Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Śliczne zdjęcie z Torunia, a ogrodowe jeszcze piękniejsze ;:138 ;:138
Co do róż , to też mi się wydaję ,że niezbyt dobra aura w tym roku i chorują :(
U mnie tak samo .
Dni są gorące a noce często bardzo chłodne, co też sprzyja chorowaniu.

Kasiu, na Jarmarku jeszcze nie byliśmy, a co ciekawego wypatrzyłaś, pochwal się :wink:

Za truskaweczki z góry dziękuję ;:196 , fajnie , będę miała sprawdzoną, smaczną odmianę :tan

Dziękuję Ci jeszcze raz za troskę co do mojego zdrowia ;:168 , na szczęście taki atak nie powtórzył się , a ja staram się oszczędzać i nie robić nic ponad siły, no bo właśnie dzieci, mąż, trzeba jeszcze trochę pożyć :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaniu - cudne róże pokazujesz i te Twoje i te oglądane na wyjeździe ;:138
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Pojechałam, zobaczyłam i się ucieszyłam ;:138 Burze nic złego nie zrobiły roślinom, otrzepały tylko róże ze starych płatków i berberysa z chorych liści. Bałam się, że będę miała połamane róże ale jednak trzymają się dzielnie.
Justynko, po wczorajszej wizycie stwierdziłam, że właściwie, to choroba grzybowa zatrzymała już inwazję i stan róż nie odbiega od normy. Oczywiście jest to norma, którą przyjęłam dla swojej działki, bo do ideału to daleko :wink: (zaniżone normy dla swojej działki mam jeszcze w kwestii zachwaszczenia i tempa wzrostu roślin :lol: ). Raz psiknęłam na grzyba i widocznie pomogło.
Kasiu, na Jarmarku interesują mnie wyroby rustykalne i regionalne jedzenie. W tym roku poszukuję wieszaka na działkę i chyba znalazłam - taki kuty w esy-floresy. Jak już go nabędę, to pokażę :D . Jak widzisz nie zostawiam na Jarmarku fortuny :lol: .
Marysiu, dziękuję :D . A wyobraź sobie, że ta Maigold'a nasza, ta mizerota porażona grzybem, na którą w tym roku tak psioczyłam, wypuszcza mi teraz sporo pączków do powtórnego kwitnienia :shock: . To jednak jest prawdziwy kawał róży nie do zdarcia :lol: .

Niektóre dalie już kwitną a na inne jeszcze czekam.
Ta dalia miała pasować do Westerlanda ale kolor znacznie odbiega od przedstawianego na obrazku i teraz te kolory się gryzą. Przy takiej żarówce, jaką jest Westerland ta dalia sporo traci. No ale już wiem, gdzie ją posadzę, jak uda się ją przechować do przyszłego sezonu.
Obrazek

Czerwona dalia, mocny akcent.
Obrazek

A ta dalia miała udawać może margerytkę, może anemona i rzeczywiście jest taka, jaka miała być. Bardzo mi się taki trochę dziwak podoba :D .
Obrazek

Lubię dalie, bo dają pole do popisu w komponowaniu rabat. Można je przesadzać i mieć co roku jakąś zmianę.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

To czekam na zdjęcie wieszaczka :D
Nawet jak nic się nie kupi, to fajnie pooglądać różności :wink:
Śliczne dalie, ta pierwsza piękna, bardzo oryginalna ;:138
Westerland jest trudny w kompozycjach :wink: , u siebie posadziłam czerwoną dalię, ale mi się nie podoba, chyba jesienią dosadzę mu żółtego , wysokiego krwawnika :) Ale chyba najbardziej kolorem pasowałby słoneczniczek szorstki, tylko już tyle razy go przesadzałam , że już mi się nie chce go ruszać :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu ładne masz dalie,ta biała margaretka mi się podoba ;:108 Ja mam białą,ale pomponową,razem z pomarańczową tworzą fajną kompozycję ;:108
Dobrze,że burze nie zniszczyły Ci roślinek ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kaniu - moja Maigold też wypuszcza chyba z pięć nowych pędów, ale pączków jeszcze nie zaobserwowałam. Za to powtarza kwitnienia Mary Rose (zwana czule Maryśką :lol: )
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu czy Ty wysiewałaś w tym roku dalie czy one wszystkie z "woreczków" ?
Ty masz dobrze z tym Jarmarkiem. Wyjdziesz kiedy chcesz, zakupy zrobisz czego chcesz a jak sobie pomyślę o tych upałach to aż mi się odechciewa wycieczek wszelakich :?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wieszak już jest :heja . Taki jak miał być - metalowy w esy-floresy. Ponieważ dostałam go za cenę o 10 zł niższą niż widziałam u innego sprzedawcy na początku Jarmarku, to za zaoszczędzone pieniądze (jak w reklamie jakiegoś banku :wink: ) kupiłam sobie jeszcze jeden mniejszy na ściereczkę do kuchni.
Westerland rzeczywiście jest specyficzny w zestawieniach. W niedzielę mój jeszcze kwitł. Kwiaty ma teraz mniejsze niż przy pierwszym kwitnieniu.

Obrazek

Aniu , pomponowe dalie też mam ale na zdjęcia jeszcze przyjdzie czas, jak zaczną obficiej kwitnąć. Teraz mamy taką suszę :roll: , mam nadzieję, że będą kwitły, jak teraz do nich pojadę. Widziałam, widziałam Twój śliczny biało-pomarańczowy bukiet :D .

Marysiu, no to krzaczor Ci się robi z Maigolda jak nic! Widziałam dziś tego "krokodylowego" i byłam zdziwiona, jak w tym roku tak pięknie powtarza kwitnienie!
Zaraz popatrzę co tam u Ciebie nowego na działce :D .

Ilonka, dalie mam różne. Są z woreczków i są samoróbki. Pomponowe i zmienne są siane przeze mnie a z tych na zdjęciach na pewno pierwsza i ostatnia są z woreczka. Mam nadzieję, że bardziej się te moje dalie rozkręcą i wtedy zrobię im więcej zdjęć.
Pracuję w centrum Gdańska więc Jarmark mam po drodze ale wczoraj po pracy w taki upał wolałam pojechać na plażę i donoszę, że w Zatoce woda jest ciepła, jak w jeziorze a wczoraj były nawet dość wysokie fale więc ludziska szaleli :lol: . Ja tam w wodzie nigdy nie szaleję ale poszliśmy sobie z rodzinką powolnym spacerkiem z Gdańska na bosaka wzdłuż plaży aż tu nagle patrzymy a przed nami...Molo w Sopocie :shock: :lol: . Tak się lekko szło po tym piasku i w ciepłej wodzie, że nawet nie poczułam tej odległości!

Właśnie oglądam prognozę pogody i widzę upragniony deszcz :tan .
Jutro ruszam na działkę i mimo wszystko już szykuję się na ganianie z konewką.
W niedzielę Compassion wyglądała tak. Widać też białą dalię.
Obrazek
Charles Austin też jeszcze kwitł.
Obrazek
Nowa róża Die Welt. Najpierw kupiłam a potem o niej poczytałam. Ponoć niezbyt wigorna :roll: .
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Oj Kasiu cieszę się, że chociaż Ty możesz sobie pospacerować po Gdańsku i po Jarmarku. Nie ma to jak zamieszkiwanie odpowiedniego miejsca :wink: A przecież to miasto jest bardzo bliskie memu ;:167
Mam nadzieję, że mojego wyrwę w sobotę bo przecież to już końcówka, chyba do 18 jeśli dobrze pamiętam
Czytam o zakupach ;:215 , czyli jak zwykle najpierw trzeba przejść wzdłuż i w szerz i dopiero się na coś skusić

Charles Austin - czyż nie jest śliczniutki ;:167
No to miłego działkowania
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonka, to jest tak, że przeważnie nie docenia się tego, co się ma bez wysiłku i na wyciągnięcie ręki. Zawsze się dziwiłam, jak wyjeżdżaliśmy na wakacje na południe Polski, że miejscowi gospodarze nie odwiedzają miejsc, które my zwiedzaliśmy w zachwycie. To często my opowiadaliśmy im, co słychać w ich najbliższej okolicy. Ja mam tak samo. W tym roku postanowiłam to zmienić i...zwiedzić Gdańsk :lol: . I wyobraź sobie, że kupiłam sobie fajny przewodnik po Gdańsku i wyciągam rodzinkę na spacery z czytankami o historii miejsca, w którym mieszkamy. Nawet mój nastolatek wyraża zadowolenie z takiego łażenia :lol: . Byliśmy ostatnio w Twierdzy Wisłoujście i polecam to miejsce. Można, za niewielki pieniądze, dopłynąć tam z Gdańska tramwajem wodnym. Jak przyjedziesz, to możemy się tam wybrać :wink: .
No ale między innymi przez takie właśnie nasze rodzinne wycieczki zarasta mi działka i mam tak mało czasu na FO :lol: . Jak już dzieci wyfruną mi z gniazda, to zaszyję się na działce i tylko będę wnukom pikniki na trawie robić :lol: .
A jeżeli chodzi o mój kawałek gleby, to łączki lobeliowe w weekend miały się jeszcze dobrze. Jak się dobrze przyjrzeć, to nawet jakieś dalie widać. Akurat te wszystkie, oprócz białej obok Compassion, siałam sama
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

CHYBA NIKT NA FORUM NIE MA TAKICH PIĘKNYC ŁĄCZEK LOBELIOWYCH JAK TY :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 dziękuję! Mam nadzieję, że susza ich nie zniszczyła :roll: .
Cieszę się z kwiatów hortensji. Zakwitła pierwszy raz u mnie, chociaż mam ją już chyba trzeci sezon. Kwiatów ma dosłownie kilka ale może w przyszłym roku będzie więcej... :D .
Obrazek

Do pojedzenia mamy pomidorki koktajlowe Koralik
Obrazek

i borówki
Obrazek

:wit
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Kasiu chyba pierwszy raz goszcze w Twoich progach i jestem pod wrażeniem .Slicznie masz,taki mój klimacik :heja :wit

-- 9 sie 2013, o 19:17 --

Witaj Kasiu chyba pierwszy raz goszcze w Twoich progach i jestem pod wrażeniem .Slicznie masz,taki mój klimacik :heja :wit

-- 9 sie 2013, o 19:17 --

Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ;:196 witam w moich skromnych progach :D . A ja u Ciebie już kiedyś byłam, ha! I cuda widziałam :uszy . Ale zagubił mi się Twój wątek i teraz cieszę się, że się pokazałaś u mnie, to sobie odnajdę zgubioną ścieżkę to Twojego ogrodu ;:65 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Łączka lobeliowa cudna:)Siałaś nasiona do gruntu? Jestem pod wrażeniem:)
Hortensja ma ładny,lawendowy kolor:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”