Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzin sen - ogród początki....

Post »

Taka młodziutka ta magnolia, a taki wspaniały poaz kwiatów prezentuje! A terenu do przerobienia co niemiara. Oj, chyba duzo szybciej zaczniesz teraz chudnąć Aniu. Pracując w ogrodzie łatwo zapomina się o jedzeniu. No chyba, że nasi głodni bliscy nam o tym przypomną. :D
Widząc że mało masz kwiatków sama natura ci pomaga i proszę jaką złotą złocią sieje. Bardzo ładne kwiatki Andziu. Tulipanki też. ;:196
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Basjak, zwierz przytulony :D , a Twoja magnolia na pewno żyje, bo u Ciebie cieplej niż u nas, daj jej czas:) Ja tą kupiłam z 30 pączkami już i dlatego tak mi kwitnie.
Felu, bardzo się ciesze, że do mnie zajrzałaś ;:196 Z tym chudnięciem to masz rację, ale to nawet nie z powodu nie jedzenie tylko zwyczajnie więcej ruchu, zwłaszcza po 8 godzinach przy biurku. Natura faktycznie obdarza nas pięknymi rzeczami, wczoraj na skalniak przesadziłam kawałek jakiegoś "rozchodnika" rosnącego dziko w trawie, mam nadzieje że przeżyje .
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozchodnika dała mi Abeille, ale jeszcze nie wiem gdzie go posadzę. Nie wiem jak on się rozrasta, jak wyglada jako dorosly. Muszę poszperac w necie. Dostałam też od niej przegozana, bardzo ciekawy kwiat, dość orginalny i maluteńką paulownię. Wydaje mi się, że mówiłaś mi, że ona powoli, niestety, rośnie.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu właśnie paulownia rośnie szybko bardzo jak już się przyjmie. Czytałam gdzieś, że w dobrych warunkach nawet do 2 metrów w roku!
A ja "ukradłam" sobie przegorzan u mojej mamy, taki maleńki odrościk, ale chyba już się przyjął. Bardzo lubię te jego błękitno-siwe kulki.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko! :shock: :roll: A ja ją do doniczki posadziłam! No to trzeba ją do gruntu przesadzić!
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, zobacz w tym artykule : [url=http://fotoforum.gazeta.pl72,2,638,66173954,66173954.html]TUTAJ[/url] i TUTAJ
Ja niestety mam obawy, że moje sadzonki paulowni nie przeżyły zimy i wiosennego ataku Tytusa, który odgryzł im czubki. Przesadzę je chyba do doniczek i zobaczę co tego będzie.
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytalam o niej, jest fantastyczna! To wymarzone drzewka na nasze ogródki. Zwłaszcza na Twój, gdzie nie brak przestrzeni. Aniu, koniecznie postaraj się o nowe krzaczki, albo ukorzenione badylki. Mnie ukorzenianie nie wychodzi. Udało mi się jedynie z kaktusem, ale to łatwe i z jednym ananasem, bo już z drugim mi nie wyszło.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zainteresował mnie Twój kompostownik - sama zastanawiam się nad takim, jestem jednak ciekawa , jak będzie się sprawdzał w praktyce, czy będzie funkcjonalny ? Mam nadzieję ,że dasz nam za jakiś czas znać , jak postępuje " produkcja" kompostu , oraz opiszesz plusy i ewentualne minusy tego "ustrojstwa". :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu wiosna kryjąca się w tych 4 kwiatach śliczna :) a maleńka magnolia pięknie wygląda :)Kochana Aniu, powiedz mi czy ty te skrzynie na taras robiłaś na zamówienie czy kupiłas ? marzą mi sie takie na taras :D zamiast mojego obrzydliwego płotka :(
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, skrzynie robiłam na zamówienia, są bardzo solidne dł.100 cm, szer.40 cm, głęb. 50 cm.
W środku folia i w sumie ...1000 litrów ziemi :D Oglądałam gotowce w Castoramie, ale jakies takie byle jakie były.
Mam takiego pomysła, żeby wsadzić do nich na przemian hortensje i iglaki, bo oba lubią kwaśną ziemię, ale nie wiem czy hortensja lubi południową wystawę i słońce przez cały dzień...poradźcie.
aha... i jeszcze poradźcie jakie pnącze na taki gorący i słoneczny taras? Powojniki czy jednak coś innego?
Jutro przyjeżdża kratka na pergolę przy tarasie 1 sztuka 180cm x 180 cm, i 1 sztuka 180 cm x :tan
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu hortensje niestety na południowej odpadają moje po południu wyglądają tragicznie , a te co rosną w półcieniu są cudne :) za to powojniki wedle zasady nogi w wodzie głowa w słońcu w takim miejscu rosną wspaniale :D
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, mam cztery hortensje i wydaje mi sie, ze one nie lubia zbyt silnego slonca. Trzy sa naslonecznione cale popoludnie i wieczorem sa zwykle oklapniete. Czwarta rosnie prawie caly czas w cieniu i ta ma sie lépiej. Chyba lepiej dla nich, kiedy korzystaja z niezbyt goracych promieni porannych do wczesnych godzin popoludniowych, a potem odpoczywaja w cieniu.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, bardzo dziękuje za rady. W taki razie muszę zmienić plan. Pewnie sończy się na tym, że w szkółce mądrzy ludzie mi doradzą i już.
A dzisiaj rano... przymrozek francowaty zważył mi większość tulipanów :evil: :evil:
Czy w tym roku prawdziwej wiosny nie będzie :?: :!: Mam już serdecznie dosyć tej pogody...
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja pogody też mam dość :( u nas wczoraj pogoda tragedia deszcz zimno wiatr :( ...
A co do skrzynek polecam kosodrzewinę powoli rośnie a bardzo efektowna i trzmielina, jest ich chyba 2 odmiany ... ja się kocham w tych krzewinkach wytrzymują mrozy zimno i wszystko nawet susze i niedożywienie ;)
A mam pytanie robiłaś na zamówienie, a ile wychodzi taka skrzynka? zdradzisz mi ? ja truję d..mojemu M żeby takie zrobić :D :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, pewnie, że zdradzę, wyszło po 70 zł od skrzynki, ale to tylko dlatego że się stolarz z tak zwanego rozpędu przy liczeniu pomylił :;230 :;230 a ja to perfidnie wykorzystałam, bo w końcu umowa to umowa, prawda? a zamawiałam ich 6 sztuk to przecież prawie hurt , tak więc skrzynie wyszło wyjątkowo tanio, bo jeszcze pomalowane od razu i z folia do wyłożenia.... ;:224
W castoramie gorszej jakości kosztowały ok. 130 zł w zeszłym roku.
Dobry pomysł z tą kosodrzewina, tez mi sie podoba, mogłabym posadzić kosodrzewinę na przemian z czymś wyższym i ewentualnie liściastym, a na dole koniecznie macierzanka, żeby nam całe lato pachniało na tarasie, albo... O!! lawendę , bo wieloletnia ;:138
regulamin Andziu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”