Mini, mini kolekcyjka Beaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mini, mini kolekcyjka Beaty

Post »

Dziękuję za pochwały i synka i prezentu :)

A tu kolejna niespodzianka, jeszcze milsza bo absolutnie niespodziewana, dostałam go od mojej stałej klientki ze sklepu, która nie wiedziała, że ja kocham storczyki a ona z zasady na prezent nigdy nie daje kwiatów ciętych. Wycałowałam ją że hej ;:79 ;:79 ;:79
Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cosie, dzisiaj doszły do mnie :) Obrazek

Obrazek
Obrazek

ma pędzik, mam nadzieję, że jednak zakwitnie

Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to hurtem odpowiem, zza zachodniej granicy :) Cieszę się bardzo z tetraspisa, chociaż ciągle moim marzeniem jest C#1 ale niestety cena powala na kolanki :)
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Cudowne nowości, ja w zeszłym tygodniu też kupiłam sobie takiego tetraspis. Symphyglossum cudne, niech ci obficie kwitnie. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Beato :wit
wpadłam z rewizytą i .... powaliłaś mnie dziewczyno. nie jestem (pewnie jeszcze) miłośniczką storczyków ale te tutaj ;:138 ;:138 ;:138 ja mam tylko jednego to Phalaenopsis. właśnie mi przekwitł i tak zastanawiam się czy moglabym go teraz przesadzić. za ciasno już mu w starej doniczce korzenie wprost wystają
Obrazek

Obrazek

kiedy najlepiej przesadzać storczyki? kupiłam ziemię specjalną do storczyków czy jeszcze ją z czymś mieszać?
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, nie kwitnie? więc możesz go przesadzić. Doniczkę dobrze by było byś zakupiła drugą a tę tak poprzecinała, by nie uszkodzić korzonków. Po wyjęciu z podłoża powycinaj wszystkie suche korzonki, przemyj wodą z płynem do naczyń i zostaw do wyschnięcia, miejsc cięć zasyp węglem lub cynamonem, a potem zasadź do nowego podłoża- zwilż je a później podlej po tygodniu- będziesz widzieć w osłonce czy nie ma kropli rosy i czy korzonki zmieniły kolor z zielonych na srebrzyste. Powodzenia :) w razie co pytaj, chętnie odpowiem :)
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, nadziwić się nie mogę tym storczykom, cały czas coś Ci kwitnie w domu :D Ostatnio wymyśliłam, że wstawię moje dwa storczyki do małego akwarium, na spód szyszki, niedługo zaczyna się sezon grzewczy i rośliny zaczną się przesuszać, zeszłej zimy nie wlewałam im wody, by parowała, ale może warto.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo, pewnie że tak, ja po ostatniej ostrej zimie miałam sporo strat, bo za późno zabrałam je z parapetu i część przemarzła, ale na dno chyba lepszy byłby keramzyt albo kawałeczki skałki wulkanicznej. Ja swoje już poprzestawiałam, maluchy z powrotem wróciły do pojemnika, ale stoją w swoich własnych osłonkach, zaraz pokażę jak to wygląda.

Obrazek

Kwitnie tylko hybrydka, którą dostałam na urodziny, od 1 lipca

Obrazek

Jeden z MM, ten który u mnie nie kwitł, choruje, przesadziłam go do samej skałki, nie miałam kamyków, a chciałam go reanimować jak nasza Celinka (Trzynastka), siedzi tak około dwóch tygodni, ma nowy korzonek i dzisiaj wypatrzyłam cosia

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kochana to teraz trzymam kciuki za reanimka ;:196 moim zdaniem nie ważne skałki czy kamyki ważna jest przewiewność podłoża ;:108
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, jakoś do tego egzemplarza nie mam szczęścia, najpierw rósł w zielone, potem zaczęły odpadać listki od środka, ma korzonki więc próbuję... może go uratuję, dzisiaj w samo sphangum dałam phal. manii i podobno phal. stuartiana -tak go kupiłam na all, ale to nie może być prawda, bo mam drugiego maluszka w kropeczki a ten ma gładkie listki, no pożyjemy zobaczymy co to( jak przeżyje :)) W złej kondycji też była hierogliphica i cornu-cervi ale tym już pomogło umieszczenie w pojemniku, tu jednak zrobiłam inaczej, każdy nadal ma swój własny podstawek, troszkę je zwilżam, czasami troszkę moczę a generalnie tylko wlewam wodę na dno i one mają się całkiem nieźle. Wszystkie inne inwestują w liście i korzenie, więc może niedługo coś się zmieni z zielonego w kolorki :)

A nie pokazałam reanimków w mchu:
-kieliszek
-keramzyt
-pacjent w mchu
-dziurkowany pojemnik
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana u mnie też teraz wszystko idzie w korzeni i liscie jeden nawet 4 liścia puścił ...no znowu zacznie się produkcja na zimę i opadanie pąków i żal że opadły :(
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko też już się boję zimy. A teraz zobaczyłam, ależ ja mam pięęęęęęęęęeekny widok za oknem sypialni :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas padało tydzień, z małymi przerwami, dzisiaj pierwszy dzień słonko ale zimno...chyba w tym roku nasi ulubieńcy przeżyją koszmarek niedoboru światła ;:223
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cześć Beatko, przychodzę z rewizytą :wit . U mnie na storczykach też nie ma pędów i tak samo jak u ciebie tylko liście, liście... i korzonki, korzonki... U mnie w takich samych pojemnikach jak u ciebie stoją listki fiołków i bardzo im to służy. NIe stoją w osobnych osłonkach, tylko razem na dnie pojemnika. Gdy podlewam to leję wodę na dno i wszystkie sobie piją, ile chcą. Najczęściej aż do dna.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Beatko, mimo tylu strat, te maluchy w pojemniku mają się dobrze. ;:138 ;:138
U nas też zimno i ciemno. Chyba muszę zacząć doświetlać. Ten rok jest strasznie ciężki dla naszych storczyków.
Rzeczywiście ładny widok masz z sypiałni. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”