Dziewczynki dzięki
Ewuniu -nasz rację tak zrobię,postawię na keramzycie
Poszłam dzisiaj po kapustę do sklepu ,kapusty nie było,w zamian za kapuchę ekspediętki obdarowały mnie donicą.Fotkę wstawię jutro,sami zobaczycie czy da się z tego podłoże ugotować
Pozdrawiam, Anna
------------------------------------- Moje kwiatki:)
Mam fotkę oto ona;
Sami zobaczcie jak ja mam z tego podłoże ugotować :;230a w ogóle to biedny los go czekał,bo panie ze sklepu przeznaczyły go na śmietnik ,żal mi się go zrobiło,to wcisnęły mi go na podłoże (bo do śmietnika miały za daleko).Niech sobie mieszka ze mną a co tam
Pozdrawiam, Anna
------------------------------------- Moje kwiatki:)
Witaj Aniu
Aloes się podniesie pod twoją troskliwą opieką,zobaczysz jak szybko się bujnie rozrośnie,szkoda biedulka miał iść do kosza,dobrze że go uratowałaś
Skrętniki i storczyki cudnie zakwitły.
Ładne storczyki masz Widzę, że nie tylko moje oszalały i kwitną teraz zamiast zimą Aloes potrebuje Twojej pomocy w podniesieniu sie - daj mu jakis palik albo drabinkę. Dzięki za dobre słowa o moim Krotonie. Ta zima była ciężka również dla niego. Krotony to wymagające rośliny, aby móc się cieszyć wielobarwnymi liśćmi przez długie lata trzeba się troszkę natrudzić, poświęcić codziennie mu parę minut. Najgroszym okresem dla niego jest oczywiście zima, gdy mało słońca i kaloryfery wysuszają powietrze. Wówczas zraszanie codzienne nie wystarcza, ustawiam go na tacy pełnej mokrego kermazytu. Zawsze odpadnie kilka liści - to nieuniknione. Więc wazne jest aby wiosna i latem nabrał piękna - ustawiamy do w pełnym słońcu (różne poradniki podają, że kroton wymaga półcienia - totalna bzdura, bez dużej ilosci slonca będzie chorował a jego liście się nie wybarwią!!), wieczorem bardzo mocno zraszamy przegotowaną, letnią wodą - można dodać parę kropel soku z cytryny. Zasilamy nawozem dlugodziałającym dla roslin o ozdobnych liściach. Ziemia uniwersalna wymieszana z piaskiem stale wilgotna. Pozdrawiam, Maciek.