obiecane foto pomidorków "inaczej". Jedyne co mogę powiedzieć, to że smaczne były

- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i gadu gadu, a pomidora nie spróbowałam
Trawkę z 3 zdjęcia też mam-cały czas jej muszę fryzurę przycinać, bo jak za długa to klapę robi
Nucia wyraźnie znudzona, mnie się przedstawiła w zupełnie innym, szalonym wydaniu
...No ale w końcu trzeba kiedyś odpocząć
Jeszcze raz
za fiołeczki
Nucia wyraźnie znudzona, mnie się przedstawiła w zupełnie innym, szalonym wydaniu
Jeszcze raz
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Spróbować w pojemniku nie zawadzi tez mam posadzoną niebieską Odętkę ale nie w bliskim sąsiedztwie róż . One sie pięknie z nimi komponują i szkoda mi jej wywalać . Jej łodygi nawet w wazonie sie ukorzeniają tak samo jak kosmosu aż byłam w szoku 
- Nutka81
- 1000p

Madziu, zapomniałam o tych pomidorach
Kurcze...skleroza...
O trawce tez zapomniałam...ale dobrze że masz ją akurat ;)
Co do Nuciska, to ona zawsze na zdjęciach taka spokojna...w rzeczywistości nadrabia z nawiązką
Jadziu, niebieska odętke?
Ja mam jedynie różową. Biała siałam ale nie wiem czy coś z niej będzie bo kiepsko powschodziła. Chyba spróbuje w tym pojemniku posadzić. Zobaczymy co będzie ;)
O trawce tez zapomniałam...ale dobrze że masz ją akurat ;)
Co do Nuciska, to ona zawsze na zdjęciach taka spokojna...w rzeczywistości nadrabia z nawiązką
Jadziu, niebieska odętke?
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Gosiu, jak zwykle zginął mi Twój wątek.
Pokazałaś przepiękne zdjęcie z róża na tle muru.
Masz tego terenu do zrobienia
Mały basen już jest
Pokazałaś przepiękne zdjęcie z róża na tle muru.
Masz tego terenu do zrobienia
Mały basen już jest