Zieloni przyjaciele Kati cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zieloni przyjaciele Kati cz.2

Post »

:wit Wcale nie mało masz kaktusów!!!a pewnie kolekcja zaraz się rozszerzy, a w końcu skończy się tak ,że będziesz miała więcej niż kiedyś :D :heja
i ja się zastanawiałam nad taką szklarenką...i może jeszcze znajdę ją ....
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu kolekcja kaktusów imponująca choć tyle straciłaś,ale straty zawsze można naprawić nowymi zakupami. :D
Szklarenke to pewnie z biedronki masz,już tu ją widziałem u kogoś. :D
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu piękna szklarnia
Dużo masz tych kaktusów

Powiedz mi Kasieńko czy Benjamin ma siedzieć w wodzie aż wypuści korzonki czy mam go zasadzić do ziemi??
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Fajna kaktusiarnia a i oszczędność miejsca.... ;:108
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

Super wygląda u Ciebie ta szklarenka:) Jak często trzeba w niej podlewać roślinki (planuje w niej ustawić hoje, i jeszcze pare innych roślinek) Nie chcę ich ugotować :D Jak często wietrzysz szklarenke? To już jest mała kaktusiarnia jak wcześniej napisał Mirek:) Dla mnie Twoja kolekcja jest ogromna:) Ja to mam kilka kaktusików na krzyż:)
Pozdrawiam Asia
Moje doniczkowce
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak patrzę na twoje kaktusiki i sobie myślę że mam na balkonie prawdziwą szklarnię w lecie i nic mi tam nie rośnie to może chociaż kaktusy by mi tam rosły

poważnie pomyślę nad tym, chyba że uda mi się męża namówić na zdjęcie szyb z balkonu
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Rysiu, to naprawdę wspaniała sprawa w dodatku za niewielkie pieniądze :D
Martynko, może jeszcze uda Ci się kupić. Co do kaktusków, to niestety nie kupiłam w tym sezonie nawet jednego. po prostu ciągle nie mogę przeboleć tych co straciłam, Resztę miejsca wypełnię sukulentami. ale po zimnej Zośce :D
Merry, jak w tym roku jej nie zapełnisz po brzegi to na pewno w przyszłym to zrobisz. Zobaczysz, że pomysłów na jej wykorzystanie będzie sporo. Ja dziś kupiłam taką dla mamy, ale myślę, że też jej trochę miejsca zabiorę na siewki moich Adenium obessum :lol:
Patrycjo, prawie połowę mniej niż w tamtym sezonie. Nadrabianie zacznę w przyszłym sezonie. No chyba, że się trafi jakaś gratka :D
Damianku nie jest imponująca. Większość perełek poszła na kompost przez regał:evil:
Milenko, dziękuję ;:196 Co do Benka to możesz ukorzenić go i w wodzie i w ziemi. po prostu wybierz sposób, który jest dla Ciebie wygodniejszy :D
Mirku, naprawdę ogromna oszczędność miejsca i jaka wygoda ;:108
Asieńko, niewiele mogę powiedzieć w tej chwili o częstości podlewania, bo moja szklarenka stoi od 15.00 dnia dzisiejszego. na pewno w dzień słoneczny będzie cały czas otwarta a w chłodniejsze dni i na noc zamykana. Tyle mogę wstępnie powiedzieć. Z pewnością, też jeśli zobaczę, że w pełnym słońcu nawet przy otwartej będzie robiła się tam parówa to przykryję ją cnp prześcieradłem lub papierem, aby trochę ją zacienić.
Milenko, doskonały pomysł :uszy
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu w lecie naprawdę mam gorąco na balkonie ale co w zimie z takimi kaktusikami i na jesieni jak temp. spada?
Przepraszam że tyle pytań zadaję ale zanim zacznę zbierać kaktusiki chciała bym się jak najlepiej do tego przygotować :lol:
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54

Post »

To twoje ,,tylko'' tyle kaktusów zrobiło na mnie niezłe wrażenie .
Ale szkoda tych ,które ci nie przetrwały zimy :cry:
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko ja swoje kaktusy na zimę przenoszę do chłodnego pomieszczenia(piwnica), gdzie temperatura nie może spaść poniżej zera ani nie powinna być wyższa niż 12 ew 15 stopni. Taka optymalna temperatura to 6 - 12 stopni. Kaktusy najlepiej przenieść przed pierwszymi przymrozkami. czyli pod koniec jesieni październik, listopad. W chwili przenoszenia podłoże w doniczkach powinno być już dobrze suche i do wiosny nie podlewamy już delikwentów :D po prostu o nich zapominamy. Ze snu zimowego budziny je pod koniec marca, początek kwietnia zraszaniem, które należy powtarzać przez dwa tygodnie nie koniecznie codziennie. Następnie przechodzimy do pierwszego delikatnego podlania. Kolejne podlania są gdy ziemia w doniczkach jest sucha. Do 3 podlania dobrze zastosować odżywkę do kaktusów. Bardzo ważne, żeby podłoże było dobrze przepuszczalne, czyli więcej kamorków, perlitu, cegły niżeli ziemi :D To tak w skrócie. W razie czego pytaj :D

Ewuniu, dziękuję :oops: Przetrwałoby więcej, ale niestety po tym jak regał na którym stały runął mi na beton zrobiła się połowa. Tp co zzstałam pod regałem, to b yła zielona breja. Nadal walczę z przypadłościamu grzybowymi, zainfekowanych ran :(
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super wyczerpująca wypowiedz
Dzięki ;:196 ;:196
Czyli zaczynam hodować Kaktusiki i sukulenty ;:138
W razie co będę o wszystko pytała
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Znając Twoje zapędy to tylko patrzeć Kasieńko ,a będziesz się rozglądała za drugą szklarenką ,bo tu się nie zmieścisz ze swoimi pupilkami :;230
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu druga już jest. Wprawdzie nie moja tylko mojej mamy, ale jak zajdzie taka potrzeba, to myślę, że odstąpi mi półeczkę :wink:
Awatar użytkownika
ewelina8005
1000p
1000p
Od: 24 lip 2009, o 12:50

Post »

Kasiu ale masz tych kaktusów ;:63 Szklarenka super sprawa ,przeczytałam o tych kaktusach co napisałaś,teraz już wiem dlaczego zawsze je zabijam ,w zimę też podlewałam ,masakra :;230
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Ewelinko, że i Tobie przydał się mój wywód :D
Z kaktuskami tak jest ,że lepiej zapomnieć je 5 razy podlać niż podlać o jeden raz za dużo :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”