Moja działka-danutab cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Moja działka-danutab cz.3

Post »

Wiesiu a ja dzisiaj zrobiłam zdjęcie Colocasji pierwszy liść miała 20cm drugi 40cm a trzeci ma 60cm.
Obrazek Obrazek

Jadziu Pink Grootendorst prawie nie pachnie i ma mniejsze kwiatki.Ja ostatnio wybieram róże pachnące.

zaczynają kwitnąć hibiskusy na razie 2
Obrazek
Obrazek
Obrazek
piękny pełny mak różowyObrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naprawdę piękny ten mak. Danusiu tez lubię pachnące róże ,ale jak mają piekny kwiat to nawet nie muszą pachnieć
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jadziu, jak się ma wielki ogród, to może niektóre róże nie musza pachnieć ;), ale jak się ma niezbyt wielki, to lepiej mieć same pachnące ;:108
Mak faktycznie wspaniały! Czy to bylina?
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Danusiu, masz strasznie dużo kwiatów. U mnie jest sporo cienia, więc nie łatwo mi wyhodować coś barwnego i okazałego. Mam też budleję, ale złotą. Jednak jakaś taka niemrawa jest i jeszcze nie kwitnie. Chyba właśnie powodem jest za mało światła. U ciebie lato w pełni, cała paleta barw. Pięknie :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, jak zwykle piękne róże :D Zapisałam sobie Ks. Dianę- skoro tak długo kwitnie, na pewno warto ją mieć.
Mak niesamowity :shock:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Danusiu, niesamowicie wielki wyrosły Ci te liście Colocasji. ;:138 jestem w szoku :shock: moje nie chcą się powiekszać
ale i sadzonka była mniejsza. Teraz wypuszcza boczne pędy.
Maczek rózowy pierzasty rewelacyjnie wyglada. ;:138
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ja kiedyś też tak uważałam ale z czasem gusta nasze się zmieniają i są bardziej wybredne.Też mam kilka róż które nie pachną ale na pewno poświęcam im mniej zainteresowania niż tym pachnącym.Zapach bardziej mnie przyciąga.Ale najważniejsze dla mnie jest jeszcze to czy powtarzają kwitnienie. Takiej w moim ogrodzie nie ma która kwitnie tylko raz.

Izuniu masz rację od wielkości terenu jaki możemy im poświęcić też to ma wielkie znaczenie lepiej mieć wówczas tylko pachnące róże.Co do maku to niestety jest jednoroczny ale sam się wysiewa.Ja w tym roku zapomniałam że on tam rósł i na wiosnę wyplewiłam go jako chwast, na szczęście jeden gdzieś się pod różą zachował więc może będą nasionka.

Izaprzecież ty masz bardzo ładny kolorowy ogród.Ja też mam żółtą Budleje lecz już przekwita.
Ona nie rośnie tak wysoko jak pozostałe i nie jest taka okazała.W tym roku była dla nich bardzo sroga zima wiele pomarzło chociaż szybko się regenerują to mogą mieć słabe kwitnienie lub bardzo późne. Mogą też wcale nie zakwitnąć bo to zależy jak bardzo ucierpiały.

Moniu jest bardzo ładnym powojnikiem i niekłopotliwym bo na wiosnę przycina się ją nad ziemią ona każdego roku wypuszcza nowe pędy, jest to clematis bylinowy.

Wiesiuten maczek pamiętasz widziałam po raz pierwszy i Ciebie i przypomniałam sobie że kiedyś dostałam od kogoś jego nasiona i wysiałam o mało w tym roku go nie straciłam przez swoją głupotę wyplewiłam go jako chwast.Na moje szczęście jeden gdzieś w róży się ostał. Ja też jestem w szoku ale chciałabym by kiedyś był taki

to zdjęcie zapożyczyłam z internetu by Ci tylko pokazać

Obrazek
Moje linki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Danusiu, dziękuję- będę się rozglądać za tym powojnikiem ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Danusiu, jeśli te liście są faktyczne takie ogromne to chylę czoła ;:180 ale to mi wyglada raczej na fotomontaż ;:108 chociaż w naturze one mogą być przeogromne, ale do tego potrzeba waruków tropikalnych, szczególnie bardzo dużej wilgoci powietrza której przed tym domem na pewno nie ma :;230
Za to pomarzyć zawsze można ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu ;:167 nacieszyłam oczy różyczkami i powojnikami, najbardziej jednak zachwycił mnie mak - śliczny !!!
Ja, miałam piękny, pełny czerwony mak jednoroczny i albo się nie wysiał, albo wyplewiłam dokładnie :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

DANUSIU też lubię pachnidła w ogrodku ,ale czasem jakiś kwiat jest ładny ,ale nie pachnie no cóż przecież go nie wyśle na śmietnik jak mi się podoba . Takich róż ,które tylko raz kwitną również nie lubię i nie zostawiam, chociaż jedną zostawiłam piękną pachnącą a w dodatku pnacą to jej ostatnia szansa. Gozej jak zakwitnie akuratnie w porze deszczowej to chyba jednak z niej zrezygnuję
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

No właśnie po przeczytaniu o liściach Twojego kwiatka - miałem pisać że piaty będzie miał metr... :;230
Zdjęcie z internetu za małe jest bym mógł powiedzieć ze to fotomontaż - ale tak mi jakoś wygląda... ;:224
Danusiu - ile hibiscus musi mieć lat albo "wzrostu" żeby zakwitł? W zeszłym i w tym roku wsadziłem - ale są jeszcze malutkie pojedyncze łodygi ok 50 cm. :oops:
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu masz tak blisko tak myślę bo w Grodzisku Mazowieckim jest moja ulubiona hurtownia w której kupuję wszystkie clematisy.Właśnie dzisiaj mi przyszło 10 szt.W idealnym stanie ani jedna gałązka nie złamana nawet żaden kwiatek nie uleciał.

Tak wygląda mój zakup jutro pokażę i opiszę jakie kupiłam, niektóre mają kwiaty.
Obrazek
Obrazek

Wiesiu niech tam jest i fotomontaż, ale ja myślę że gdyby można było by przechować te liście to w przyszłym roku mogły by być takie duże.Przecież ja 28 maja sadziłam bulwę po 2 miesiącach liść ostatni ma 60 cm.Już widać następny liść może jeszcze tego roku będą ze dwa.Dzisiaj zrobiłam mu zdjęcie bo jest piękny.
Obrazek

Halinko ja mam tylko jeden kwiatek bo też sobie na wiosnę wyplewiłam.Może będzie trochę nasionek to się podzielę.

Jadziu mam dużo hibiskusów które nie pachną i wiele innych kwiatów ale ja mówiłam tylko o różach.Nie mam zbyt dużo na nie miejsca a zatem róż jest taka masa że jest z czego wybierać więc
wybieram teraz takie które pachną i powtarzają kwitnienie.Natomiast te które już mam a nie pachną nie wyrzucam je jedynie czasem ich przesadzę.

Andrzeju przyznam że nie zastanawiałam się nad tym.Mam sporo hibiskusów pustych i pełnych ale wszystkie które kupiłam zakwitały w drugim roku po posadzeniu bez względu na jego wysokość.W zeszłym roku kupiłam 2 hibiskusy pełne białego i różowego.Różowy miał pączki i zakwitł, ale w tym roku nie pa pączków i nie będzie kwitł.Natomiast biały nie miał pączków ale nie wysadziłam go z doniczki tylko razem z doniczką wsadziłam do ziemi bo już było za późno na sadzenie.Wyobraź sobie że ten biały ma pączki i kwitnie jutro zrobię zdjęcie. Oba mają około 50cm.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek LILIA FLORE PLENO
Obrazek Kupidynek
Obrazek róża Kosmos
Obrazek róża Drigolte pachnie jak mocna herbata z cytryną.
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Danusiu wspaniałe zakupy, widać na fotkach, że clematisy są bardzo ładne, rozrośnięte i dorodne. Takie sadzonki to można kupować ;:108 Twój ogród staje sie wspaniałym ukwieconym bukietem, aż sobie nie mogę wyobrazić tego widoku, jaki będzie gdy nowo kupione clematisy rozrosną sie i zakwitna :shock: , a już teraz masz mnóstwo pięknych kwitnących roślin :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko kupuję tylko w jednej hurtowni clematisy i jeszcze się nie zawiodłam.Clematisy jak zawsze były w moim ogrodzie,niestety kiedyś nie były tak dostępne w sprzedaży jak teraz i nie było w zasadzie w czym wybierać.Więc teraz pozwoliłam sobie na trochę szaleństwa.
Takie clematisy teraz kupiłam, łącznie mam ich 33
Obrazek "Moonlight"
Obrazek " Rhapsody"
Obrazek "Rubromarginata" pachnący
Obrazek "Purpurea_Plena_Elegans"
Obrazek "Aromatica" silnie pachnący tego już posadziłam
Obrazek "Guernsey Cream"
Obrazek "Andromeda "
Obrazek "Ballet Skirt"
Obrazek "Betty Risdon"
Obrazek "Omoshiro"
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”